Ermenistan'da Paşiyan karşıtı gösterilerde 414 kişi gözaltına alındı

Ermenistan'da muhalefet Paşinyan karşıtı gösterilerine devam ediyor. Gösterilere katılan 400'ü aşkın kişi gözaltına alındı

Erivan'da sokakları kapatmaya çalışan Paşinyan karşıtı 414 protestocu gözaltına alındı / Fotoğraf: AFP

Kendisini "Direniş Hareketi" olarak tanımlayan Paşinyan karşıtı muhalefet dün sabah erken saatlerde gösterilere yeniden başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)



Eylemciler başkent Erivan’ın farklı bölgelerinde sokakları kapattı, Maşdots Caddesi'nden havaalanına giden yol da kapatıldı. Güvenlik güçleri yollar açmak için eylemlere müdahale etti.

Eylemlere önderlik eden Taşnak Partisi yöneticisi, aynı zamanda Parlamento Başkan Yardımcısı İşhan Saghatelyan, sabah saatlerinde Facebook sayfasında bir video yayınladı ve  "Şu anda 50'den fazla sokak kapalı. Ve bu sayı sürekli artıyor. Yerevan'da hava çok güzel, güneşli ve muzaffer. Sevgili vatandaşlar, sokağa çıkın, kardeşlerinize katılın. Zafere kadar birlikte" ifadelerine yer  verdi.

Öte yandan Ermenistan polisi 414 kişiyi gözaltına aldı.

gozalt.jpg
Ermenistan İnsan Hakları Savunuculuğu, göstericilere tolerans göstrilmsi çağrısında bulundu / Fotoğraf: Twitter

 

Emniyet'in basın servisine göre, gözaltıların tümü  İdari İhlaller Yasası'nın 182. maddesi yani  "Polis taleplerine itaatsizlik" suçlamasıyla gerçekleşti.

Ermenistan İnsan Hakları Savunuculuğu ise  yaptığı açıklamada polisin eylemlerde orantısız güç kullandığını bildirdi.

Açıklamada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin ilgili kararlarına atıf yapılarak "Mahkeme, halka açık bir yerde yapılacak herhangi bir toplantının, trafiğin aksaması da dahil olmak üzere, başkalarının günlük yaşamında bazı rahatsızlıklara neden olabileceğini ve miting katılımcılarının şiddet uygulamaması şartıyla, devlet yetkililerinin barışçıl toplanmalara hoşgörü gösterebileceğini vurgulamıştır" dendi.

Eylemleri Koçeryan da destekliyor

2. Karabağ Savaşı sonrasında başlayan Paşinyan karşıtı gösteriler Nikol Paşinyan'ın galibiyetiyle sonuçlanan Haziran 2020 seçimlerinden sonra durulmuştu. Eylemler Türkiye ve Azerbaycan ile temasların yoğunlaştığı dönemde tekrar başladı. Eylemlere İkinci Cumhurbaşkanı Robert  Koçaryan da destek veriyor.

 

Agos

DAHA FAZLA HABER OKU