Dünya'yı yutacak büyüklükteki Güneş lekesinde meydana gelen patlama Asya ve Avustralya'yı vurdu

Güneş’teki hareketlilik üç yıl içinde zirveye çıkacak

Güneş'teki patlamalar, Dünya'daki elektrik şebekelerine zarar veren radyasyon fırtınalarına neden olabilir (ABD Uzay Hava Tahmin Merkezi)

Güneş'te ortaya çıkan, Dünya'yı yutacak büyüklükteki dev lekeden gelen plazma dalgası 25 Nisan Pazartesi günü gezegene ulaştı.

AR2993 adı verilen lekede M1 seviyesinde iki patlama meydana geldi.

M sınıfı patlamalar, bazı radyo frekanslarını bozabilen ve bazen astronotları normalden daha yüksek radyasyon seviyelerine maruz bırakabilen orta büyüklükteki patlamaları ifade ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Livescience'ın aktarımına göre bu patlamaların neden olduğu plazma dalgası, Asya ve Avustralya'da radyo iletişiminde kesintilere sebebiyet verdi.

Radyo sinyalleri, karasal radyo ve televizyonu yanı sıra, uydu yayıncılığı, kablo yayıncılığı, telsiz, navigasyon vb. iletişim araçlarının çalışmasını sağlıyor.

Uzaydaki hava olaylarını takip eden SpaceWeather, "Çifte patlama, Güneydoğu Asya ve Avustralya'da küçük de olsa radyo kesintisine neden oldu" ifadelerini kullandı.

Uzmanlar çifte patlamanın Güneş'in güneydoğu bölgesindeki lekede meydana geldiğini teyit etti.

Yıldızın en dış katmanında oluşan Güneş lekeleri, çeşitli patlamaların meydana geldiği aktif bölgeler diye tanımlanıyor.

Bunların sıcaklığı, çevrelerine kıyasla sıcaklığı daha düşük olduğundan karanlık lekeler olarak görülüyor.

Bu lekelerde meydana gelen patlamalar, uzaya radyoaktif parçacıkların savrulmasına neden oluyor. Güneş rüzgarı adı verilen bu parçacıklar, gezegenlere ve dolayısıyla Dünya'ya da yönelebiliyor.

Bu plazmalar, Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime girip, manyotesferde geçici bozulmalara yol açtığında Güneş fırtınası adını alıyor.

Uzmanlara göre Güneş fırtınaları radyo iletişimini, elektrik şebekelerini, navigasyon sinyallerini etkileyebiliyor. Ayrıca uzay araçları ve astronotlar için risk oluşturabiliyor.

Güneş'teki hareketlilik artıyor

Bilim insanları, Güneş'teki patlamaların birkaç yıl içinde giderek artacağını ve zirve noktasına ulaşacağını belirtiyor. Çünkü Güneş, şu anda hareketli bir evrede.

Yıldız her 11 yılda bir, sakin veya fırtınalı geçen bir döngüsünü tamamlıyor ve yenisini başlatıyor. Güneş'in 2019'da 25. döngüsüne girdiği biliniyor. Bu döngülerden sakin olanına, yani yıldızdaki patlamaların ve lekelerin minimum seviyeye indiği dönemlere "solar minimum" adı veriliyor.

Güneş lekelerinin arttığı ve patlamaların da sıklaştığı evrelerse "solar maksimum" diye adlandırılıyor.

Uzmanlara göre yıldız şu anda hareketli bir dönemden geçiyor. Ancak henüz başında olduğu için 2022'nin çok şiddetli olaylara tanıklık etmeyeceği düşünülüyor.

2025'teyse solar maksimum evresi zirve noktasına ulaşacak. Bu nedenle bilim insanları özellikle 2025 civarında şiddetli patlamaların Dünya'yı etkilemesini bekliyor.

 

Independent Türkçe, Livescience, Daily Mirror

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU