Göç İdaresi verileri güncelledi: Kilis'te 145 bin Türkiye vatandaşı, 107 bin Suriyeli yaşıyor

145 bin Türk vatandaşının yaşadığı Kilis'te, 107 bin Suriyeli var. Hatay, Gaziantep ve Şanlıurfa'da benzer bir tablo var

Türkiye'ye sığınan Suriyeli gençler, 2014 yılında gördükleri misafirperverliğe teşekkür için Kilis'te karanfil dağıtmıştı / Fotoğraf: AA

Türkiye'de bulunan yabancılar ve vatandaşlık verilenler üzerinden başlayan "göçmen" tartışması, "demografik dönüşüm" uyarılarının gündeme gelmesiyle başka bir boyuta taşındı. Muhalefet, kontrolsüz göçmen akınının demografik dönüşüme neden olacağını savunurken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Burası bir çadır devleti değil" sözleri ile eleştirilere karşı çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Veriler güncellendi

Göç İdaresi Başkanlığı, Türkiye'deki geçici koruma statüsündeki Suriyelilerin illere göre dağılımları ve kaçak göçmenleri içeren verilerini güncelledi.

Buna göre, 5 Mayıs itibarıyla Türkiye'deki kayıtlı Suriyeli sayısı 3 milyon 762 bin 889'a ulaştı. İstanbul, 542 bin Suriyeli ile en çok Suriyelinin yaşadığı il konumunda.

Buna göre, 145 bin Türk vatandaşının yaşadığı Kilis'te, 107 bin Suriyeli bulunuyor. Başka bir ifadeyle, Suriyelilerin Kilis'teki Türk vatandaşlarına oranı yüzde 73,5. Bu oran Hatay'da yüzde 25, Gaziantep'te yüzde 21 ve Şanlıurfa'da ise yüzde 20. Adana, Mersin, Kahramanmaraş,Osmaniye ve Mardin'de de durum benzer. Bu verilere, kaçaklar ve diğer uyruklular ise dahil değil. Onlar da eklendiğinde oranlar yükseliyor. 

Kaçaklar da var

Geçici barınma merkezlerinde yaşayan Suriyelilerin oranı da 2016'dan itibaren düzenli olarak düştü. Başkanlığın 2016'daki verilerine göre geçici barınma merkezlerinde 258 bin Suriyeli yaşıyordu. 5 Mayıs itibarıyla bu sayı 50 bin olarak kayıtlara geçti. Başka bir ifadeyle, 3,7 milyon Suriyeli, geçici merkezleri dışında yaşamaya başladı.

Başkanlık, Türkiye'deki kaçak göçmenlere ilişkin de verileri güncelledi. 1 Ocak-5 Mayıs arasında 69 bini aşkın kaçak göçmen yakalandı. Bunların 33 binini Afganistan, 11 binini Suriye uyruklular oluşturdu. Üç bin Pakistan, üç bin de Filistin uyruklu yakalandı. 

Ömer Çelik: Ülkelerine dönecekler

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sığınmacı tartışmalarına ilişkin partisinin genel merkezi önünde açıklama yaptı. "Eve dönecekler, burada ebediyen kalmayacaklar. Sığınmacılar gönüllü ve onurlu şekilde ülkelerine dönecekler" diyen Çelik, muhalefeti eleştirdi.

Çelik, "Muhalefet partilerinin bu insanları katillere teslim etmemek için plan, programları var mı? Karşıda bir katliam makinesi var" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik "Emperyal güçlerin Ortadoğu'daki maşası Recep Tayyip Erdoğan'dır" açıklamasına da tepki gösteren Çelik, "Kendisine aynen iade ediyoruz" diye konuştu.

 

Cumhuriyet

DAHA FAZLA HABER OKU