Uzun soluklu ilişkiler gerçekçi değil: Bunu kabullenmek bizi daha mutlu eder

Uzun soluklu bir ilişki aramak yerine sadece anı yaşamak ve yolculuğa aşık olmakta yanlış bir şey yok

Sosyal medya bize uzun soluklu ilişkilerin en parlak anlarının yer aldığı videoları gösterse de bu ilişkileri sürdürmek için gereken gayreti göstermiyor (Pexels)

Ne zaman yeni bir arkadaşlık ya da ilişki kursam, beynim otomatik olarak kendini bu kişiyle ilişkimin sonsuza kadar süreceği fikriyle flört etmeye başlıyor. Sanki parasosyal ilişkilerin (internet ve televizyon gibi mecralardaki medya ünlüleriyle geliştirilen tek yönlü ilişkiyi ifade eden terim -ed.n.) varlığıyla koşullandırılmış zihnim, bu ilişkinin yürümeyebileceği gerçeğini reddederek derin kısımlarına atlamak istiyor gibi.

Sosyal medya bize uzun soluklu ilişkilerin en parlak anlarının yer aldığı videoları gösteriyor ve normal olarak biz de tam anlamadığımız şeylere özenmeye başlıyoruz. O parlak anlar, bu tür bir ilişki kurmak için gereken fedakarlığı, acıyı, ödünü ve hatta sıkıntıyı göstermiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aynı parlak anlar, bu ilişkilerin derinliğini de tasvir etmiyor. İnternetteki tasvirlerden derinlik varsayımlarında bulunuyoruz fakat bu asla bizim sandığımız gibi olamaz.

Birtakım kurgular, videolar ya da bazen de derin sohbetlerden birkaçını izledikten sonra arkadaş gruplarını ve arkadaşlıkları idolleştiriyoruz. Uzun süredir dost olan iki kişi görüp bizim istediğimizin bu olduğunu varsayıyoruz. Belki de istediğimiz budur. Fakat bu tasvirlere şüpheyle yaklaşmamız gerekiyor.

Sosyal medya ve parasosyal ilişkilerin gelişimi, ilişki özlemlerimizi çevrimiçi kişiliklerden ve fenomenlerden türetmemize yol açtı. Ki bu kötü bir şey de değil. Sadece ne kadar etkilediğini kontrol altında tutmamız gerekiyor.

Sosyal medyanın isteklerimizi gerçekten etkilediğini akılda tutarak, ilişkilerdeki nüansların ve belki de yaygın olarak işin aslını algılayamıyor olabileceğimizin farkına varmamız gerekiyor.

Bir anda uzun soluklu bir ilişkiye girmeye odaklanma fikri çekici gelse de bunun yerine konabilecek daha iyi şey yolculuğa aşık olmaktır. İnsanlar genel olarak merak uyandırıcıdır ve birinin size onları tanıma fırsatı vermesi bir kazançtır.

Ebedi ilişkilerin cazibesini anlıyorum ama anılara ve anlatılacak hikayelere sahip olmak da ilişkileri ilerletmeyi motive edebilir. Yolculuk seksidir ve böyle muamele görmesi gerekir.
 


Dahası, kısa soluklu ilişkilerin cazibesi de yeterince tartışılmıyor. Sonluluğun korkutucu göründüğünü biliyorum ama bence bu, özellikle de ilişkilerde, çağrışımlarının her zaman negatif olmasından kaynaklanıyor. Ama kısa soluklu ilişkilerin sevdiğim bir yanı var: Basitlik.

Bu, yaz kaçamağı gibidir; en iyi hislerden oluşan anılar için mükemmeldir ve geleceğimize dair olasılıkları göstermekte iyi bir iş çıkarır. Kısa soluklu ilişkiler, ilişkide olmanın keyfine odaklanmamızı da sağlar. Bazen hedefler de amaca yönelik olmak da fazla abartılıyor. Bazen sadece var olmak istersin.

Son zamanlarda, birkaç etken faktör sebebiyle ilişkilere dair bu bakış açısını geliştirmek zorunda kaldım. Tam olarak nasıl bir bağlanma tarzına sahibim bilmiyorum ama zihnen ilişkinin en ileri aşamasına, yani tüm derin bağların karşımdaki kişinin kim olduğuna dair hakiki bir fikrim olmadan kurulduğu kısma atlarsam bunun sağlıklı olmayacağını biliyorum.

Anı yaşamıyor, bunun yerine o kişiye karşı fazlaca büyük beklentiler içine girerek potansiyellerine bağlanıyorum. Ancak ilişkileri ilerletirkenki eleme ve gözlemleme kısımlarını kavramayı başaramamak, belirli bir yanılsama düzeyine sahip arkadaşlıklar kurmakla sonuçlanıyor. Karşımdaki kişinin ne istediğini ve gerçek vaziyetin ne olduğunu hesaba katmadan o kişiye arzuladığım türdeki ilişkiyi dayatıyor olabilirim.

Terk edilme sorunlarım da burada devreye giriyor. Kaç ilişkimin sona erdiğini takip etmeyi bıraktım. Bunlara farklı şekilde yaklaşmış olsaydım yaşadığımın onda biri kadar acı çekerdim. Terk edilme sorunlarım, ayrıca zihnimi olabilecek en iyi senaryoya, yani ebedi bir ilişkiye atlayacak şekilde de şartlandırdı.

Ama olabilecek en iyi senaryoyu, sadece anı yaşayacak şekilde ve ilişkinin birdenbire sonlanabilme ihtimalini de göz önüne alarak, kademeli olarak düzenliyorum.

Bunun en tozpembe bakış açısı olmadığının farkındayım fakat tüm ilişkilerimin sona erebileceğini kabullenmek benim bu ilişkilere endişe ve korku yerine daha fazla merak ve sevinçle girmemi sağladı.

 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU