"Ya bana katılın ya da yolumdan çekilin" diyen Kılıçdaroğlu'nun mesajı kime? Parti kulislerinde neler konuşuluyor?

Kılıçdaroğlu'nun açıklaması ile adaylığı konusunda yeterli destek görmediği parti kadrolarına ve parti dışı çevrelere rest çektiği iddia edilmekte. Kılıçdaroğlu'nu bu açıklamayı yapmaya zorladığı ifade edilen kulislerdeki iddiaları derledik

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün her salı olduğu gibi partisinin grup toplantısında konuştu.

Gezi davasında açıklanan ağır mahkumiyet kararlarının ardından Kılıçdaroğlu'nun ne diyeceği merak ediliyordu.

Bu şartlar altında Kılıçdaroğlu, önceki grup toplantılarına oranla daha kısa ama daha sert ifadeler içeren bir konuşma yaptı.

Kılıçdaroğlu'ndan mesaj: Ya bana katılın ya yolumdan çekilin

Konuşmasının bir yerinde şair Ahmed Arif'in "Bunlar, engerekler ve çıyanlardır. Bunlar, aşımıza, ekmeğimize göz koyanlardır" dizelerini okuyan Kılıçdaroğlu, ardından şu ifadeleri kullandı:

Dünya kötülük yapanların yüzünden değil, bu kötülüğe seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden bu hale geldi. Cesaret yoksa, zafer yoktur. Bütün yol arkadaşlarıma sesleniyorum, size de bir çift lafım var; bu engerekler ve çıyanlarla çatışma ne kadar sert olursa, zafer de o kadar yakın ve görkemli olur. Ne pahasına olursa olsun yürüyeceğiz. Bu milleti, çetelere boyun eğdirmeyeceğiz. Ben, o yoksulluğa mahkum edilen çocuklar için mücadele edeceğim. Ya bana katılın ya şimdi şu anda yolumdan çekilin. Açık ve net söylüyorum.

 

kılıçdaroğluev.jpg
Yüksek faturalara tepki olarak elektrik borcunu ödemeyen Kılıçdaroğlu'nun elektriği kesilmişti / Fotoğraf: CHP

 


Kılıçdaroğlu'nun sözleri parti içine mesaj olarak algılandı

Kılıçdaroğlu, konuşmasını "Hadi eyvallah değerli arkadaşlar" sözleriyle bitirse dahi yukarıdaki ifadeleri kısa sürede gerek parti gerekse siyaset kulislerini dalgalandırdı ve şu soruların sorulmasına neden oldu:

"Ya bana katılın ya şimdi şu anda yolumdan çekilin. Açık ve net söylüyorum" ifadesini neden kullandı? Bu sözleriyle kime, kimlere mesaj verdi?

AK Parti'li Turan: Parti içi kavgalardan yorulan bir genel başkanın isyanı

Bu sözlere dair ilk iddiada CHP'nin siyasi rakibi AK Parti'den geldi. 

Açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, TBMM'de yaptığı konuşmada Kılıçdaroğlu'nun sözlerinin parti içi kavgalardan yorulan bir genel başkanın isyanı olduğunu iddia etti.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamasının ardından Independent Türkçe olarak parti içinde konuşulan değerlendirmeleri, iddiaları öğrenmek için kimisi milletvekili, kimisi parti yöneticisi, kimisi de danışman düzeyinde farklı isimlerle görüştük.

Tabii görevleri nedeniyle ve yeni bir tartışmaya neden olmamak için hiçbiri isimlerinin haberde kullanılmasını istemedi.

Ancak Kılıçdaroğlu'nun sözlerinin parti içinde nasıl algılandığına dair iddiaları ve kişisel görüşlerini tarafımıza aktardılar.

 

chpparti.jpg
Kılıçdaroğlu, adaylık tartışmasının parti içinde tartışmaya neden olmasından endişe ediyor / Fotoğraf: AA


 

Kılıçdaroğlu, parti içinde hizipleşme doğmasından endişeli

Sonuçta ortaya şöyle bir tablo çıktı: Evet CHP'li isimler Kılıçdaroğlu'nun sözlerini Turan gibi parti içi bir kavgaya tepki olarak söylediğini iddia etmedi ama hepsi yine de mesajların parti içine yönelik olduğunda hemfikir.

Dillendirilen genel görüş de bir kavgadan ziyade Kılıçdaroğlu'nun kimi gelişmelerden duyduğu memnuniyetsizlik ve parti içinde hizipleşmenin doğmasından duyduğu kaygı.

Cumhurbaşkanlığı adaylığının dillendirilmesinde yeterli destek görmediğini düşünüyor

Parti kulislerindeki iddialara göre Kılıçdaroğlu'nu bu açıklama yapmaya neden olan etkenler şunlar: Kılıçdaroğlu, parti içindeki kimi yöneticilerin ve bazı teşkilatların cumhurbaşkanlığı adaylığının dillendirilmesi noktasında yeterli destek vermediğini, bu talebini belli etmesine karşın kamuoyunca da benimsenmesi noktasında istekli görünmediklerini düşünüyor.

Özellikle Kılıçdaroğlu tarafından kimi kamu kuruluşlarının önüne gidilerek yapılan açıklamalarda ve son olarak elektrik faturasının ödenmeyerek bir hafta karanlıkta kalma kararında parti örgütlerinin kamuoyuna duyurulmasında yeterli derecede organize olamadığı, katılım sağlayamadığı düşüncesinin de olduğu öne sürülmekte.

 

Özel'in programda Kılıçdaroğlu'nun adaylığını yorumladı / Video: Halk TV

 


Özgür Özel'in Halk TV'deki sözleri rahatsızlık yarattı iddiası

Parti içinde dillendirilen en çarpıcı iddiada şöyle: CHP'nin ağır topları arasında yer alan Grup Başkanvekili Özgür Özel, 24 Nisan 2022 günü Halk TV'de konuk olduğu Gökmen Karadağ tarafından sunulan, avukat Salim Şen ile gazeteciler Barış Pehlivan ile Fikret Bila'nın da konuk olduğu programda yaptığı konuşmada Kılıçdaroğlu'nun adaylığı ve anketlere dair soru üzerine şu ifadeleri kullandı:

Yüzde 51, 52 bunlara güvenmeyeceğiz, şöyle 5-10 puan farkı açmak lazım. Bence 10 puan açmak lazım. 10 puan farkla kazanıyorsak ve genel başkan istiyorsa onur duyarım. Bu masada herkes anket firmalarıyla çalışıyor. Kesin kazanıyorsak böyle bir görevlendirme olsun bizim için en iyisi, bence Türkiye için de en iyisi. Çünkü genel başkan gibi şu masadaki altı kişiyi bir araya getiren o ittifakın mimarı Türkiye'de tansiyonu düşürür, herkesi kucaklar, helalleşmeyi de yapar, zenginleşmenin de önünü açar, demokrasinin de önünü açar. Zaten bunu 100 yıl önce birinci genel başkanla yapmıştık, sonuncu genel başkanla da yapalım. O da birinci cumhurbaşkanı olmuştu, bu da sonuncu cumhurbaşkanı 13.'üncü oluversin. Ama risk varsa birinci itiraz genel başkandan gelir. En ufak riskte genel başkan döner bakar en doğru kararı verir. Ben bunu defalarca gördüm. Zaten genel başkanın bu anlayışı olmasaydı 11 ilde kazanılmazdı, Türkiye'de bu halde olmazdı.

 

özgürözel.jpg
Özgür Özel, risk görmesi durumunda Kılıçdaroğlu'nun aday olmayacağını iddia etti / Fotoğraf: AA

 


Özel'in sözleri Kılıçdaroğlu'nun adaylığına ‘şerh' olarak değerlendiriliyor

Parti içi kulislerde Özel'in "En ufak riskte genel başkan döner bakar en doğru kararı verir", "10 puan fark olmalı" yönündeki değerlendirmelerinin Kılıçdaroğlu'nda rahatsızlık yarattığı iddia ediliyor.

Çünkü benzer iddiaların Kılıçdaroğlu'nun adaylığına şüpheyle bakarak İmamoğlu veya Yavaş'ın aday olması gerektiğini söyleyen kimi kamuoyu araştırmacıları, gazeteciler ve siyaset bilimcilerce de dillendirildiği öne sürülerek, bu kişilerin Erdoğan'ın 10 puan önünde görülmedikçe Kılıçdaroğlu'nun aday olmaması gerektiğini söyledikleri hatırlatılıyor.

Özel'in bu açıklamayla Kılıçdaroğlu'nun adaylığını destekler görünmesine karşın bir taraftan da şerh koymuş olduğu öne sürülüyor.

Ayrıca parti kulislerindeki kimi iddialara göre Özel'in son dönemlerde İmamoğlu'nun adaylığına daha sıcak baktığı da kimi çevrelerce dillendiriliyor.

 

mansurekremkemal.jpg
Kılıçdaroğlu, dışında İmamoğlu ve Yavaş'ın adaylığı da gündemde / Fotoğraf: CHP


 

Parti kadroları da İmamoğlu mu Yavaş mı tartışmalarının içinde

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın adaylığı noktasındaki tartışmalara üst düzeyde olmasa bile parti içinde alt düzeyde görev yapan isimlerin de sosyal medya üzerinden dahil olması Kılıçdaroğlu'nu rahatsız eden diğer gelişme.

Kılıçdaroğlu'nun bunun parti içinde hizipleşme yaratacağını düşündüğü öne sürülüyor.

 

imamoğlu.jpg
Ekrem İmamoğlu, adayının Kılıçdaroğlu olduğunu söyledi  / Fotoğraf: AA

 


İmamoğlu, "Adayım" demiyor ama medya üzerindeki etkisini artırarak adaylığını sürekli gündemde tutuyor iddiası

İmamoğlu'nun "Benim de adayım Kılıçdaroğlu" demesine karşın yürüttüğü çalışmalar ve muhalif medya nezdinde etkisini artırarak buralardaki programlarda sürekli adaylığı konusunu tartıştırmaya, gündemde tutmaya çalıştığı iddia ediliyor.

 

yavaş.jpeg
Mansur Yavaş, adaylık tartışmalarına dair yorum yapmıyor / Fotoğraf: AA

 


Yavaş'ın sessizliği, diğer belediye başkanlarının "Bekle gör" politikası da rahatsız ediyor

Mansur Yavaş'ın "Ben siyasete karışmıyorum, belediyeyle ilgiliyim" demesine karşın Kılıçdaroğlu'nun adaylığına destek olur nitelikte bir beyanda bulunmaması, diğer belediye başkanlarının da "Bekle gör" tavrının Kılıçdaroğlu ve yakın ekibinde rahatsızlık yarattığı kulislerde konuşulan iddialar arasında.

Son kararı ittifak başkanları ortak verecek ama Kılıçdaroğlu, aday olmak istediğini partisine net gösterdi

Bütün bunlardan yola çıkarak Kılıçdaroğlu'nun dünkü çıkışıyla Millet İttifakı adayının ortağı olan parti başkanlarınca belirleneceği güne kadar en azından parti içinde adaylık tartışmalarını bitirmek istediği belirtildi.

O güne kadar CHP'nin adayı olma noktasında kararlı olduğunu göstermek istediği kaydedildi.

Kılıçdaroğlu'nun önümüzdeki günlerde Erdoğan'a karşı mücadelesini artıracağı işaretini vererek, bu mücadele sırasında sesini yükseltip, yanında durmayan kişi ve teşkilatlara karşı daha sert olacağını göstermek amacıyla da bu açıklamayı yaptığı iddia edilmekte.

Parti içi toplantı yerine grup toplantısında konuşarak kamuoyuna da niyetini belli etti

Kılıçdaroğlu'nun daha önce benzer açıklamaları parti içi toplantılarda yapmak yerine direk bir grup toplantısında yapması da dikkat çekti.

Bunu değerlendiren isimler Kılıçdaroğlu'nun hem parti içine mesaj verdiğini hem de sürekli yaptıkları yorumlarla CHP'nin aday profilini şekillendirmeye, etkilemeye çalışan parti dışı çevrelere de "Ben varım" dediğini iddia etti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU