Erdoğan, Kolombiyalı mevkidaşı ile bir araya geldi: İki ülke ilişkilerini stratejik ortaklık seviyesine yükselttik

Erdoğan, "Kolombiya Brezilya'nın ardından Latin Amerika'daki ikinci en büyük ticaret ortağımızdır. Hedefimiz en kısa sürede ticaret hacmimizi 5 milyar dolara artırmaktır" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kolombiya Cumhurbaşkanı Ivan Duque Marquez ile görüştü.

Dolmabahçe Çalışma Ofisi'ndeki görüşmede, Türkiye ile Kolombiya arasındaki ilişkiler tüm yönleriyle gözden geçirilirken, iş birliğinin geliştirilmesi için atılabilecek adımlar ele alındı.

Türkiye ve Kolombiya arasında çeşitli alanlarda ikili anlaşmalar imzalandı. Törenin ardından iki lider ortak basın açıklaması yaptı.

"Latin Amerika'daki en büyük ikinci ticari ortağımız Kolombiya"

Erdoğan, "İmzaladığımız ortak bildiriyle ülkelerimiz arasındaki ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükselttik" dedi.

"İlişkilerimizi iki yılda bir cumhurbaşkanları olarak gerçekleştireceğimiz toplantılarla en üst düzeyde ele alacağız" diyen Erdoğan, "Kolombiya Brezilya'nın ardından Latin Amerika'daki ikinci en büyük ticaret ortağımızdır. Kolombiya ayrıca ihracatımızı geçen sene en çok artırdığımız ülkelerden biri oldu. Hedefimiz en kısa sürede ticaret hacmimizi 5 milyar dolara artırmaktır" dedi.

Uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadele için birlikte çaba göstereceklerini belirten Erdoğan, "Uyuşturucu kaçakçılığı, terör ve organize suçlar konusunda iş birliğimizi artıracağız" ifadesini kullandı.

Erdoğan ayrıca, "7 Ağustos'ta Kolombiya'da Cumhurbaşkanlığı değişimi olacak. Görevi bırakmadan önce bizi Kolombiya'da bekliyor. Biz de planlamamızı yapacağız. Şöyle bir bölge turunu inşallah 7 Ağustos'tan önce gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

"Sizin gibi biz de terörle uğraşıyoruz"

Erdoğan'ın ardından sözü alan Kolombiya Cumhurbaşkanı Marquez ise, "Yatırımcılarımız Türk şirketleriyle toplantılar düzenledi. Gelmek isteyen yatırımcılara kapımız açık" dedi.

"Güvenlik alanında iş birliğimize dikkat çekmek istiyorum" diyen Marquez şöyle devam etti:

Sizin burada uğraştığınız gibi terörizmle uğraşıyoruz. Sizin PKK karşısında net politikanız var. Biz de Kolombiya'da aynı kararlılıkla yürüyoruz. Bu yapıları dağıtmaya devam ediyoruz. 3 tane terörist organizasyonunu yerle bir ettik.

Güvenlik konusunda Türkiye'nin NATO'daki mevcudiyeti çok önemli. Fikirlerinizi ve tecrübelerinizi paylaşabiliriz. Bizim burada iki ülke olarak iklim değişikliğine karşı da el ele mücadele etmemiz, enerji değişikliğini önceliklememiz lazım.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU