ABD Büyükelçisi Flake, Dışişleri'ne çağrılmış: "Duyulan rahatsızlık iletildi"

ABD'nin CHP'nin Maltepe mitingi öncesi yayımladığı uyarı Ankara'nın tepkisini çekti

Fotoğraf: Reuters

İstanbul’da CHP’nin dün düzenlediği miting öncesinde bir uyarı yayımlayan ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Jeffry L. Flake’e bu açıklama hakkında “Ankara’nın duyduğu rahatsızlığın iletildiği” belirtildi.

Anadolu Ajansı'nın (AA) aktardığına göre ABD Büyükelçisi Flake, "dün İstanbul’da düzenlenen bir miting öncesinde yayınlanan gösteri uyarısından duyulan rahatsızlık üzerine" bugün Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Diplomatik kaynakların verdiği bilgiye göre Büyükelçi Flake’e söz konusu gösteri uyarısında, "bu tür mitinglerde emniyet birimleri tarafından alınan önlemler hakkında asılsız iddiaların yer aldığı" görüşü dile getirilerek, bu husustaki rahatsızlık iletildi.

"Türkiye'de önemli bir problem varmış gibi..."

Uyarıda şu noktalara da dikkat çekildi:

Kolluk kuvvetlerince orantısız güç kullanımının ciddi bir sorun olduğu ABD’de bu nedenle yaşanan olaylar ortadayken, siyasi parti mitinglerinin demokrasimizin köklü bir geleneğini oluşturduğu ülkemizde bu konuda sanki önemli bir problem varmış izlenimi yaratılmasının kabul edilemez olduğu, nitekim söz konusu mitingin dün sorunsuz bir şekilde gerçekleştirildiği ve herhangi bir olayın yaşanmadığı vurgulanmıştır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Büyükelçi Flake’e ayrıca, "ABD makamlarınca kendi vatandaşlarına yönelik olarak bundan sonra yayınlanabilecek seyahat/gösteri uyarılarının 'gerçekler dikkate alınarak hazırlanması' beklendiği" de iletildi.

Neler oldu?

ABD, CHP’nin dün İstanbul’da düzenlediği miting öncesi bir uyarı yayımlamıştı. Bu uyarıda Türkiye’de güvenlik birimlerinin geçmişte düzenlenen mitinglerde yaptığı bazı eylemler hatırlatılmış ve ABD vatandaşlarına “gösterilerden kaçınma” tavsiyesi verilmişti:

21 Mayıs Cumartesi günü İstanbul Maltepe'de CHP'nin miting düzenlemesi planlanıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü önlem aldı. Geçmiş protestolarda tazyikli su, göz yaşartıcı gaz ve öldürücü olmayan mermiler kullanıldı. Bu mitingde de benzer önlemlerin alınması kuvvetle muhtemeldir. Öngörülemez olabileceği ve şiddete dönüşebileceği için gösterilerden ve protestolardan kaçının.

Emniyet Genel Müdürlüğü de bugün “misilleme” olarak değerlendirilen bir açıklama yayımlamıştı. “Amerika’da yaşayan Türk vatandaşlarımıza uyarımızdır” başlığıyla yayımlanan açıklamada ABD’nin açıklamasına benzer ifadeler kullanılmıştı. Ancak ABD’nin açıklamasının aksine Türkiye tarafından yayımlanan açıklamada hangi organizasyonların kastedildiği belirtilmemişti.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU