Akşener: Sığınmacı sorununu Erdoğan'ın sığ zihniyeti ile çözemeyiz

"İYİ Parti olarak bizim hedefimiz sığınmacıların, gayri insani bir çerçevede ülkelerine sürülmesi değil dönüşlerinin kolaylaştırılmasıdır"

Fotoğraf: AA

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Türkiye'de tartışmalara neden olan sığınmacılar sorununun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "sığ zihniyeti ile çözülemeyeceğini" söyledi. Akşener, İYİ Parti olarak sığınmacıların insanlığa aykırı bir şekilde ülkelerine sürülmesi ile değil dönüşlerinin kolaylaştırılmasını hedeflediklerini belirtti.

Akşener, partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamada siyasetin ana tartışma maddesi olan sığınmacılar konusuna değindi. AK Parti'nin "Milletimizi Avrupa' ya götüreceğiz" diye yola çıktığını söyleyen Akşener, "20 yılın sonunda, giderayak Ortadoğu’yu memleketimize getirdiler" dedi.

 

İYİ Parti lideri, sözlerinin devamında şunları kaydetti:

Artık açık şekilde ortaya çıkmıştır ki sığınmacı sorununu meseleyi çözmek yerine polemikle geçiştiren inancımız üzerinden yaptığı, hamasi konuşmalarla basitleştiren 80 ülkeye vizeyi kaldırmakla övünüp, 250 bin dolara vatandaşlık satarak cari açığı çözdüğünü düşünen Sayın Erdoğan’ın sığ zihniyeti ile çözemeyiz.

İYİ Parti olarak bizim hedefimiz sığınmacıların gayri insani bir çerçevede ülkelerine sürülmesi değil dönüşlerinin kolaylaştırılmasıdır. Bu çerçevede, Türkiye’de kalışlarını caydıracak tedbirleri almayı da bir gereklilik olarak görüyoruz. Bu kapsamda başta Avrupa Birliği olmak üzere sığınmacılara yönelik geliştirilen projelerin de artık sığınmacıların memleketlerine dönüşlerini kolaylaştırmaya odaklanması gerektiğini düşünüyoruz.

Şam'la ilişkiler

Akşener, "Şam’da kim iktidarda olursa olsun Suriye ile ilişkilerimizin yapıcı bir diyalog zeminine oturtulması gerekiyor. Ayrıca Avrupa Birliği ve bölgedeki diğer aktörlerin de artık gerekli sorumluluğu almaları için aktif bir dış politika yürütülmesinin kritik bir zorunluluk olduğunu görüyoruz" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TBMM'de özel oturum çağrısı

Akşener, sığınmacı konusunun partiler üstü olduğunu belirterek şu çağrıda bulundu:

Gelin, özel bir oturumda ve milletimizin gözleri önünde meseleye bakışımızı ve çözüm önerilerimizi ortaya koyalım. Gelin, milletimizi ve memleketimizi bu cendereden birlikte çıkartalım. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Şentop’un bu haklı ve meşru çağrımıza kayıtsız kalmayacağını umut etmek istiyor bunun esasında milletimizin acil bir çağrısı olduğunu milletimizin huzurunda bir kez daha hatırlatmak istiyorum.

“Boş ev vergisi” önerisi

Akşener, Türkiye’de yaşanan konut krizi hakkında iktidarın atmaya çalıştığı adımların ancak “milleti oyalamak” olduğunu belirtti. Erdoğan’ın duyurduğu bazı paketlerin “servet transferi” olduğunu vurgulayan Akşener, şunları söyledi:

Maliyetler düşmediği sürece küçük ölçekli müteahhitlere, uygun kredi vermek sorunu çözmeyecektir. O yüzden konut satışını teşvik edecek devlet desteği yerine konut üretimindeki girdileri ucuzlatacak sanayi yatırımlarına teşvik verin. Böylece hem müteahhit, hem de sanayicimiz kazansın.

Konut fiyatlarının en fazla arttığı İstanbul ve Antalya gibi illerimiz aynı zamanda, yabancılara gayrimenkul satışlarının da en fazla olduğu iller. O nedenle, buralardaki yabancılara gayrimenkul satışlarına mutlaka kısıtlama getirin. Boş ev vergisi uygulayarak, bir fon oluşturun. Bu fonu da, dar gelirli vatandaşlarımızın konut ihtiyaçlarını karşılamada kullanın.

Erdoğan’a “şükür” tepkisi: Kendine gel

Alım gücü düşen vatandaşa hitaben "Önce elimizdekilere şükür edeceğiz, sonra daha iyisi, daha güzeli için çalışacağız" diyen Erdoğan’a sert ifadelerle tepki gösteren İYİ Parti lideri, şunları söyledi:

Memleketin heba ettiğin kaynaklarını milletimizin cebinden aldığın paraları gençlerimizin çaldığın hayatlarını, biz geri vereceğiz! İşte o zaman milletimizle el ele, kol kola, hep beraber, her zaman olduğu gibi yine şükredeceğiz!

Ama senin derdin, milletimizin şükretmesi değil. Sen aslında milletimizin, “razı” olmasını istiyorsun. Bunun için de her zamanki gibi beceriksizliğine kılıf arıyorsun. Bunu da, yüce dinimiz üzerinden yapabileceğini sanıyorsun. Dün nasıl, Nass’ı kullandıysan, bugün de, “şükrü” siyasi menfaatin için kullanıyorsun.

Kendine gel Sayın Erdoğan! Allah’ın kelamıyla siyaset yapılmaz. Yüce dinimiz ne buyuruyor? “Kutsal değerleri kullanarak çıkar sağlayanların bu sayede yiyip içtikleri şeyler, gerçekte cehennem ateşidir.” Milletimiz elbette şükretmeyi çok iyi bilir. Hayrın ve şerrin, Allah’tan olduğuna imanımız tamdır. Ama sen, Allah’ın emirlerini bile, şahsi menfaatlerine kalkan yapmaya kalkıyorsun. Sen şükürden bahsediyorsun, ilk Cuma’da Diyanet, “Şükredin” diye fetva veriyor. Böyle utanmazlık olur mu? Milletimizi içine soktuğun cendereden çıkaracak, hiçbir projen yok. Bir de utanmadan çıkmışsın, milletimize aslında “razı olun” diyorsun. Çok beklersin!

EYT planı

Akşener, toplantının son kısmında partisinin emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda hazırladığı projeyi duyurdu.

Buna göre partisinin soruna 4 temel ilke çerçeveden baktığını belirten İYİ Parti lideri, şunları kaydetti:

Birinci ilkemiz hakkaniyetin tesisi. Yani, EYT’liler grubu içerisinde yeni bir adaletsizliğe neden olunmaması. Bunun için, 4,7 milyon insanımızın tamamının yararlandığı adil bir düzenleme öneriyoruz.

İkinci ilkemiz EYT düzenlemesine bakış açımızda gizli. Biz, EYT sorununu çözmeye bir sosyal yardım olarak değil oluşan bir hak kaybının, giderilmesi olarak bakıyoruz.

Üçüncü ilkemiz nesiller arası adaleti sağlamaktan geçiyor. Yani bu düzenlemeyi kamu maliyesinin ve sosyal güvenlik dengesinin sürdürülebilirliği üzerine kuruyoruz.

Dördüncü ve son ilkemiz ise basitlik ve anlaşılabilirlik. Bu çerçevede, yapacağımız EYT düzenlemesinde öngörülen koşullardan yararlanmak için, herhangi bir başvuru süre sınırı koymuyoruz.

Böylelikle, İYİ Parti iktidarında prim gün sayısını doldurmak kaydıyla EYT’li olan, 4,7 milyon insanımızın tamamı süreç içerisinde, geçiş dönemi emeklilik imkânından yararlanacak.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU