Elon Musk hakkında cinsel taciz iddiası: "Susması için elemanına 250 bin dolar verdi"

Teknoloji girişimcisi iddianın siyasi gerekçelerle gündeme getirildiğini söyledi

Elon Musk ilk kez bir cinsel taciz iddiasıyla gündeme geliyor (Reuters)

SpaceX ve Tesla'nın CEO'su Elon Musk'ın, çalışanlarından birini taciz ettiği iddia edildi. Cinsel tacize uğradığı iddia edilen çalışanın arkadaşının öne sürdüğüne göre Musk, olayı örtbas etmek için SpaceX'in uçuş görevlisiyle 250 bin dolarlık bir anlaşma yaptı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İddiayı gündeme getiren ve ismi açıklanmayan kişi, arkadaşının taciz edildiği sırada SpaceX'in jet filosunda sözleşmeli kabin görevlisi olarak çalıştığını dile getirdi. 

Insider'ın konuyla ilgili açıklama yapan kişinin iddialarına dayandırdığı haberinde Musk'ın ereksiyon halindeyken cinsel organını çalışana gösterdiği, rızası olmadan onun bacağını okşadığı ve "daha fazlasını yapması halinde" ona at almayı teklif ettiği bildirildi. 

2016'da yaşandığı belirtilen olay için çalışanın arkadaşı iddiaları desteklemek amacıyla bir beyan dilekçesi hazırladı. Söz konusu kişi beyanı, SpaceX'in elemanının avukatına iletmiş. 

Masaj sırasında taciz iddiası

Bahsi geçen beyana göre çalışan, uçuş görevlisi olarak işe alındıktan sonra Musk'a masaj yapabilmesi için masöz lisansı almak konusunda teşvik edilmiş. 

Musk'ın Gulfstream G650ER jetinde Londra'ya uçarken meydana geldiği belirtilen olayda çalışan SpaceX'in CEO'sunun kabinine gitmiş ve ona masaj yapmış. O sırada Musk, vücudunun alt kısmını kapatan çarşaf dışında tamamen çıplakmış. 

Atlara binmeyi seven çalışan teklifi reddetse de cinsel ilişkiye girmeden masaj yapmaya devam etmiş. 

"Teklifi reddettiği için çalışanın vardiyaları azaltıldı"

SpaceX çalışanı yaşanan olay nedeniyle sarsılmış, gerçekten üzülmüş ve ne yapacağını bilemez bir hale gelmiş. İddiaya göre olayın sonrasında çalışan hiçbir şey olmamış gibi davransa da vardiyalarının azaltılması nedeniyle cezalandırıldığını hissetmiş.  

Teklifi reddettiği için şirkette yükselmesinin önüne geçildiğinden emin olduktan sonra çalışan 2018'de bir avukat tutmuş ve SpaceX'in insan kaynaklarına durumu iletmiş. O sırada avukatlık şirketi çalışanın arkadaşından da iddiaları doğrulayan bir beyan hazırlamasını istemiş. 

Görevlinin şikayeti bizzat Musk'ın da katıldığı, arabulucuyla yapılan bir görüşmede hızla çözülmüş. Musk, Kasım 2018'de çalışanın dava açmayacağına dair verdiği söz karşılığında 250 bin dolar kıdem tazminatı ödemiş. 

Anlaşmada çalışanın kıdem tazminatı ya da Musk ve şirketleri hakkında herhangi bir bilgiyi ifşa etmesini engelleyen maddelerin yer aldığı belirtildi.

"Çılgın suçlamalar tamamen gerçek dışı"

İddialar hakkında Insider'a e-posta üzerinden yanıt veren Musk ise bu olaya dair çok daha fazla detay olduğunu söyledi. 

Olayın "siyasi bir motivasyonla" gündeme getirildiğini belirten Musk, "Eğer cinsel tacize eğilimli olsaydım, bu 30 yıllık kariyerim boyunca muhtemelen ilk kez şimdi ortaya çıkmazdı" dedi. 

Musk ayrıca Twitter hesabında yaptığı açıklamada, "Kayda geçsin, bu çılgın suçlamalar tamamen gerçek dışı" dedi. 

 

 

Cinsel saldırıya uğradığı öne sürülen çalışana danışmadan iddiayı gündeme getirdiğini belirten kişi şu ifadeleri kullandı:

Özellikle şu an kesinlikle bunu ortaya çıkarma sorumluluğu hissettim. O, dünyanın en zengini. Bu düzeyde güce sahip biri bu tür hasarlara neden oluyor ve sonra durumun üstüne biraz para fırlatıyor. Böyle mesuliyet alınmaz.

Söz konusu kişi ayrıca arkadaşına dair de şunları dile getirdi:

Kendini riske atmadan, hayatını hiçbir şekilde tehlikeye atmadan öne çıkmasının bir yolu olsaydı, bunu yapacağına inanıyorum. Umarım doğru şeyi yaptığımı hisseder. Umarım söyleyecek kadar güvende hissetmediği şeyleri söylediğimi hisseder.

 

Independent Türkçe, Insider, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU