NASA açıkladı: Dünya'dan en uzak uzay aracında gizemli bir sorun ortaya çıktı

1977'de fırlatılan Voyager 1, 2012'de Güneş Sistemi’nden çıktı ve yıldızlararası uzay diye nitelenen noktaya ulaştı

Voyager 1, Güneş Sistemi'nin derinliklerini incelemek üzere fırlatılmıştı (NASA)

NASA'nın "Dünya'dan en uzak uzay aracı" unvanlı Voyager 1 aracında Dünya'daki operasyon ekibini şaşırtan bir sorun ortaya çıktı.

Uzay aracının NASA’nın kontrol ekibine bazı önemsiz ve geçersiz verileri gönderdiği saptandı.

NASA’nın açıklamasında sorunun ne zaman başladığı veya ne kadar devam ettiği belirtilmedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fırlatıldıktan 45 yıl sonra hala yıldızlararası uzayı keşfeden uzay aracı Dünya’dan yaklaşık 23,3 milyar kilometre uzakta.

1977'de fırlatılan Voyager 1, 2012'de Güneş Sistemi’nden çıktı ve yıldızlararası uzay diye nitelenen noktaya ulaşmıştı.

İlerlemiş yaşına rağmen NASA'dan gönderilen komutları alıp doğru şekilde uygulayabilen Voyager 1, bilimsel verileri de toplayıp Dünya'ya gönderebiliyor.

Ancak yeni bir güncellemeye göre aracın uzaydaki yönünü kontrol eden "konum ve artikülasyon kontrol sistemi"nden alınan değerler Voyager'ın gerçekteki durumuyla uyuşmuyor.

Söz konusu sistem, uzay aracının anteninin Dünya'ya dönük kalmasını sağlıyor. Böylece Voyager, verileri NASA'ya geri gönderebiliyor.

NASA ekibi, bu işlevlerde herhangi bir problem olmadığını, dolayısıyla sistemin hala görevini yerine getirebildiğini ifade ediyor.

Öte yandan araçtan Dünya’ya dönen telemetri (uzaktan haberleşme) verilerinin geçersiz olduğu tespit edildi. Verilerin rastgele oluşturulmuş gibi göründüğü veya sistemin içindeki olası sorunları yansıtmayabileceği belirlendi.

NASA yetkilileri, Voyager personelinin sorunu araştırmaya devam ettiğini aktardı. Açıklamaya göre araştırma ekibi sorunu düzeltmeye veya yeni duruma kendilerini adapte etmeye çalışacak.

Ancak bu süreç epey uzun sürebilir. Zira uzay aracının Dünya’yla kurduğu iletişim çok yavaş ilerliyor.

Voyager'ın gezegene çok uzak olması nedeniyle verilerin tek yönlü iletilmesi 20 saat 33 dakika sürüyor. Bu da NASA ve Voyager arasındaki karşılıklı iletişimin iki gün sürdüğü anlamına geliyor.

Jet İtki Laboratuvarı’nda Voyager proje yöneticisi Suzanne Dodd, "Mühendislik ekibi için bazı büyük zorluklar var" diye konuştu:

Ancak sistemdeki bu sorunu çözmenin bir yolu varsa ekibimiz onu bulacaktır.

 

Independent Türkçe, Space, CNN International, NASA

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU