Bodrum katını 8,5 ay bir tekstil atölyesine kiraya verdiği iddia edilen okuldan açıklama: Zemin katı boşalttık ancak okul kapanmayacak

İstanbul'un Beykoz ilçesindeki Çavuşbaşı Mahallesi'nde bulunan Beykoz Anadolu Lisesi’nin 2004 yılında okul müdürü tarafından kiraya verildiği ortaya çıktı

Fotoğraf: Twitter/ @barisyarkadas

Beykoz Anadolu Lisesi'nin zemin ve bodrum katının 2004 yılında bir tekstil atölyesine kiralandığı iddialarının basında yer almasının ardından okul yönetiminden açıklama geldi. 

Okulun kapanacağı ile ilgili haberlerin yalanlandığı açıklamada zemin katın boşaltılarak üst kata taşındığı belirtildi: 

“Okulumuz Beykoz Anadolu Lisesi'nin mahkeme kararı ile zemin katı boşaltılarak üst kata taşıma işlemi gerçekleşmektedir. Bu süreç, okulumuzun eğitim ve öğretimini aksatmayacaktır. 

Çözüm yolları için ilçe ve il milli eğitim müdürlüğü gerekli çalışmayı yapmakta olup bu sorunun kısa sürede çözüleceğini beklemekteyiz. 

Okulumuzun kapanacağı ile ilgili haberlere itibar edilmemesini tüm velilerimize önemle duyururuz. 

Şu an üst kat bahçe ve okul girişi bize ait olup destekleme kursları aksatılmadan üst katta devam edecektir.” 


Ne olmuştu?

Beykoz Anadolu Lisesi ile ilgili iddiaları CHP'nin eski İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş'ın gündeme taşıdı. 

Yarkadaş, dün "Tam Aziz Nesin'lik bir hikaye daha" diyerek Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Beykoz Çavuşbaşı'nda bulunan Anadolu Lisesi'nin zemin ve bodrum katının 15 yıl önce, dönemin müdürü Osman Bey tarafından beş yıllığına bir tekstil atölyesine kiralandığını söyledi. 


Yarkadaş'ın aktardığına göre şirketin 8 buçuk ay üretim yapmasının ardından İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, kiracı firmaya ve okula bir ihtarname yollayarak ilgili alanların "okul birleştirmesi yapılacağı" gerekçesiyle boşaltılmasını istedi. Konunun yargıya taşınmasıyla yerel mahkeme, tekstil firmasına kiralanan alanı boşalttırdı. 

Kiracı firma "Butik Konfeksiyon" bunun üzerine temyize gitti. Üst mahkeme, tekstil şirketini haklı buldu ve 8,5 milyon lira zarara uğradığını açıkladı. Bunun üzerine Butik Konfeksiyon, hem zararın temini hem de eski yerine taşınmak için Milli Eğitim Bakanlığı'na başvurdu. 

Milli Eğitim Bakanlığı'nın "Biz böyle bir parayı ödeyemeyiz, sorununuzu okul yönetimiyle çözün" açıklamasını yaptığını söyleyen Barış Yarkadaş,  Butik Konfeksiyon'un sahibinin tekrar mahkemeye gittiğini ve dün 13:00 itibariyle 600 öğrencili Beykoz Anadolu Lisesi'nde icra başlatıldığını duyurdu. İcra Dairesi yekililerinin binaya gelmesiyle okulda öğrenim gören yaz okulu öğrencileri bahçe dışına çıkartıldı. 

"İcra Dairesi, tespitlerin ardından alt katların boşaltılmasına ilişkin kararı okul yönetimine tebliğ etti" diyen Yarkadaş, okul yönetiminin ise alt katların hemen boşaltılmasının mümkün olmadığını söylediğini ve kiracı firmadan süre istendiğini aktardı. 


Yarkadaş'ın paylaşımına göre "araya giren kişiler" sayesinde kiracı firma, okulun alt katının eski haline getirilmesi ve kendilerine teslim edilmesi için altı gün süre tanıdı. Firma, iş kaybı olduğu gerekçesiyle günlük 6 bin lira zarar temini talep etti. Okul yönetimi bu talebi de kabul etmek zorunda kaldı.

45 dakika süren icra işleminin ardından okul yönetimi, okulun alt katını tekstil atölyesine çevirmek için çalışmalara başladı.

15 yıl önce okulu kiraya veren Osman Bey'in şu anda bir İmam Hatip Lisesi'nde müdür olduğunu söyleyen Yarkadaş "Okulları ticarethane gibi gören AKP'nin bürokratı olarak, hiçbir şey yokmuş gibi görevde" değerlendirmesini yaptı. 

Yarkadaş, bugün paylaştığı tweette ise okulun açıklamasını ve söz konusu atölyeden olduğunu söylediği fotoğrafları paylaştı: 


Eski CHP Milletvekili, olayın duyulmasının ardından İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'nın Beykoz'a geldiğini ve Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın'ı ziraat ettiğini yazdı. Yerlikaya, Kaymakamlığa geçip İlçe Milli Eğitim Müdürü'nden de bilgi aldı. 


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU