"İslam'a hakaretle" suçlanan öğrencinin linç edilerek yakıldığı Nijerya'da protesto: Tekbirlerle sarayı kuşattılar

Eyalette 24 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Feci şekilde öldürülen Deborah Samuel'in yaşı açıklanmamıştı (Twitter / @ayemojubar)

Nijerya'da bir üniversite öğrencisinin dine hakaret ettiği gerekçesiyle linç edilerek öldürülmesinin ardından iki kişinin tutuklanması protestolara neden oldu.

Sokoto eyaletinde öğrenim gören Deborah Samuel adlı Hıristiyan öğrenci, bir WhatsApp grubunda İslam'a hakaret içerikli mesajlar paylaştığı iddiasıyla geçen hafta perşembe günü linç edilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumartesi günü eyalette yüzlerce kişinin katıldığı protestoda linç nedeniyle tutuklananların serbest bırakılması talep edildi.

Sokoto eyaleti Valisi Aminu Tambuwal, protestoların ardından 24 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Samuel'in dövülerek öldürüldüğü ve bedeninin yakıldığı anların görüntüleri sosyal medyada büyük bir tepkiye neden olmuştu.

Bir görgü tanığı, Shehu Shagari Eğitim Koleji adlı üniversitede okuyan genç kadının Hz. Muhammed'e hakaret ettiğini öne sürmüştü.

Görgü tanığı, "Öğrenciler tarafından kullanılan bir WhatsApp grubu var. Burada Müslüman bir öğrenci İslami bir paylaşım yaptı. O da bu paylaşımı eleştirdi. Gruba Hz. Muhammed'e hakaret ettiği bir ses kaydı attı. Her şeyi bu tetikledi" demişti.

Polis sözcüsü Sanusi Ebubekir ise paylaşım üzerine okuldaki öğrencilerin ayaklandığını, üniversite yönetiminin de Samuel'i güvenli bir odaya yerleştirerek korumaya aldığını söylemişti.

Sözcü, lince katılan kitlenin zor kullanarak Samuel'i odadan çıkardığını, taş ve sopayla dövdüğünü, ardından genç kadının bedenini ateşe verdiğini aktarmıştı.

Polis, kimliği açıklanmayan iki öğrencinin tutuklandığını duyururken, Vali Tambuwal da olayla ilgili soruşturma başlatıldığını açıklamıştı.

Tutuklanan saldırganlar ellerindeki kibritleri kameralara göstererek "Evet ben yaktım" demişti.

Tutuklamaların ardından cumartesi günü erken saatte sokakları dolduran kitle, şüphelilerin serbest bırakılmasını talep etti.
 


Bazı protestocular, Nijerya Müslümanlarının ruhani lideri olarak kabul edilen Sokoto Kralı Muhammed Sa'ad Abubakar'ın sarayını kuşattı.

Abubakar, Samuel'in öldürülmesini kınamış ve olaya karışanların adalete teslim edilmesini istemişti.

Protestolara tanık olan Bube Ando adlı bir yurttaş, ​​çok sayıda protestocunun sarayı tekbirler eşliğinde kuşattığını ifade etti:

Sarayı korumak için görevlendirilen güvenlik görevlilerinden bazıları protestoculardan ayrılmalarını istemeyi denedi ama onlar karşı geldi. Sarayın önünde duran polis ve askerler, biber gazı sıkarak ve havaya ateş açarak kalabalığı dağıtmayı başardı.

Sokoto sakinlerinden İbrahim Arkilla ise, "Hıristiyan öğrencinin öldürülmesi nedeniyle tutuklanan iki kişinin serbest bırakılmasını talep eden genç erkek ve kadınlardan oluşan bir kalabalığın isyanıydı" diye konuştu:

Sokakları ateşe veren kalabalık, polisin cinayete karıştığı tespit edilenler için başlattığı avı durdurmasını da talep ediyordu.  

Nijerya Devlet Başkanı Muhammadu Buhari de Samuel'in cinayetini şu sözlerle kınamıştı:

Bu ülkede hiç kimsenin kanunu kendi eline almaya hakkı yoktur. Şiddet hiçbir sorunu çözmedi ve asla çözmeyecek.

Afrika'nın en kalabalık ülkesi olan Nijerya, Müslümanlar ve Hıristiyanlar arasında bölünmüş durumda. 

Ülkenin güneyinde çoğunlukla Hristiyanlar, kuzeyinde ise ağırlıklı olarak Müslümanlar yaşıyor.

Özellikle kuzey bölgelerinde sıklıkla dini gerilimler ve çatışmalar yaşanıyor.

 

Independent Türkçe, The Guardian, Deutsche Welle

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU