NASA, son teknoloji ürünü uzay gemisi alaşımlarından bile bin kat daha dayanıklı bir malzeme üretti

GRX-810 Alaşımı, çok daha sert koşullara dayanabilecek daha iyi roket motorları üretiminde kullanılabilir

NASA'nın yeni GRX-810 Alaşımı kullanılarak 3D baskıyla üretilmiş türbin motoru (NASA)

NASA'dan bilim insanları, şu anda havacılıkta ve uzay keşfinde kullanılan son teknoloji malzemelerden bin kat daha dayanıklı yeni bir metal alaşım icat etti.

ABD uzay ajansı, roket motorlarında kullanılan mevcut malzemelere göre çok daha sert koşullara dayanabilen GRX-810 Alaşımı'nın uzay yolculuğunda devrim yaratabileceğine inanıyor.

Söz konusu malzeme yüksek sıcaklıklarda gerilim altında iki kat kuvvete, üç buçuk kat esnekliğe ve bin kattan daha fazla dayanıklılığa sahip.

NASA'nın Dönüşümsel Araçlar ve Teknolojiler projesinin müdür yardımcısı Dale Hopkins, "Bu, malzeme gelişimi için devrim niteliğinde bir atılım" dedi.

NASA uçuşun geleceğini değiştirmeyi amaçlarken, daha güçlü ve daha hafif yeni malzeme türleri çok önemli bir role sahip. Önceden, çekme direncindeki bir artış genelde maddenin kırılmadan önceki esneme ve bükülme kabiliyetini azaltırdı. Yeni alaşımımız bu nedenle olağanüstü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NASA mühendisleri 3D baskı teknolojisi yardımıyla bir türbin motoru ihtirak sistemi (füze motorlarında bulunan ve yakıtla havanın karışımını sağlayan hayati bir parça) yapmadan önce, yeni alaşımın bileşenleri sayısal hesaplamalarla belirlendi.

NASA'nın Cleveland'daki Glenn Araştırma Merkezi'nden malzeme araştırmaları bilim insanı ve bu yeni alaşımı icat edenlerden Tim Smith, "Bu iki sürecin uygulanması, malzeme geliştirme hızımızı önemli ölçüde artırdı. Artık yeni malzemeleri eskiye nazaran daha hızlı ve daha iyi performansla üretebiliyoruz" dedi.

Eskiden keşif yapmak için deneme-yanılma yöntemiyle yıllar alan şey şimdi sadece haftalar veya aylar sürüyor.

Üretim süreci de geleneksel yöntemlere göre daha verimli, daha uygun maliyetli ve daha temiz.

NASA, alaşımın "muazzam performans iyileştirmeleri" sağlayacağını ve "sürdürülebilir uçuşun geleceği için büyük etkiler doğuracağını" belirtti.

Uzay ajansı keşfin ayrıntılarını sunduğu basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Tasarımcılar daha önce değerlendiremedikleri dengelemeleri performanstan ödün vermeden göz önünde bulundurabiliyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU