İsrail askerlerinin düzenlediği baskını takip eden Al-Jazeera muhabiri öldürüldü

İsrail, konunun aydınlatılması için Filistinlilere "ortak tıbbi soruşturma teklif ettiklerini" açıkladı

Al-Jazeera televizyon kanalının muhabiri Şirin Ebu Akile, Batı Şeria'nın Cenin mülteci kampında İsrail askerlerinin düzenlediği bir operosyanu takip ederken açılan ateş sonucu hayatını kaybetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, muhabir Şirin Ebu Akile, İsrail askerleri tarafından gerçek mermiyle açılan ateş sonucu başından ağır yaralandıktan sonra yaşamını yitirdi.

Şirin Ebu Akile, İsrail ordusunun Cenin kampına düzenlediği baskını takip ediyordu.

“Ortak soruşturma” teklifi

İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan muhabirin öldürülmesinin ardından yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada Lapid, Aljazeera'nın kadın muhabiri Şirin Ebu Akile'nin "üzücü ölümüne" ilişkin Filistinlilere "ortak tıbbi soruşturma teklif ettiklerini" belirtti.

Gazetecilerin "çatışma bölgelerinde korunması gerektiği ve gerçeği öğrenmek için herkesin sorumlu olduğunu" aktaran Lapid, "İsrail ordusunun terörle mücadele ve İsraillilerin öldürülmesini engellemek için gerekli her yerde operasyon yürüteceğini" kaydetti.

Lapid'in açıklamasında, Akile'nin İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu öldüğüne dair herhangi bir detay yer almadı.

Katar: Devlet destekli terör

Katar Dışişleri Bakanlığı, Aljazeera televizyon kanalının kadın muhabiri Şirin Ebu Akile'nin Filistin'de İsrail askerleri tarafından açılan ateş sonucu yaşamını yitirmesini "devlet himayesinde yapılan İsrail terörü" olarak niteledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lulu el-Hatır, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kentinde yaşanan olay üzerine Twitter'dan paylaştığı kınama mesajında İsrail'e verilen koşulsuz desteğin durması gerektiğini belirtti.

Ebu Akile'nin Cenin Mülteci Kampı'nda İsrail askerleri tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybettiğini aktaran Hatır, "İsrail'de devlet terörü işlendiğini" ifade etti.

Bennett: Filistinlilerin sorumlu olması muhtemel görünüyor

İsrail Başbakanı Naftali Bennett ise, Aljazeera muhabiri Şirin Ebu Akile'nin bu sabah Batı Şeria'da görevi sırasında İsrail askerleri tarafından gerçek mermiyle öldürülmesini reddederek, olaydan "silahlı Filistinlilerin sorumlu olmasının muhtemel göründüğünü" ileri sürdü.

İsrail Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Bennett'in, İsrail askerlerinin Batı Şeria'daki Cenin Mülteci Kampı'na bu sabah düzenlediği baskında, gazeteci Ebu Akile'nin başından vurularak öldürülmesine ilişkin açıklamalarına yer verildi.

Bennett, "Topladığımız bilgilere göre, gazetecinin talihsiz ölümünden o sırada ayrım gözetmeksizin ateş açan silahlı Filistinlilerin sorumlu olması muhtemel görünüyor" ifadelerini kullandı.

"Terörle mücadele operasyonları sürecek"

Açıklamada Cenin'de çekildiği ileri sürülen bazı görüntülere işaret eden Bennett, "Cenin'deki Filistinliler, 'Bir askeri vurduk, yerde yatıyor' diye övünerek görüntüler kaydetti. Ancak hiçbir İsrail askeri yaralanmadı. Bu da gazeteciyi vuranın Filistinli teröristler olma olasılığını artırıyor" iddiasında bulundu.

İsrail'in "terörle mücadele operasyonlarını sürdüreceğine" işaret eden Bennett, şunları kaydetti:

İsrail, gerçeğe ulaşmak için mevcut tüm belge ve bulgulara dayalı ortak bir patolojik analiz ve soruşturma yürütmek üzere Filistinlilere çağrı yaptı. Şimdiye kadar Filistinliler bu teklifi reddettiler. İsrail ordu güçleri, ölümcül terör dalgasını sona erdirmek ve İsrail vatandaşlarının güvenliğini sağlamak için terörle mücadele operasyonlarına devam edecek

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU