Elektromanyetik kirlilik yaşamı tehdit ediyor

Deniz Unay Independent Türkçe için yazdı

Görsel: Solancha

Eğer şehrin kalabalıklarından sıkıldıysanız, sahile ya da ormana yakın bir köyde yaşamak gibi bir hayaliniz varsa, orada teneffüs edeceğiniz temiz havanın içerisinde göremeyeceğiniz ama sizi etkileyecek "elektromanyetik kirlenme" etkisi altında kalacaksınız. 


Elektromanyetik kirlilik nedir?

Literatürde "elektrosmog" olarak yer alan elektromanyetik kirlilik, insanın gözle göremeyeceği kadar küçük olan elektromanyetik radyasyondur.

Elektromanyetik radyasyonu zararlı güneş ışınları, cep telefonları, modemler, baz istasyonları, televizyonlar, atmosferik olaylar (yıldırım düşmesi), mikrodalga fırınlar ve elektriğe bağlı onlarca farklı cihaz tarafından oluşturulur. 

Bundan 25 yıl öncesine kadar hayatımızda elektromanyetik kirlenmeyi etkileyen birkaç unsur varken gelişen teknoloji ve cihazlar arasındaki elektronik haberleşmenin getirdiği kablolu veya kablosuz sinyal iletimi kirlenmenin boyutunu ciddi oranda artırmıştır. 

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) Albany Halk Sağlığı Okulu'ndan David Carpenter'ın saygın tıp ve bilim dergisi The Lancet'e 2018 yılında yaptığı şu açıklama endişe vericidir.

Elektromanyetik radyasyonun son on yılda bir kentilyon (18'de 1 sıfır) artarak ve yeryüzündeki yaşam için büyük bir tehlike oluşturmaktadır.


Elektromanyetik alanlar sağlığı tehdit ediyor 

İnsanların geliştirdiği teknolojik aletlerin ürettiği elektromanyetik radyasyon insan sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.

Araştırmacıların insan sağlığı üzerinde yaptıkları çalışmalara baktığımızda ise, elektromanyetik radyasyonun  bağışıklık, sinir, kardiyovasküler ve üreme sistemlerini olumsuz yönde etkileyebileceğini gösteriyor.

Hatta bir grup otoiümün hastalığına sahip olan kişileri elektromanyetik radyasyondan bir süre izole ederek yapılan çalışma sonucunda hastalığın büyük oranda iyileştiği görülmüştür.

  • ABD'deki AT&T, Verizon ve T-Mobile gibi GSM operatörleri elektromanyetik kirlenmenin varlığını kabul etmelerine rağmen elektrosmog'un zararları ile ilgili sorumlu olmadıklarını beyan ettiler. 
     
  • ABD hükümeti tarafından finanse edilen Ulusal Toksikoloji Programı'nın  (NTP), 7 bin sıçan ve fare üzerinde, yapmış oldukları deneylere göre; 3G ve 4G sistemine maruz kalan iyonize olmayan radyasyonun sıçanlarda kanserli beyin tümörlerine ve kalp tümörlerine neden olduğu kanıtlanmıştır.
     
  • İyonlaştırıcı olmayan radyasyona uzun süreli maruz kalmanın sonucunda olumsuz etkiler saptanmıştır. NASA çalışanları ABD deniz donanmasına ait denizaltı personellerinde bu etkiyi bağlı hastalıklar tespit edilmiştir. Ayrıca ABD'de bazı okullarda ise WiFi sinyallerinden dolayı çocuklarda burun akıntısı, halsizlik ve burun kanaması bildirilmiştir.


Elektrosmog ve kanser ilişkisi

  • Elektrosmog ve Kanser ilişkisi incelendiğinde; çocukluk dönemi kanser vakalarında elektromanyetik radyasyonun önemli bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara istinaden Amerikan Pediatri Akademisi'nin (AAP) elektromanyetik radyasyona maruz kalma kriterlerini gözden geçirerek ailelere ve çocuklara şu tavsiyelerde bulundular:
  1. Telefonla konuşurken telefonu kucağa götürmeden ve kulaklıkla kullanmadan eller serbest şekilde görüşülmesi
  2. Televizyon izleme ve televizyonun açık kalma sürelerinin sınırlandırılması 
  3. Gerekli olmadıkça daha az telefonla mesajlaşma ve etkileşim içerisinde bulunulması 
     
  • Elektromanyetik radyasyonun etkilerini azaltmak için Doktor Dietrich Klinghardt, elektrosmog etkisini en aza indirmek için kablosuz telefonların evden çıkarılmasını, Modem ve sinyal yayan cihazların gece kapatılmasını, ayrıca evin içerisindeki gerekli olmayan sigortaların kapatılması gibi radikal denilebilecek tavsiyeleri bulunuyor. 
     
  • Vücudumuzdaki kalp, beyin ve sinir sistemi elektrik enerjisi ile çalışırlar. Dışarıdan gelen elektromanyetik radyasyonu vücut kendine çekerek strese dönüştürür. Oluşan stres ise çeşitli hastalıkların artmasına neden olmaktadır. 


Doğaya ve canlılar nasıl etkileniyor? 

Elektromanyetik kirlilik yapılan araştırmalara göre doğada şu sonuçlara neden oluyor 

  • Farklı kuş türleri üzerinde tüm frekanslarda yapılan ölçümlere göre kuşların göç, yiyecek bulma,  üreme, çiftleşme, yuva yapma ve kümes gibi yaşamsal aktivitelerinde çok sayıda olumsuz etkilere rastlanmıştır. 
     
  • Deniz memelileri ve yüzgeçayaklılar gibi deniz canlıları üzerinde yapılan ölçümlerin sonucunda ise farklı olumsuz etkilere rastlanılmıştır.
     
  • Elektromanyetik kirlenmenin arılar üzerindeki etkisini araştıran Dr. Sainuddin Pattazhy'ye göre, "Baz istasyonlarının artışı ve cep telefonlarının kullanımı bal arılarının türünü 10 yıl içerisinde yok edebilir."

Ne gibi önlemler alınıyor?

Teknoloji ve sanayinin gelişimini engellemeden insan sağlığını ve doğayı koruyabilmek için ülkeler elektromanyetik radyasyon ile ilgili olarak şu önlemleri alıyorlar. 

  1. Avrupa Çevre Tıbbı Akademisi adlı doktorlar birliği Elektromanyetik radyasyon etkileri ve tedavileri için çalışmalar yapmaktadır.
  2. ICMR (Hindistan Tıbbi Araştırma Konseyi), Yeni Delhi'de Avrupa Çevre Tıbbı Akademisi'nin bu alandaki protokolünü takip etmenin gerekliliğini vurgulamışlardır.
  3. Amerikan Engellilik Yasası, Elektriksel Aşırı Duyarlılığı bir hastalık olarak kabul etmiştir. 
  4. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 1996 yılında elektromanyetik alanlardan kaynaklanabilecek olumsuz sağlık sorunlarının izlenmesi ve uluslararası standartların belirlenmesi için Uluslararası Elektromanyetik Alanlar Projesi'ni kurdu.
  5. Türkiye'nin bu konuya olan hassasiyeti uluslararası standartları baz alarak 20 yıldan uzunca bir süredir çıkarılan kanun ve genelgelerle ciddi uygulamalar ve denetimlerle devam etmektedir. 
  6. AB yönetimi üye ülkelere bağlayıcı olmamakla birlikte tavsiye kararları sunmuştur. AB ülkeleri elektromanyetik kirlenmenin zararlarını azaltıcı tedbirler almaktadırlar. 


Komplo teorileri ve 5G 

Elektromanyetik radyasyon ile ilgili bilim insanları tarafından yapılan çalışmaların dışında gerçekle uzaktan yakından ilgisi olmayan komplo teorileri Kovid-19 pandemisi döneminde fazlaca yer buldu. İşte bunlardan bazıları:

  • 5G kullanımını başlatan Wuhan ve Milano, şehirlerinde 3G,4G ve 4.5 G kullananlara oranla virüs daha hızlı yayılmıştır.
  • 5G'den gelen RFR, akciğerlerdeki hücrelerin Deoksiribonükleik Asit DeoksiriboNükleik(DNA) ile ciddi şekilde etkileşime girerek ölümcül akciğer iltihabına yol açmaktadır
  • 5G'den gelen RFR, bağışıklık sistemimizi zayıflatarak Kovid19'un vücudumuza kolayca saldırmasına izin vermektedir.
  • Kovid19, insanları 5G aracılığıyla kontrol etmek için koronavirüs aşısının içine Kovid-19 yerleştirmek için bir araçtır.  

Bunun gibi onlarca komplo teorisi bir infodemiye dönüştü. Hükümetler bir yandan Kovid-19 krizi ile uğraşırken diğer yandan infodemi ile başa çıkmaya çalıştılar.

DSÖ başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluş infodemi ile mücadeleyi her alanda sürdürdü. 


Ne yapmalıyız?

Elektromanyetik radyasyonun oluşturduğu problemler hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Ne kadar mücadele edersek edelim, teknolojik gelişmeler insan hayatını kolaylaştırmak için yeni cihazları insanların hayatına sunuyor.

Bu cihazlar diğer cihazlarla ve uydularla iletişim halindeyken bizde bu cihazlarla yakın mesafelerde çalışıyoruz ve yaşıyoruz.

Elimizdeki en iyi seçenek zaman zaman kendimizi elektromanyetik alanlardan izole ederek elektromanyetik radyasyonun etkilerini azaltabilir ve daha sağlıklı kalabiliriz.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU