Emektar astronot, NASA'nın uyarısına rağmen konuştu: "Rusya'nın uzayda şansı sıfır"

Scott Kelly, Roscosmos Başkanı Dmitri Rogozin'le girdiği tartışmanın ardından uyarılmıştı

Scott Kelly, Ağustos 2016 itibarıyla Uluslararası Uzay İstasyonu'nda kesintisiz en uzun süre kalan ikinci astronot oldu (NASA)

Rusya'nın uzay programına yönelik sert sözleriyle gündeme gelen eski NASA astronotu Scott Kelly, Kremlin'in Batı'yla iş birliği yapmadan ayrı bir uzay programı yürütemeyeceğini savundu.

ABD'nin ünlü dergilerinden Newsweek'e verdiği röportajında Kelly, Rusların uzay programına dair "Uzay yolculuğu yapan bir ülke olarak o kadar da gelişmiş değiller. Uzaya üç kişiyi gönderip sağlam şekilde geri getirebildikleri bir teknolojileri var. Hepsi aşağı yukarı bundan ibaret" dedi.

Rusya Federal Uzay Ajansı'nın (Roscosmos) kaynaklarının yetersiz olduğunu savunan 58 yaşındaki emektar astronot, "Ay'a veya Mars'a gitmek için bundan çok daha fazlasına ihtiyacınız var. Özellikle paranızın olması lazım. Dolayısıyla Putin'in Ukrayna'yı işgali nedeniyle uzay programlarının geleceği hiç parlak değil" ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın ardından Batılı ülkeler ve kuruluşlar Kremlin'e çeşitli yaptırımlar uygulamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu kapsamda Avrupa Uzay Ajansı (ESA), 17 Mart'ta yaptığı açıklamada Roscosmos'la ortak yürütmeyi planladıkları Mars görevi ExoMars'ın askıya alındığını duyurmuştu.

ESA'nın duyurusunun ardından Roscosmos Başkanı Dmitriy Rogozin, aynı gün bir açıklama yayımlayarak "birkaç yıl kaybedeceğiz belki ama bu görevi bağımsız olarak düzenleyeceğiz" demişti.

Eski NASA astronotu Kelly, Rusya'nın bu açıklamalarına da değinerek "Bunun başarıya ulaşma ihtimalinin yüzde sıfır olduğuna eminim. Çok pahalı bir iş ve paraları yok" yorumunu yaptı.

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda da (UUİ) görev yapmış Kelly, istasyonda 2030'da bitmesi öngörülen işbirliğinin ardından, "Putin yönetimdeyken ABD ve Rusya'nın tekrar herhangi bir ortak çalışmaya gireceğini düşünmüyorum" dedi.

66. gününde de çatışmaların devam ettiği savaş nedeniyle Batı'yla ilişkileri neredeyse kopma noktasına gelen Kremlin, 22 Nisan'da Çin'le ortak insanlı uzay uçuş programı geliştirmeyi planladıklarını da duyurmuştu.

Kelly, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle Twitter üzerinden Rogozin'le tartışmaya girmiş, daha sonra NASA'dan uyarı aldığını ve polemiği sonlandıracağını söylemişti.



Independent Türkçe, Futurism, Newsweek, Interfax

DAHA FAZLA HABER OKU