Tam gün ama "aç-susuz eğitim"… İlk ve orta öğretimdeki öğrencilerde obezite arttı

Günde en az 7 saat yemek olmayan veya yiyecek ve içeceklerin pahalı olduğu okullarda okuyan öğrenciler ya yetersiz ya da sağlıksız besleniyor. Bu durum küçük çocuklarda dahi kilo sorunları başlamasına neden oldu

Tam gün süren eğitimde öğrencilerin beslenmede sıkıntı yaşadığı öne sürülüyor / Fotoğraf: AA

İlk ve orta öğretim ile liselerin birçoğunda tam gün eğitim veriliyor.

Dersler sabah 8.30'da başlayıp okuluna göre 15.20'ye veya 16.30'a kadar sürüyor.

Bazı okullarda etüt uygulaması nedeniyle çoğu zaman öğrencilerin çıkışı 17.00'ı buluyor.

Erken saatlerde okula gitme telaşına giren çocukların pek azı sağlıklı bir kahvaltı yapabiliyor.

Öğrenciler açlıklarını öğle arasında genellikle ailelerinin kendilerine hazırladığı beslenmelerle gidermeye çalışsa da bu çoğu zaman yetersiz kalıyor.

Sonuç olarak gelişme çağındaki çocuklar uzun saatler boyunca yeterli beslenemiyor.

Eğitim politikaları danışmanı Ali Taştan, bir yazısında bu durumu "Aç susuz eğitim" olarak nitelendirdi.

 

alitaştan1.jpg
Ali Taştan / Fotoğraf: Independent Türkçe


 

"Okulların çoğunda yemek yok, olanda da pahalı"

Konuyla ilgili olarak Independent Türkçe'ye açıklamada bulunan Taştan, bu ifadeyi kullanma gerekçesini anlattı.

Tam gün eğitim-öğretim yapılan okullarda ders başlama ve bitme sürelerini hatırlatan Taştan, "Okulların çoğunda öğle yemeği verilmiyor. Öğle yemeği verilen okullarda da fiyatlar çok yüksek olduğu için öğrencilerin çok azı yemek yiyebiliyor" dedi.

Birçok ailenin çocuğuna sadece sandviç hazırlayabildiğini, bir kısmının bir lokma ekmek bile koyamadığını söyleyen Taştan, "Öğle saatlerinde bir devlet okuluna gittiğinizde koridor köşelerinde evden getirdiği beslenmesini toz toprak içinde yemeye çalışan çocuklar görüyoruz. Kimi çocuklar da bisküvi benzeri sağlıksız yiyeceklerle öğününü geçiştiriyor. Sabahın 07.00'sinde hayata başlayan çocuklarımız akşama kadar aç susuz eğitim almaya çalışıyor" diye konuştu. 

 

yemek.jpg
Birçok okulda yemek bulunmuyor / Fotoğraf: AA

 

"Son yıllarda çocukların boy ve kilo ölçülerinde değişiklik olmaya başladı"

Taştan ayrıca okullarda çocuklara içecek su temin edilmesi gerekirken bu sorumluluğun da ailelere bırakıldığını kaydederek, "Gün boyu okulda kalan çocukların yanında en az 1 litre su olması lazım. Ancak bu hem taşıdıkları ağırlığı artırıyor hem de yanında yeterli su getirmeyen çocuklar bu ihtiyacı da eksik gideriyor" ifadelerini kullandı. 

Taştan, bu durumun sonuçlarıyla alakalı bir iddiada daha bulunarak, şöyle konuştu:

Beden eğitimi öğretmenlerimizin ifade ettiğine göre geçmiş yıllara göre çocukların boy ve kilo ölçülerinde değişiklik olmaya başladı. Yani bir kuşağın fiziksel yapısı değişiyor. Boyuna göre fazla kiloları olabiliyor. Bunun önemli nedenlerinden biri de tam gün eğitimde öğle yemeği sorunu.

Ali Taştan, bu konuda net veriler sağlayacak istatistiklerin henüz ellerinde olmadığını ancak birkaç yıl yapılacak ölçümlerle daha net sonuçlara ulaşılabileceğini de kaydetti.

 

recepkoç1.jpg
Recep Koç / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Gün boyu okulda kalan çocuklar karbonhidratlı yiyeceklere daha çok yükleniyor"

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Recep Koç, aynı zamanda bir aile hekimi.

İşi nedeniyle çocukların ve gençlerin gelişimini gözlemleme şansını daha sık buluyor.

Koç'a önce Taştan'ın iddiasını aktardık. Bu iddiaya hak veren Koç, son yıllarda çocuklar ve gençler arasında yaşına göre fazla kilolu olma sorununun arttığını söyledi.

Gün boyu okulda olan çocuklar karbonhidratlı besinlere çok yüklendiğini ifade eden Koç, "Günü daha çok sandviç, tost, hamburger türü yiyeceklerle geçiriyorlar. Birçok okulda öğle yemek verilmiyor. Kantinler de pahalı. Çocuklar abur cuburla geçiştirmeye çalışıyor günü. Akşam eve gidince de bu sefer bilgisayar veya tablet başında benzer şeyleri tüketince şişmanlama yani obezite kaçınılmaz oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

 

obez.jpg
Obezite çocukları da tehdit eden bir sorun 

 

"Spor yapma imkanı da kısıtlı, obezite arttı"

Türkiye'deki okulların çocukların spor yapması açısından yeterli imkanları sunmadığını, beden eğitimlerinin de yetersiz olduğuna dikkati çeken Recep Koç, şunları kaydetti: 

"Gün boyu okulda kalan çocuklar, okulda da dışarıda da enerjilerini atamıyor. Oyun alanları yok. Sokaklar oyun oynayacak gibi değil. Hafta sonları da kursa giden veya zamanını internet başında geçiren çocukları sağlıksız besleniyor. Sonuç olarak bizim de gözlemlediğimiz kadarıyla çocuklar da obezite arttı."

demokratparti1.jpg
Demokrat Partili yöneticiler İlay Aksoy (sağda) ve Mustafa Böğürcü, İstanbul Kantinciler Odası Başkanı Vahap Osmanoğlu ile çocukların alım gücünü de görüştü / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Demokrat Parti'den okullarda alım gücü araştırması: Kriz çocukların kantin alışverişini vurdu

Bu arada Demokrat Parti Merkez Karar Kurul Üyesi Mustafa Böğürcü, mart ayı içerisinde partilerinin Göç ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İlay Aksoy'la birlikte İstanbul Kantinciler Odası Başkanı Vahap Osmanoğlu'nu ziyaret ettikleri, kendisinden edindikleri bilgilerin ardından bir de okullarda çocukların alım gücünü araştırdıklarını söyleyerek buna dair sonuçları paylaştı.

Araştırmaya göre çocuklar artan maliyetlerden dolayı okul kantininden alışveriş yapmak da zorlanıyor.

İşte o sonuçlar:

"1000 öğrencisi olan okulda günlük sadece 30-150 tost satılıyor... Fiyatı 8 ile 9 TL

Çocuklar en fazla çubuk kraker alıp paylaşıyor. Fiyatı 3,5 TL

Ayran pahalı olduğu için alamıyorlar. Fiyatı 4 TL

Okula girişte poğaça ve simit 50 kuruş daha ucuz olduğu için ( 3 lira ) veli merdiven altı bu üretim gıdaları alıp beslenme çantasına koyup çocuğu okula bırakmakta."

 

kantin.jpg
Sadece İstanbul'da 250 okul kantini iş yapamadığından kapandı / Fotoğraf: AA

 

250 kantin iş yapamadığından kapandı

Araştırmada dikkat çekici diğer iki noktada şöyle:

"100 TL ile okul kantinine gelen çocuk olursa önce okul müdürüne sonra okul velisine ulaşıp soruyor.

Yaklaşık 250 kantin iş yapamadığı için kapandı"

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU