Diyarbakır Barosu eski Başkanı Cihan Aydın ve 10 yöneticiye TCK 301'den bir dava daha açıldı

Davanın ilk duruşması 17 Ekim 2022’de Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek

Diyarbakır Barosu bir önceki dönem Başkanı Cihan Aydın ve 10 yönetim kurulu üyesi 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı / Fotoğraf: Diyarbakır Barosu

Diyarbakır Barosu bir önceki dönem Başkanı Cihan Aydın ve 10 yönetim kurulu üyesi hakkında 2019 yılında İstanbullu Ermeni aydınların 24 Nisan 1915 tarihinde tehcir edilmesinin yıldönümünde yaptıkları iki ayrı açıklama gerekçe gösterilerek, "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılamak" suçlamasıyla 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Davanın ilk duruşması 17 Ekim 2022’de Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Diyarbakır Barosu eski Başkanı Cihan Aydın, Türkiye yargısının farklı fikirleri koruma yükümlülüğünü terk ettiğini, bu davayla farklı ve çoğulcu fikirlerin boğulmak istendiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diyarbakır Barosunun önceki dönem başkanları ve mevcut başkanı ile yönetim kurulu üyeleri hakkında Ermeni aydınların 24 Nisan 1915 tarihinde tehcir edilmesinin yıldönümünde yaptıkları anma ve yüzleşme içerikli açıklamalar gerekçe gösterilerek 2017 yılından günümüzde kadar Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesinden beş soruşturma açıldı. Adalet Bakanlığının soruşturma izni verdiği üç soruşturma davaya dönüşürken, iki soruşturma ise izin için Adalet Bakanlığı’nda bekliyor. Bugüne kadar 3 baro başkanı ve 28 yönetim kurulu üyesi avukat hakkında TCK 301. maddeden kovuşturma ve soruşturma işlemi yapıldı. Baroda 2017-2018 döneminde görev yapan Diyarbakır Barosu eski Başkanı Ahmet Özmen ve 10 yönetim kurulu üyesi TCK 301. maddeden yargılandıkları davada, mahkemenin yaptıkları açıklamaların ifade özgürlüğü kapsamında kaldığına kanaat getirmesi üzerine geçtiğimiz Şubat ayında beraat etti.

24 Nisan nedeniyle açılan davaya tepki açıklaması da dava nedeni oldu

Yerel mahkemenin verdiği beraat kararının daha mürekkebi kurumadan bu kez de 2018-2020 döneminde Diyarbakır Barosu Başkanlığı yapan Cihan Aydın ve Yönetim Kurulu üyeleri Muhlis Oğurgül, Ahmet Dağ, Erhan Aytekin, Fırat Üger, Gazal Bayram Koluman, Mehmet Akbaş, Serdar Çelebi, Tevfik Karahan, Ömer Şeran ve Özgür Yılmaz Biçen hakkında 2019’da baronun resmi web sitesinde yayınlanan iki ayrı 24 Nisan açıklamasından dolayı TCK 301 suçlamasıyla dava açıldı.

cihan.jpg
 Eski Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, çoklu baro yasası görüşmeleri sırasında TBMM önündeki eylem sırasında / Fotoğraf: Twitter

 

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğünün yaptığı ihbar üzerine başlatılan, Adalet Bakanlığının soruşturma izni vermesi sonucunda hazırlanan iddianamede, baro yöneticileri iki ayrı açıklama nedeniyle suçlanıyor. Suç delili olarak gösterilen açıklamalardan biri 24 Nisan 2019 tarihinde baronun resmi web sitesinde yayınlanan “1915…!” başlıklı açıklamada yer alan “Diyarbakır Barosu, 1915 yılında Anadolu’nun çeşitli yerlerinde yaşayan Ermeni halkının yaşadığı büyük felaketin farkında olduğunu, acılarını paylaştığını ve bu acıyı yüreğinin derinliklerinde hissettiğini bir kez daha kamuoyu ile paylaşmaktadır…” ifadeleri oldu. İddianamede suç delili olarak gösterilen diğer açıklama ise 2017-2018 yıllarında görev yapan baro yöneticileri hakkında 24 Nisan açıklaması nedeniyle dava açılmasına tepki olarak 2 Aralık 2019 tarihinde yayınlanan “Korkmuyoruz ve Susmayacağız!” başlıklı açıklama oldu.

"Bu davanın amacı, çoğulculuğu ve farklı fikirleri boğmaktır"

Diyarbakır Barosu eski Başkanı Cihan Aydın, haklarında açılan dava ile ilgili MLSA’ya değerlendirmede bulundu. Aydın, Türkiye yargısının, uluslararası standartların, hatta kendi varlık sebebi olan ulusal mevzuatın yükümlülüklerini yerine getirmekten uzaklaşan bir pozisyona geldiğini belirterek "Hedef Diyarbakır Barosudur. Ama nihai amaç; çoğulculuğu ve farklı fikirleri boğmak, totaliter bir rejim kurma hayalidir" dedi.

 

MLSA Türkiye

DAHA FAZLA HABER OKU