Rusya'da Zafer Günü kutlanıyor

Kutlamalarda bir konuşma yapan Rusya Devlet Başkanı Putin "NATO bloku, sınırlarımızın yakınındaki toprakları aktif bir biçimde askeri olarak bünyesine almaktaydı. Rusya saldırganlığa karşı önleyici bir karşı yanıt vermiştir" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: AFP

Rusya’nın 9 Mayıs 1945 yılında Nazi Almanyası’na karşı kazandığı zaferin yıldönümü olan Zafer Günü kutlamaları Moskova'da başladı.

Kızıl Meydan'da geleneksel askeri geçit töreni ile başlayan kutlamalarda İkinci Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden Sovyet askerleri ve vatandaşları için bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. Ardından da Rusya marşı çalındı.

Kutlamalarda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de halka seslendi.

Sputnik Türkçe'de yer alan habere göre; Zafer Bayramı’nı tebrik eden Putin, "Vatanın korunması her daim kutsal bir görevdir" dedi.

ptt.jpg
Putin: Rusya saldırganlığa karşı önleyici bir karşı yanıt vermiştir Fotoğraf: AA

 

"Nazizm'i un ufak edenlerin anısını korumak bizim görevimiz”

Putin, “Rusya ordusu, Donbass’ta bizim insanlarımız için ve vatanımızın güvenliği için savaşıyor” diye ekledi.

İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’na karşı zafer elde eden nesille gurur duyduklarını belirten Putin, "Nazizm'i un ufak edenlerin anısını korumak bizim görevimiz” ifadelerini kullandı.

Rusya'nın her zaman ‘bölünmez güvenliğin’ savunucusu olduğunu kaydeden Putin, "Küresel savaş kabusunun bir daha yaşanmaması gerek" diye devam etti.

Rusya Devlet Başkanı, NATO’nun Rusya’ya sınırı olan toprakları askeri olarak kendi bünyesine katmaya başladığını ve herkesin, Ukrayna’daki neo-Nazilerle bir gün çatışılmasının kaçınılmaz olduğu uyarıları yaptığını söyledi.

"NATO Rusya'yı dinlemiyor"

Putin, NATO’nun genişlerken Rusya’nın pozisyonunu dinlemediğini, zira İttifak'ın başka planları olduğunu kaydetti.

Putin, ülkesinin Ukrayna’da sürdürdüğü askeri operasyona ilişkin, Rusya’nın saldırganlığa karşı önleyici yanıt verdiğini ve planlanan saldırganlığı böylelikle geri püskürttüğünü ekledi.

Rusya Devlet Başkanı, Moskova’daki 9 Mayıs geçidinde, Donbass’taki çatışma alanlarında görev yapmış askerlerin de yer aldığını kaydetti.

Rusya saldırganlığa karşı önleyici bir karşı yanıt vermiştir"

Putin, Ukrayna’a gerçekleştirdikleri harekatın sebeplerine ilişkin şunları söyledi: 

Donbass’a karşı, Kırım dahil tarihi topraklarımıza karşı yeni bir operasyon için açık bir biçimde hazırlıklar yapılıyordu. Kiev’deki nükleer silah edinmelerinin olası olduğunu söylediler. NATO bloku, sınırlarımızın yakınındaki toprakları aktif bir biçimde askeri olarak bünyesine almaktaydı. Rusya saldırganlığa karşı önleyici bir karşı yanıt vermiştir.

Rusya’nın aslen Batı ülkeleri ile gelenekler değerleri için savaştığını ifade eden Rusya lideri, “Vatanımızı sevmekten, inancımızdan, geleneksel değerlerimizden, atalarımızın adetlerinden, tüm halk ve kültürlere saygımızdan asla vazgeçmeyeceğiz” vurgusunu yaptı.

Putin şunları da ekledi: 

Rusya’nın düşmanları ülkemize karşı uluslararası terörist çetelerini kullanarak devletimizi içeriden zayıflatıp parçalamak adına ulus ve dine dayalı düşmanlık tohumları ekmeye çalıştı. Ancak istediklerini elde edemediler. Zira bugün, farklı milli kimliklere sahip olan savaşçılarımız, kardeşlerin yapacağı gibi beraberce savaş alanında birbirlerini mermilerden koruyorlar. İşte Rusya’nın gücü bundadır. Çok uluslu, yıkılamaz ve yüce halkımızın gücü buradan gelir.

 

 

 

Sputnik

DAHA FAZLA HABER OKU