Araştırmacılar yanıtladı: Ergenler anneleri konuşurken neden dinlemez?

"Bir genç olarak bunu yaptığınızı bilemezsiniz"

Bilim insanları araştırmanın otizm gibi bozukluklara sahip kişilerin beyninde neler olduğunu incelemeye yarayacağını söyledi (Pikist)

Bilim insanları, ergenlerin anneleri konuşurken neden dinlemediğini buldu. Ergenlik çağındaki gençlerin beyinleri üzerinde yapılan araştırma, belirli seslere verilen tepkinin zamanla doğal olarak değiştiğini ve anne sesini daha az değerli görüldüğünü gösterdi.

2016'da yayımlanan bir çalışma, anne sesi duyan 12 yaş ve altı çocukların beyinlerinde benzersiz tepkiler görüldüğünü göstermişti. Bulgular, çocukların annelerinin seslerini tanıyabildiğini ortaya koymuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca anne sesinin çocukların beynin sadece işitsel alanlarını değil, tanıdık olmayan seslerle tetiklenmeyen birçok alanını da harekete geçirdiği tespit edilmişti. Bu alanlar arasında ödül merkezleri, duygu işleme bölgeleri ve görsel işleme merkezleri gibi yerler var.

Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden araştırmacılar, 2016'daki çalışmanın verilerine 13 ila 16,5 yaş arası gençleri de dahil etti.

Gençlerin anneleri, bir saniyeden kısa süren üç anlamsız kelimeyi seslendirirken kaydedildi. Böylece katılımcıların kelimelerin anlamına veya duygusal içeriğine yanıt vermemesini sağlandı. Katılımcıların tanımadığı iki kadın daha aynı kelimeleri söylerken kayıt altına alındı.

Gençler, kendi annelerinin ve tanımadıkları kişilerin kayıtlarını rastgele dinledi. Ergenler de küçük çocuklar gibi annelerinin seslerini tanıdı.

Bunun ardından Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) makinesine konulan katılımcılara kayıtları tekrar dinletildi. Ayrıca beynin diğer seslere karşı nasıl tepki verdiğini görmek için bulaşık makinesi gibi bir evde olabilecek gürültülerin kısa kayıtları da dinletildi.

28 Nisan'da Journal of Neuroscience adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan bulgular, daha küçük çocuklara kıyasla gençlerin birkaç beyin bölgesinde daha fazla aktivite olduğunu gösterdi. Beyinde seslere verilen tepki gençlerin yaşıyla birlikte arttı. Bu durum o kadar güçlüydü ki bilim insanları beynin bir sese verdiği tepkiye bakarak gençlerin yaşını doğru tahmin edebildi.

Öte yandan 13 yaş ve üzeri çocukların beyninde, daha küçüklerin aksine anne sesine ödül merkezleri, duygu işleme bölgeleri ve görsel işleme merkezleri gibi alanlarda reaksiyon oluşmadı. Gençlerin beyni bütün seslere daha duyarlı görüldü.

Araştırma ekibinden psikiyatrist Daniel Abrams şöyle konuştu:

Bir genç olarak bunu yaptığınızı bilemezsiniz. Siz sadece kendiniz olursunuz: Arkadaşlarınız ve yeni tanıdıklarınız oluyor ve onlarla vakit geçirmek istiyorsunuz. Zihniniz bu tanıdık olmayan seslere karşı giderek daha hassas bir hale geliyor ve onlara çekiliyor.

Araştırmada imzası olan isimlerden sinirbilimci Vinod Menon, "Gençler ebeveynlerini dinlemeyerek isyan ediyor gibi görünse de bunun nedeni evlerinin dışındaki seslere daha fazla dikkat etmeleri gerektiği" diye konuştu.

 

Independent Türkçe, Stanford Üniversitesi, Science Alert

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU