Finlandiya Meclis Başkanı Vanhanen'den Türkiye açıklaması: "Masum insanları iade edemeyiz"

Eski başbakan "Türkiye yasaları politik gerekçelerle değiştiremeyeceğimizi anlamalı" dedi

Matti Vanhanen, 2003-2010'da Finlandiya başbakanlığı koltuğunda oturmuştu (Yle)

Finlandiya Meclis Başkanı Matti Vanhanen, Türkiye hakkında konuştu.

Vanhanen, Finlandiya devlet televizyonu Yle'ye dün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği görüşmelerini bloke etmesine rağmen başvuruya dair bir endişesi olmadığını söyledi. Meclis Başkanı ayrıca "masum insanları" iade edemeyeceklerini savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İki İskandinav ülkesi, Rusya'nın Ukrayna'yı istila etmesinin ardından ittifaka girme kararı almıştı.

Ancak iki ülkenin PKK ve FETÖ üyelerini barındırarak terörizme destek olduklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Helsinki ve Stokholm'ün üyeliklerini Türkiye'nin engelleyeceğini belirtmişti.

ABD merkezli Bloomberg'e konuşan üst düzey Türk yetkililer, Ankara'nın bazı talepleri olduğunu söyledi. Bunlar arasında Türkiye'nin terör endişelerinin kabul edilmesi ve uygulanan silah ambargolarının kaldırılması var.

Taraflar arasında görüşmeler devam ederken, Meclis Başkanı Vanhanen, süreç hakkında açıklamalar yaptı. Finlandiya'nın NATO üyeliğinin "kesinlikle" yürürlüğe gireceğini söyleyen Vanhanen, Türkiye'yle yapılan görüşmelerin içeriğini bilmediğini söyledi.

Vanhanen, Türkiye'nin iade edilmesini istediği kişiler hakkındaysa şu ifadeyi kullandı:

Türkiye, hukukun üstünlüğüyle ilgili konularda ülkemizdeki yasaları politik gerekçelerle değiştiremeyeceğimizi anlamalı. Masum insanlar, özellikle de sebep olmadan hapsedilmeleri veya mahkum edilmeleri riski varsa, başka bir ülkeye iade edilmiyor.

 

Independent Türkçe, Yle, Bloomberg

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU