Starbucks'ın "amiral gemisi" de sendikalaştı

"Gaza bastık"

Sendikalaşma kararının Starbucks'ın ilk şubesini açtığı Seattle şehrinde gerçekleşmesinin ayrı bir önemi var (Reuters)

Dünyaca ünlü kahve şirketi Starbucks'ın ABD'nin Washington eyaletinin Seattle şehrindeki şubesinde işçiler sendikalaşma yönünde oy kullandı.

ABD Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu'nun (National Labor Relations Board –NLRB) perşembe günü yaptığı açıklamaya göre Starbucks Reserve Roastery adlı şubede çalışan işçiler, 38-27 oyla sendikalaşmaya karar verdi.

Starbucks'ın "Reserve Roastery" olarak belirlediği bu özel şubelerde, firmanın en üst kalitede ve nadir bulunan kahveleri satılıyor.

Seattle'daki bu şube, ABD Kongresi'nin de içinde yer aldığı tarihi Capitol Hill bölgesinde 2014'te kurulmuştu. Firma, ilk şubesini de yine Seattle'da yer alan Pike Place Market'ta 1971'de açmıştı.

Şirketin "amiral gemisi" statüsündeki mağazalarından biri olan şubede çalışan Brennen Collins, firmanın bu önemli şubede çalışanlardan beklentilerinin normalden daha yüksek olduğunu fakat kendilerine sağlanan çalışma koşullarının bununla uyumsuz kaldığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şubede çalışanlar, şubatta o dönem şirketin CEO'su olan Kevin Jonhson'a mektup yazarak daha güvenli, kapsayıcı ve adil bir çalışma ortamı talep etmişlerdi.

Şirketse diğer şubedekilere kıyasla burada çalışan işçilere daha fazla sorumluluk yüklendiği iddiasını reddetmişti.

Mağazada çalışan Liz Duran ise oylama sonucunun "bu harekette gaza bastıklarını gösterdiğini" söyledi.

Duran, daha önce sendikalaşmış başka işyerlerinde de çalıştığını belirterek sendikaların işçileri ayrımcılık ve haksızlığa karşı koruduğunu ifade etti.

Öte yandan şirketin açıklamasında sendikalaşma kararına karşı çıkılmadığı belirtilerek "Sürece saygı duyacağız ve anlaşma sağlayabilmek için iyi niyetle masaya oturacağız. Umarız sendika da aynısını yapar" dendi.

Son bir yıldır Starbucks işçileri arasında giderek artan bir sendikalaşma talebi var.
 


New York'taki Buffalo bölgesinde yer alan iki şube, 9 Aralık'ta ilk sendikalaşma kararını almış, bunun ardından birçok farklı Starbucks noktasında işçiler sendikalaşma çalışmalarına başlamıştı.

ABD'de merkeze bağlı yönetilen yaklaşık 9 bin mağazada şimdiye dek en az 180 şubede işçiler sendika başvurusu yaptı.

Seattle'da yine aynı bölgede yer alan bir başka Starbucks şubesi de martta sendikalaşmıştı.

Şu ana dek ABD'de toplamda 18 şubede resmen sendikalaşmaya gidildi. 

Starbucks CEO'su Howard Schultz ise hızlanan sendikalaşma çalışmalarına karşı hamle yaparak 4 Nisan'da şirkete yeni bir baş strateji sorumlusu getirildiğini açıklamıştı. Schultz, Frank Britt'in işçi ilişkileri alanındaki uzmanlığıyla bundan sonra şirket bünyesinde baş strateji sorumlusu olarak çalışacağını söylemişti.

Dünyaca ünlü kahve zinciri, en son 2018'de bir baş strateji sorumlusunu göreve almıştı.

Starbucks sendikalaşma çalışmalarını engellemekle de suçlanmıştı.

Tennessee eyaletindeki Memphis şehrinde yer alan bir şubede şirketin "emniyet ve güvenlik politikalarını ihlal ettiği" gerekçesiyle 7 işçi kovulmuştu. İşçilerse Starbucks'ın sendikalaşma çabalarına karşı misilleme yaptığını savunmuştu.



Independent Türkçe, Seattle Times, KING 5 News

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

 

DAHA FAZLA HABER OKU