Kripto paralardaki çöküş "Bitcoin madenciliğinin iklime etkisini değiştirmeyecek"

Bitcoin'in altında yatan ağı desteklemek için gereken bilgi işlem gücü neredeyse Arjantin'in tamamı kadar enerji gerektiriyor

(Reuters)

Bir uzman, Bitcoin gibi paraların değeri düşse de kripto paranın çevre üzerindeki devasa etkisinin süreceğini iddia ediyor.

Hollanda Merkez Bankası'nda veri bilimci olarak çalışan kripto para sürdürülebilirlik analisti Alex de Vries'in araştırması, kripto para madenciliği için gereken enerjinin ve dolayısıyla fosil yakıtların aniden azalmayacağını çünkü madencilerin hâlâ pahalı bilgisayar donanımına ve enerji üretimine yaptıkları yatırımlardan kazanç bekleyeceğini ortaya koyuyor.

The Guardian'a konuşan de Vries "Bitcoin daha fazla çökmediği sürece çevreye etkide azalma beklemek için neden yok" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bitcoin'in altında yatan ağı desteklemek için gereken bilgi işlem gücü artık neredeyse Arjantin'in tamamı kadar enerji gerektiriyor ve bu da kripto paranın çevresel ayak iziyle ilgili eleştirilere yol açıyor.

Cambridge Üniversitesi'nin yaptığı analiz, Bitcoin ağının yılda 121 terawatt saatten (TWh) fazla enerji kullandığını ve bu miktarın ağı eğer bir ülke olsaydı dünya çapındaki ilk 30 elektrik tüketicisi arasına koyacağını öne sürüyor.

Kripto paranın yeni birimlerini üretmek için gereken madencilik süreci karmaşık fakat rastgele matematiksel denklemlerinin çözülmesini içeriyor, bu da çok yüksek miktarlarda bilgisayar işlem gücü gerektiriyor.

Bitcoin, hafta sonunda 18 aydır gördüğü en düşük değere çakıldıktan sonra toparlanmayı başardı.

Geçen kasımda ulaştığı tüm zamanların en yüksek seviyesine göre yüzde 56'lık bir düşüş yaşayan kripto para birimi çarşamba günü 30 bin dolar seviyelerinde işlem görürken, önde gelen diğer kripto para birimleri de rekor seviyelerinin çok altında.

Piyasadan 1,5 trilyon dolardan fazlasının kaybolmasına neden olan gerileme, analistlerin 2018'dekine benzer başka bir "kripto kışının" başlamış olabileceği uyarılarında bulunmasına yol açtı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU