Karkaş: Hacılara getirdiği engeller Katar'ın en büyük başarısızlığı

BAE'li bakan Enver Karkaş, Katar'ın hacılara getirdiği engellerin "kriz yönetimindeki en büyük başarısızlığı" olduğunu söyledi

Enver Karkaş / Fotoğraf: CNN

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Karkaş, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı, Katar devletine, hac vazifesini yerine getirmek isteyen Katar vatandaşları veya Katar’da yaşayanların prosedürlerini kolaylaştırma çağrısında bulundu. Doha’nın, hacılara getirdiği engeller, Katar'ın kriz yönetimindeki en büyük başarısızlığı. Öncelikle Katar’ın haccı siyasallaştırmaması gerek” yorumunda bulundu.

Hac ve Umre Bakanlığı'nın çağrısı

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı, dün Katar’daki ilgili makamlara hac görevini yerine getirmek isteyen Katar vatandaşları veya Katar’da yaşayanların prosedürlerini kolaylaştırma ve getirdikleri engelleri kaldırma çağrısında bulunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’nın aktardığına göre Hac ve Umre Bakanlığı tarafından yapılan basın açıklamasında, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz hükümetinin, Katar’dan ve dünyanın dört bir yanından hac için gelen 1 milyon 700 bin kişi ve 8 milyon umre ziyaretçisinin kutsal topraklara gelişini kolaylaştırmak için tüm imkanlardan faydalanma yönündeki isteği ifade edilmişti.

Bakanlık, Katar Evkaf ve İslam İşleri Bakanlığı'nın Suudi Arabistan hükümetinin hac ve umre vazifelerini yerine getirmek isteyen Katarlıların önüne engeller koyduğu yönündeki iddialarını reddetmişti.

Açıklamada, Katarlı veya Katar’da yaşayanların Suudi Arabistan’da konaklama işlemleri veya Katar Havayolları’ndan başka havayollarında uçuş yapma talepleri karşısında, bakanlık olarak çeşitli web siteleri ile bağlantılar kurdukları, ancak Katar hükümetinin bu bağlantıları engellediğine dikkat çekilmişti.

Hac ve Umre Bakanlığı, Katar devletinde hac işlerinden sorumlu olanlara da diğer İslam ülkelerindeki sorumlu yetkililer gibi hacıların gelişini düzenlemek için Suudi Arabistan’a gelmeleri çağrısında bulunmuştu.

Bakanlık, ayrıca Suudi Arabistan’ın haccı siyasallaştırma girişimlerini tamamen reddettiğini vurgularken, Katar Evkaf ve İslam İşleri Bakanlığı'nın Katarlı hac ve umre ziyaretçilerinin Katar Havayolları dışındaki havayollarına yönelmelerini engellememesi ve siyasi meselelere karışmadan hac ve umre vazifelerini yerine getirmelerine yardımcı olmaları gerektiğini belirtilmişti.

Açıklamanın sonunda, dünyanın dört bir yanından gelen Müslümanlar gibi Katar devletinden hac ve umre ziyareti için gelen kardeşleri de karşılamaktan duyulan memnuniyet ifade edilerek, emniyet, rahatlık ve güvenlik içinde vazifelerini yerine getirmek için kendilerine sağlanan kolaylıkların devam edeceğinin altı çizilmişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

DAHA FAZLA HABER OKU