PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 24 Nisan 2022 

Uganda'nın başkenti Kampala'dan sizlere sesleniyorum. 

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 


İngiltere'nin ardından Danimarka da göçmenleri göndermek için Ruanda ile görüşmelere başladı

Danimarka Göçmenlik Bakanı Mattias Tefaye, Danimarka'nın göçmenlerin transferi konusunda Ruanda ile görüştüğünü açıkladı.

Ruanda ile henüz bir anlaşma yapılmadığını söyleyen Göçmenlik Bakanı, Danimarka'daki sığınmacıları Doğu Afrika ülkesi Ruanda'ya transfer etmek için yeni bir mekanizma kurma konusunda temaslarda bulunduklarını belirtti.

Danimarka, geçen yıl topraklarına gelen sığınmacıları farklı bir ülkedeki sığınma merkezine taşınmasına izin veren bir yasa çıkarmıştı, Tunus ve Etiyopya gibi ülkelere potansiyel bir sığınma anlaşması için başvurularda bulunmuş ancak bir aşama kaydedilememişti.


Nijer, Avrupa askerlerine ev sahipliği yapmayı kabul etti

Nijer, Fransa birlikleri Mali'den çekilmeye devam ederken kritik bir karar aldı. Nijer Parlamentosu, ülkede daha fazla Avrupalı askere ev sahipliği yapılmasına izin veren bir yasa tasarısını onayladı.

İktidar kanadı "Karada savaşan Nijer silahlı kuvvetlerine istihbarat ve hava desteği için yabancı güçlere ihtiyacımız var" dese de sivil toplum örgütleri bunun açık şekilde egemenlik ihlali olacağını savunuyor. IŞİD ve El Kaide'ye bağlı terör örgütleri bölgede varlık gösteriyor. 


Ruanda, Çinli işadamına işkence suçundan 20 yıl hapis cezası verdi

Ruanda'da faaliyet gösteren bir maden şirketinin sahibi Çinli iş adamı, geçtiğimiz yıl ağustos ayında hırsızlıkla suçladığı iki işçisini kırbaçlayıp video çekmişti. Sosyal medyada infiale yol açan video sonrası Çinli iş adamı tutuklanmıştı. 

Ruanda mahkemesi, işçilerini kırbaçlayan Çinli iş insanı Shujun ile ilgili kararını açıkladı ve 20 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, Shujun'u çalışanlara işkence yapmakla suçladı.


Doğu Afrika Topluluğu, Kongo'daki huzursuzluğu sona erdirmek için bölgesel güç konusunda anlaştı

Doğu Afrika Topluluğu'na (EAC) bağlı yedi ülke, Doğu Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde onlarca yıldır akan kana son vermek için bölgesel bir askeri güç kurmayı kabul etti.

Kenya cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, Kongo'nun geçen ay katıldığı EAC, yerel silahlı gruplara dair sorunları çözmek için meseleyi askeri olarak ele alacaklarını açıkladı. 

Dünyanın en verimli kaynaklara sahip ülkelerinden biri olan Kongo'da, 27 milyondan fazla insanın gıda kıtlığı çekiyor ve 5 milyondan fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Ülkedeki terör faaliyetleri dünyanın en kötü ve en uzun süredir devam eden insani acil durumlarından birine neden oldu.


Google, Afrika'daki ilk ürün geliştirme merkezini Kenya'da açacak

Google, Afrika'daki ilk ürün geliştirme merkezini Kenya'nın başkenti Nairobi'de açacağını duyurdu. Yapılan açıklamada Afrikalılar için daha iyi bir internet altyapısı ve akıllı telefonlar geliştirmeyi hedeflediklerini belirtildi.

Google geçen sene Ekim ayında, hızlı ve ucuz internet erişiminin sağlanması ve dijital dönüşümü desteklemek için 5 yıl içerisinde Afrika'ya 1 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını duyurdu. Google, 2019'da Gana'ya yapay zeka ve araştırma merkezini kurmuştu.


Batı Afrika orduları ortak operasyonda 100 isyancıyı öldürdü

Nijerya, Nijer ve Kamerun'un oluşturduğu ortak ordunun düzenlediği operasyonlarda 10'u komutan olmak üzere 100'den fazla isyancının öldürdüğü duyuruldu. Boko Haram, İŞİD ve çok sayıda terör örgütü on yıldan uzun süredir bölgede varlık gösteriyor. 

Nijerya'nın kuzeydoğusunda yoğunlaşan terör grupları, milyonlarca insanı yerinden etti. Terör örgütleri, Batı Afrika ülkelerindeki istikrarsızlığın ana sebebi olarak gösteriliyor.


Geçtiğimiz hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU