Sittin Sene Evvel Bu Vakitler | Bölüm 3: 18-24 Nisan 1962

Nurettin Kalkan ve Prof. Dr. Mete Kaan Kaynar, "Sittin Sene Evvel Bu Vakitler"in üçüncü bölümünde 18-24 Nisan 1962 tarihleri arasında Türkiye’de ve dünyada öne çıkan gelişmeleri yorumladılar

"Sittin Sene Evvel Bu Vakitler"in üçüncü bölümünde Mete Kaan Kaynar ve Nurettin Kalkan, 18-24 Nisan 1962 tarihleri arasında Türkiye'de ve dünyada öne çıkan gelişmelere değindiler.
 


İç politika

Programda ilk olarak CHP milletvekillerinin, vergi konusu özelinde kendi partilerinin de yer aldığı koalisyona, verdikleri ihtar konuşuldu.

Siyasî hayatımızda eşine pek sık rastlanmayan bu durumun, parlamenter sistemin olması gerektiği gibi çalıştığına işaret eden nadir örneklerden biri olduğuna vurgu yapıldı. 

1962'nin en önemli gündem maddelerinden biri olan 22 Şubatçıların affı konusu, bu hafta da Kaynar ve Kalkan'ın iç politika başlıkları arasında yer aldı.

İkili, 22 Şubatçılara -Talat Aydemir ve arkadaşlarına- getirilmesi muhtemel affın kapsamına eski DP'lilerin alınıp alınmayacağı husususun, hem AP hem de CHP içerisinde yarattığı çatlaklara değindi.

Öte yandan AP Genel Başkanı Ragıp Gümüşpala'nın hilafına rağmen CHP'nin getirdiği af tasarısına imza atan AP'li bakanlarla ilgili haberlerde programda masaya yatırıldı.

"Sittin Sene Evvel Bu Vakitler"in bu bölümünde belki de en ilginç olan haberlerden biri, Fakir Baykurt'un aynı adlı eserinden beyaz perdeye uyarlanan -Metin Erksan'ın yönettiği- Yılanların Öcü filminin başına gelenlerdi.

Çekimleri tamamlandıktan sonra sansür yasasına takılan film, dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in girişimleriyle sinema izleyicisiyle buluşur; ancak bu kez de bazı seyircilerin saldırılarına maruz kalır.

Kalkan ve Kaynar ikilisi, Yılanların Öcü'nün bu sancılı macerasını detaylı olarak anlatır.


Magazin-cemiyet

Programın magazin başlığında ise bu hafta ilk olarak Ayhan Işık ve Göksel Arsoy arasında tatlıya bağlanan kırgınlık konuşuldu.

Sonra ise Atatürk'ün hayatını konu alan bir sinema filmi için Türkiye'ye gelen, Oscar ödüllü aktör Yul Brynner'ın bu ziyaretinin yankılarına değinildi.

Son olarak Debbie Reynolds, Eddie Fisher ve Elizabeth Taylor arasında geçen, 1962'nin sansasyonel magazin olayından bahsedildi. 


23 Nisan

"Sittin Sene Evvel Bu Vakitler"in yorumcuları, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı konuşmayı da ihmal etmediler.

Bu bayramın sembolik öneminin yanında, siyasî hayatımız açısından neden önemli olduğu konusunu değerlendirdiler. 

 

 

* "Sittin Sene Evvel Bu Vakitler" her hafta pazar günü saat 20.45'te  Independent Türkçe'de yayımlanacak.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU