Soylu: Doğu sınırına şu ana kadar toplam bin 28 kilometre duvar yapıldı

Soylu, "Doğu sınırımızın tamamı 2023'te cumhuriyetimizin 100. yılında hem duvarlarla hem optik kulelerle hem termal kameralarla hem de güvenlik yollarıyla tel çitleriyle kontrol altında tutulacak" dedi

Fotoğraf: AA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, çeşitli incelemelerde bulunmak üzere Van'a geldi.

Burada konuşan Soylu, Van-İran sınırında yaklaşık bir ay önce 5-6 metre karın altında kalan ve her türlü çalışmanın neredeyse imkansız hala geldiği bir alanda güvenlik duvarının inşa edildiğini kaydetti.

Şu ana kadar 26 mayın tarlasının temizlenmekte olduğunu dile getiren Soylu, şöyle dedi:

Bugüne kadar özellikle Ağrı, Iğdır sınırı ve içine bulunduğumuz Çaldıran sektörü dahil 191 kilometre duvar yapılmıştır. 837 kilometre duvar da Suriye sınırında gerçekleştirilmiştir. Toplam 1028 kilometre duvar şu ana kadar yapılmıştır. Bir duvarın yapılması için neler lazım Bunu yine CHP'nin 14. katından anlayabilmek isteyenlere ifade etmek istiyorum. Şu anda şu sektörde 26 mayın tarlası temizlenmektedir. Mayın tarlasını temizleyenler jandarmanın mayın bölüğüdür bunu akredite edenler de Milli Savunma Bakanlığının MAFAM adlı bu konudaki birliğidir. Ondan sonra burada güvenlik yolu açılır. Bu yapılırken burada güvenlik önlemi alınır. Çünkü karşı taraftan ve terör örgütünün her noktadan taciz edebilme kabiliyetine karşı burada sınır birliklerimiz aynı zamanda Polis Özel Harekat (PÖH) ve jandarmamız sınır güvenlik yollarının rahatlıkla yapılabilmesi için burada tedbir alırlar.

"Sadece doğu sınırımızda 250 optik kulemiz var"

Bu çalışmaların yanı sıra üretilen duvarların monte edildiğini, güvenlik güçlerinin de bölgede gerekli önlemleri aldığını anlatan Soylu, "Zaman zaman buranın eksi 40 dereceye düştüğünü ifade etmem gerekir. Birileri için bir şey ifade ediyorsa" dedi.

Ağrı'dan Hakkari sınırına, Hakkari sınırında Irak sınırındaki Hezil Çayı'na, Hezil Çayı'ndan da Suriye sınırında duvarların başlayacağı bölgeye kadar bütün bölgenin aydınlatılması için elektrik idaresiyle TEDAŞ'la entegre edilerek çok zor şartlarda elektrik getirildiğini vurgulayan Soylu, şöyle devam etti:

Buradan teröristin, kaçakçının, kaçak göçmenin geçmesini engelleyebilmek için aynı zamanda başka türlü adımları atıyoruz. Bu bölgenin içinde özellikle en önemli meselelerden biri üs bölgeleridir. Aynı zamanda sınır birliklerimizin konuşlandığı karakollardır. Bir taraftan üs bölgeleri hakim tepelerde, bir taraftan sınır birlikleri bir taraftan da sadece doğu sınırında 250 adet optik kulelerimiz var. Bunların yüzde 95'i bitti. Bu kuleler ne yapıyor. Bazıları 16 kilometreye kadar, bazıları 10 kilometreye kadar cisim ve insan görebilme kabiliyetine sahip olan, 4 kilometrede insanı net olarak algılayabilen elektro optik kuleler burada konuşlandırılmaktadır. Bunların da her birinin kedine ait imalatı vardır bunlar ASELSAN tarafından gerçekleştirilmektedir. Optik kulelerin yanı sıra 284 tane termal kamera vardır. Yüze yakın bu bölgede ve güney bölgesinde tesis edilmiş devriye atan, kendine ait kuleleri olabilecek araçlarımız sözkonusudur.

"26 tarlada mayın çalışması yapılmaktadır"

Birinci, ikinci ve üçüncü etaplardaki 26 tarlada mayın çalışmasının yapıldığı bilgisin veren Soylu, "Van'da 295 kilometrelik bir alan var. Çaldıran, Özalp, Saray sektörü inşallah bu yılın sonuna kadar tamamlanacak. Geri kalan Gelenler, Albayrak ve Başkale sektörü de gelecek yıl tamamlanacak. Doğu sınırımızın tamamı 2023'te Cumhuriyetimizin 100. yılında hem duvarlarla hem optik kulelerle hem termal kameralarla hem de güvenlik yollarıyla tel çitleriyle kontrol altında tutulacak" ifadelerini kullandı.

Van Gölü'nün güvenliğini geçen yıldan itibaren Sahil Güvenliğe verdiklerini ve Doğu ve Güneydoğu'da ilk kez bir gölde sahil güvenliğin görev aldığını belirten Soylu, Akdeniz ve Ege Denizi'ndeki göçmen ve diğer kaçakçılıklardan elde ettiği tecrübelerden burada istifade etmek istediklerini kaydetti.

 

AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU