Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kemer Country'de İBB'yi devre dışı bırakarak yapılaşmanın önünü açtı

Ziraat Bankası'nın 300 dönümlük golf sahası için İBB'nin vermediği imarı, bakanlık verdi

Demirören Holding'in Ziraat Bankası'ndan çektiği kredi için ipotek ettirdiği Kemer Country'deki golf sahasının bulunduğu arazinin imara açılması yargıdan dönmüştü / Fotoğraf: magdergi.com

İstanbul Eyüpsultan Kemerburgaz'da Demirören Grubu'nun kredi borçları nedeniyle Ziraat Bankası'na geçen Kemer Country arazisi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devreye girdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ziraat Bankası, İBB'nin 2020 yılında Kemer Country yerleşkesi için yaptığı plan değişikliğine itiraz ederek arazinin yüzde 55'lik kısmının imara açılması istemişti. İtiraz karara bağlanmadan ilgili müdürlüğe iade edildi çünkü bankanın 6 Temmuz 2021 tarihli itiraz dilekçesi, bürokratik süreçlerin ardından meclis gündemine gelinceye karar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın devreye girdiği ortaya çıktı.

Sözcü’den Özlem Güvemli’nin haberine göre, bu adım Ziraat Bankası’nı söz konusu parseller için Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) ile işbirliğine gitmesinin ardından gerçekleşti.

Rezerv yapı alanı ilan edildi

Golf sahalarının olduğu alan bakanlık tarafından önce riskli alanların dönüşümünde kullanılacağı gerekçesiyle "rezerv alan" yani yeni konut alanı ilan edildi. Bu alanlarda yetki sadece bakanlığa ait. Bakanlık, Emlak Konut GYO'nun  Kemer Country için 7 Şubat 2022'de hazırladığı plan değişikliğini de 6 Nisan 2022'de onaylanarak askıya çıkardı. Bir aylık itiraz süresi geçtiğimiz günlerde doldu.

Rezidans, otel ve AVM yapılacak

Yeni plan ile Kemer Country'nin golf sahaları; ticaret ve konut, Uzun Kemer Koruma bandı tarafında kalan kısmı da park olarak planlandı. Toplam 358 bin 759 metrekarelik arazinin 232 bin 166 metrekaresine gelişme konut ve ticaret-konut alanı fonksiyonu verildi.

Yeni emsale göre 232 bin metrekarelik alanda 135 bin metrekare inşaat yapılacak. Konut+ticaret fonksiyonu verilen alanlarda otel, rezidans yer alabilecek. Bina yükseklikleri, 3 kat ile 5 kat arasında değişiyor. 

Arazinin 11 bin metrekaresinde AVM, konaklama tesisleri, çok katlı mağaza, iş merkezi gibi ticaret birimleri yer alacak. Ticari birimler için yükseklik 4 kat olarak belirlendi. 

Gerekçe: Hak sahipleri mağdur oldu

Bakanlığın onayladığı imar planının açıklama raporunda değişikliğe gerekçe olarak; arazide konut imarının da önünü açan 2019 tarihli planın mahkeme tarafından iptal edildiği için hak sahiplerinin gerçekleştireceği yatırımları hayata geçirememesi ve mağdur olması gösterildi.

Balyalı: Takipçisi olacağız

İBB Meclisi Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, bakanlığın yaptığı planların da takipçisi olacaklarını belirterek, "Banka krediyi verdiğinde arsalar spor alanıydı. Hukuken donatı alanında kalan bir yeri banka nasıl teminat olarak kabul edebilir? Usulsüz bir iş. Daha imar planı değişmeden usulsüz şekilde kredi verildi. Usulsüz kredi nedeniyle çok ciddi kamu zararları yazıldı. Zararının kapatılması için arazinin imara açılmasını istiyor" dedi.

Haberin tamamı için

 

Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU