PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 1 Mayıs 2022, 

Uganda'nın başkenti Kampala'dan sizlere sesleniyorum. 

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 


Orta Afrika Cumhuriyeti, Bitcoin'i resmi para birimi olarak kabul etti

Orta Afrika Cumhuriyeti, milletvekillerinin oybirliğiyle Bitcoin'i yasal bir para birimi olarak kabul etmeye karar verdikleri açıkladı.

El Salvador'un ardından dünyadaki Bitcoin'i para birimi olarak kabul eden ikinci ülke oldu.

Orta Afrika Cumhuriyeti yetkilileri yaptığı açıklamada bu adımın ülkeyi "Dünyanın en cesur ve en vizyoner ülkeleri haritasına yerleştiriyor" dedi.

Kripto para birimini kullanmak için internete ihtiyaç var, ancak 2019'da yapılan bir araştırmaya göre ülke nüfusunun sadece yüzde 4'ü internete erişebiliyor.

Orta Afrika Cumhuriyeti, Fransız destekli para birimi olan CFA frangını kullanıyor. Rusya ve Fransa arasındaki etki yarışında Orta Afrika Cumhuriyeti'nin Bitcoin'i benimsenmesi CFA'yı baltalama girişimi olarak yorumlandı.

Elmas, altın ve uranyum açısından zengin olan Orta Afrika Cumhuriyeti, dünyanın en fakir ülkelerinden birisi. 


Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 14. defa Ebola salgını çıktı

Dünya Sağlık Örgütü yaptığı açıklamada, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin kuzeybatıdaki Mbandaka kentinde başlayan Ebola salgınını önlemek için aşılama çalışmalarına başladığını duyurdu.

Başkent Kinşasa'ya yakın mesafedeki şehirde bir milyondan fazla kişi yaşıyor. 21 Nisan tarihinde ilk ölüm kaydedildi. Bu vakanın ardından başka bir bölgede farklı bir vakaya daha rastlandı.

100'den fazla kişinin temaslı olduğu tespit edildi. Kongo'da bugüne kadar 13 Ebola salgını görüldü ve binlerce kişi hayatını kaybetti. Kanamalı ateşe sebep olan Ebola oldukça hızlı yayılıyor.


Somali yeni parlamento başkanını seçti

Somali'de bir süredir devam eden gergin siyasi ortamın içerisinde seçimler devam ediyor.

Başkent Mogadişu'da bulunan yüksek korumalı Aden Adde Uluslararası Havalimanında parlamento başkanlığı için seçim yapıldı. 250 milletvekilinin katıldığı seçimin galibi Adan Muhammed Nur oldu. 

Daha önce 2007-2010 yılları arasında meclis başkanlığı görevi yapan Muhammed Nur, rakibi Abdinur'u ikinci turda mağlup ederek 163 oyla meclis başkanı seçildi.

Abdinur, Cumhurbaşkanı Muhammed tarafından desteklenen aday olarak görülüyordu.

Somali'de Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasında başlayan siyasi çekişmenin sonucu olarak bir yıldan uzun süredir seçimler gerçekleştirilemiyordu. Ülkede tansiyon oldukça yüksek.


Ruanda ve Uganda Devlet Başkanları 4 yılın ardından bir araya geldi

Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame, geçtiğimiz hafta Uganda'ya bir ziyaret gerçekleştirdi. 4 yıldan beridir iki devlet başkanı arasındaki ilk ziyaret olarak kayıtlara geçti.

Doğu Afrika Birliği toplantısı sebebiyle Kenya'da buluşan iki lider bir görüşme gerçekleştirmişti. Lakin ülke başkanı düzeyindeki ilk ziyaret 4 yılın ardından geçen hafta gerçekleşti.

Başkan Kagame, Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni'nin oğlu, Uganda Kara Kuvvetleri Komutanı Muhoozi Kainerugaba'nın doğum günü yemeğine katılmak üzere Uganda'ya geldi.

Museveni ve Kagame, 1990'lara kadar yakın müttefik olsalar da iki ülke daha sonra karşılıklı casusluk, adam kaçırma ve isyancılara destek suçlamaları yüzünden anlaşmazlığa düşmüştü.


Afrika'nın askeri harcama raporu yayımlandı

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsünün (SIPRI), her yıl yayınladığı askeri harcama raporuna göre 2021 yılında Afrika'daki askeri harcamalar yüzde 1 arttı.

Afrika'nın tamamında yapılan askeri harcama miktarı 39 milyar dolar olarak açıklandı. Sahra Altı Afrika'da ise geçen yıla göre yüzde 4'lük bir artış yaşandı ve 20 milyar dolar askeri harcama yapıldı.

Kıtada en fazla askeri harcama yapan ülke 4,5 milyar dolarla Nijerya oldu. 3,3 milyar dolarla Güney Afrika ikinci sırada yer aldı. Bu ülkeleri sırasıyla Kenya, Uganda ve Angola izledi.


Nijerya'daki kaçak petrol rafinerisinde patlama yaşandı

Afrika kıtasının petrol zengini ülkesi Nijerya'nın Rivers eyaletinde kaçak olarak işletilen petrol rafinerisinde patlama meydana geldi. 100'den fazla kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Henüz net ölü sayısı bilinmiyor, araştırmalar devam ediyor.

Geçtiğimiz yıl ekim ayında farklı bir kaçak rafineride patlama meydana gelmiş ve 25 kişi hayatını kaybetmişti. Nijerya hükümeti kaçak rafineri konusunda gösterdiği çabalara rağmen önlenemiyor. Başkan Buhari bu konuda daha etkin çalışma yapacaklarına dair söz verdi.

 

 

Geçtiğimiz hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU