Finlandiya Cumhurbaşkanı: Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine yönelik olumlu tavrını son günlerde değiştirdi

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, sorunun yapıcı müzakerelerle çözülebileceğine inandığını söyledi

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Türkiye'nin, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine karşı sert bir tutum aldığını, bunun yapıcı müzakerelerle çözüleceğini söyledi / Fotoğraf: AP

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Türkiye'nin, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine karşı sert bir tutum aldığını, bunun yapıcı müzakerelerle çözüleceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsveç'e iki günlük resmi ziyaret gerçekleştiren Niinistö, İsveç Kralı Carl 16. Gustaf'ın da bulunduğu İsveç Parlamentosunda konuşma yaptı.

Türkiye'nin, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılması sürecindeki çekincelerini değerlendiren Niinistö, "Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine yönelik olumlu tavrını son günlerde değiştirdi ve oldukça sert bir tutum aldı. Bunun yapıcı müzakerelerle çözülebileceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Niinistö, NATO üyeliğine başvuru sürecinde birçok olayın etken olduğuna ve Rusya-Ukrayna savaşıyla güvenlik endişelerinin arttığına işaret ederek "Rusya'nın çevresindeki ülkelerin kendilerini nasıl koruyacağı seçeneğini kısıtlaması ve Ukrayna işgali durumu perçinledi. Bu nedenle NATO üyeliğine başvuru kararı aldık" diye konuştu.

NATO sürecinde Finlandiya ve İsveç'in ortak hareket ettiğini vurgulayan Niiinistö, NATO üyelik başvurusunu Brüksel'de beraber yapacaklarını kaydetti.

Scholz: Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyeliğini destekleyeceğine inanıyorum  

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliklerini destekleyeceğine inandığını ve Almanya'nın bu sürecin hızlı olması için çalışacağını açıkladı.

Scholz, Liechtenstein'ın başbakanı ile gerçekleştirdiği basın toplantısından Avrupa Birliği'nin (AB) Finlandiya ve İsveç'i zaten desteklemeye hazır olduğunu belirterek, Almanya'nın nötr olan bu iki ülkeyle askeri bağlarını kuvvetlendireceğini de ekledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geçen hafta Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine sıcak bakmadığını açıklaması NATO müttefikleri arasında şaşkınlığa neden olmuştu. 

 

AA, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU