Mars'taki tuhaf kaya türü, şiddetli patlamalara işaret etti

"Dünya'daki ignimbiritle aynı tipte dokular gördüm"

İrtibatın 12 yıl önce kesildiği Spirit, Gusev Krateri'ndeki olivin zengini kayaları 2005'te görüntülemişti (NASA)

Bilim insanları, Mars'taki tuhaf bir kaya türünün, gezegenin yüzeyinin aşırı şiddetteki volkanik patlamalarla şekillendiğine işaret ettiğini söyledi.

Kızıl Gezegen'in, Jezero Krateri'ni de barındıran Nili Fossae adlı bölgesi, olivin içeren anakayayla dolu. Bu volkanik mineral zengini anakaya, Gusev Krateri'nde de bulunuyor. Ancak iki bölge arasında bir bağlantı şimdiye kadar kurulamamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'deki Arizona State Üniversitesi'nden gezegen jeoloğu Steve Ruff'un yönettiği araştırma ekibi, NASA'nın Perseverance uzay aracının Jezero Krateri'nde, Spirit uzay aracının Gusev Krateri'nde topladığı veriler inceledi.

Icarus adlı hakemli bilimsel dergide temmuzda yayımlanacak bulgular, iki farklı bölgedeki kayaların benzer süreçlerin sonucunda ortaya çıkmış olabileceğini gösterdi.

Uzmanlar daha sonra Gusev Krateri'ndeki kayaların görüntülerini, Dünya'daki volkanik kayalarla karşılaştırdı. Dünya'daki bu kayaya ignimbirit deniyor. İgnimbirit, güçlü volkanik patlamalardan gelen kül, ponza ve piroklastik akıntılardan oluşuyor.

Volkanizmanın, Nili Fossae'yi oluşturduğu fikri daha önce ortay atılmıştı. Ancak uzmanlar, Mars'taki kayanın ignimbirit olduğunun kanıtlanmasının, gezegendeki volkanik patlamaların sanılandan daha şiddetli gerçekleştiği anlamına geleceğini kaydetti.

Gezegen jeoloğu Ruff, "Gusev Krateri'ndeki kayalarda, Dünya'daki ignimbiritle aynı tür dokular gördüm" dedi.

Ruff, Mars'taki olivin bakımından zengin kayaların ignimbirit olabileceğini daha önce hiç kimsenin söylemediğini belirtti.

Öte yandan Mars'ta ignimbirit olup olmadığını doğrulamak için, Perseverance'ın topladığı ve 2033'te Dünya'ya getirilmesi planlanan örneklerin incelenmesi gerekiyor.

 

Independent Türkçe, Space.com, India Today

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU