Milli Savunma Bakanlığı: S-400 teslimat süreci başladı

Milli Savunma Bakanlığı, S-400'lerin Ankara'ya intikalinin başladığını duyurdu

Milli Savunma Bakanlığı, S-400'lerin birinci grubunun Ankara'ya intikalinin başladığını duyurdu.

Bakanlığın resmi internet sitesi ve Twitter adresinden yapılan açıklamada "Türkiye’nin hava ve füze savunma ihtiyacının karşılanmasına yönelik tedarik edilen S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin birinci grup malzemelerinin Mürted Hava Meydanı / Ankara’ya intikali 12 Temmuz 2019 tarihinden itibaren başladı" ifadesine yer verildi.

 

Bakanlığın internet sitesinden yapılan açıklamada S-400 hava savunma sistemleriyle ilgili tedarik sözleşmesinin 11 Nisan 2017'de imzalandığı anımsatıldı.

 

 

Milli Savunma Bakanlığı S-400 teslimatı ile ilgili fotoğrafları da paylaştı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı da (SSB) S-400 sistemi teslimatının ilk aşaması bugün Ankara'ya inen ilk uçakla başlatıldığını duyurdu.

SSB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, sisteme ait parçaların teslimatlarına gelecek günlerde devam edilecek.

Sistem bütünüyle hazır olduktan sonra ilgili makamların belirleyeceği şekilde kullanımına başlanacak.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da S-400 sistemi teslimatına ilişkin sürecin seyrinde devam ettiğini belirterek, "Herhangi bir sıkıntı yok. Süreç bundan sonra da sağlıklı bir şekilde devam edecek." dedi. 

S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi'nin birinci grup malzemelerinin Mürted Hava Meydanı'na intikaline ilişkin bir soruya Çavuşoğlu, şu yanıtı verdi:

(S-400 anlaşması) Bitmiş bir anlaşma ve süreç seyrinde devam ediyor. Biz bu işleri koordine ediyoruz. Uçak izni olsun, gelecek personel izni olsun, bu konularla ilgili süreçler de devam ediyor. Zaten Milli Savunma Bakanlığımız da gerekli açıklamayı yaptı. Herhangi bir sıkıntı yok. Süreç bundan sonra da sağlıklı bir şekilde devam edecek.

Rusya Askeri Teknik İşbirliği Federal Servisi de S-400 sisteminin Türkiye'ye teslimatının başladığını doğruladı, teslimatların tarafların üstünde mutabık kaldığı tarihlerde gerçekleştirileceği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

S-400'ler Rus Almaz-Antey firması tarafından üretiliyor.

Her bir ateşleyici ünitesinin piyasa fiyatı yaklaşık 400 milyon dolar.

Beş ayrı modeli olan hava savunma sisteminin en pahalısının menzili 400 kilometreye kadar uzanıyor.

Bunun anlamı sistemin bulunduğu noktadan 400 kilometre uzaklıktaki bir hedefi etkisiz hale getirme kapasitesinin olduğu. 

Uzmanlar S-400’ü Rusya Federasyonu döneminin askeri başarısı olarak görse de tasarımıyla ilgili çalışmalar 1980’lerde Sovyetler Birliği zamanında başlatılmıştı.

İlk testi 1999’da yapıldı; 2001’de ise Rusya ordu envanterine girdi.

NATO raporlarında "SA21 Growler" olarak tanımlanan S-400’lerin alımına ABD ve NATO başından bu yana karşı çıkıyor. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU