Kremlin destekli Donetsk ve Luhansk yönetimleri, Facebook ve Instagram'a erişimi durdurdu

Facebook, Ukrayna savaşı bağlamında Moskova karşıtı "nefret söylemlerine" izin vermişti

Rusya ve Ukrayna arasında cephede süren çatışmalara paralel olarak internet ve sosyal medyada da ayrı bir savaş söz konusu (Reuters)

Kremlin yanlısı Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti, Facebook ve Instagram'a erişimi engelledi.

Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk'da yer alan bölgesel yönetimler, Moskova'nın ABD merkezli sosyal medya kuruluşlarına uyguladığı politikayı takip ederek Facebook ve Instagram'a erişimi çarşamba günü kesti.

Donetsk İletişim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Sosyal medya platformlarında Rusça konuşan kullanıcılara karşı şiddet çağrısı yapılmasına izin veren Amerikan şirketi Meta'nın bilgi kaynaklarına ulaşım halihazırda engellenmişti. Bu gelişme ışığında bölgede Facebook ve Instagram'a erişim de durduruldu" dendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Luhansk da ayrı bir açıklama yayımlayarak benzer şekilde erişimi engellendiğini belirtti.

Meta henüz olaya ilişkin bir açıklama yapmadı.

Facebook martta gerçekleştirdiği bir politika değişikliğiyle, platformda Rus askerlerine ve hükümetine yönelik "nefret içerikli" mesajlara izin verileceğini açıklamıştı. Şirket bunun sadece Ukrayna'daki savaş bağlamında kullanılabileceğini belirtmişti.

Rusya da aynı dönemde başlatılan bir incelemede mahkemenin Meta'nın "aşırılıkçı faaliyetler yürüttüğüne" karar vermesi üzerine Facebook ve Instagram'a erişimi engellemişti.

Donetsk ve Luhansk, 2014'te tek taraflı olarak Ukrayna'dan bağımsızlığını ilan etmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 21 Şubat'ta bölgelerin bağımsızlığını tanımış ve buraları "özgürleştirmek" amacıyla 24 Şubat'ta askeri operasyon emri vererek savaşı başlatmıştı.

Kiev ve Kremlin arasındaki savaşın 78. gününde de çatışmalar sürüyor.



Independent Türkçe, Reuters, RFERL

DAHA FAZLA HABER OKU