Hindistan hava kirliliğini önlemek için sığır dışkısından enerji üretecek

Pilot program dahilinde günlük 25 ton dışkının işlenmesi hedefleniyor

Çiftçi Suresh Sisodia, şimdiye dek bir düzine kamyon dışkı sattığını söyledi (AFP)

Hindistan, şehirlerin enerji ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve hava kirliliğinin önüne geçebilmek için sığır dışkısından enerji üretilen bir pilot program başlattı.

Madya Pradeş eyaletinin en büyük şehri Indore’nin enerji ihtiyacını karşılamak için başlatılan pilot çalışma kapsamında yetkililer, köylülerden ve çiftçilerden sığır dışkısı satın alıyor.

Çiftçilikle uğraşan Suresh Sisodia, "Elimizde çok kaliteli dışkılar var ve en yüksek fiyata satabilmek için temiz tutmaya özen gösteriyoruz" dedi

46 yaşındaki Sisodia, şubattan bu yana 12 kamyon dolusu dışkı sattığını ve satış başına 235 dolar kazandığını söyledi. Bu, ülkede çiftçilikle geçinen bir ev halkının ortalama aylık kazancından daha fazlasına denk geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, şubatta Indore’de bir biyokütle tesisi açarak pilot projeyi başlatmıştı.

Tesise götürülen dışkılar, ev atıklarıyla birlikte işlemden geçtikten sonra yanıcı metan gazına dönüştürülüyor. İşlemden artakalan organik maddelerse gübre olarak kullanılıyor. 

"Dışkı parası" anlamına gelen "Gobardhan" adını taşıyan program dahilinde günde 500 tonluk atığın değerlendirilmesi planlanıyor. Bu miktara günlük olarak 25 tonluk dışkının işlenmesi de dahil. 

Yetkililer, bunun şehrin toplu taşıma sistemi için yeterli enerjiyi sağlayabileceğini, artakalan enerjinin de sanayi sektörüne satılabileceğini söyledi.
 

tesis.jpg
Modi, benzer tesislerin 75 noktada daha kurulacağını söylemişti (AFP)


Tesisin başındaki Nitesh Kumar Tripathi, "Bunun yarısı Indore’daki otobüslerin çalışmasını sağlayacak, diğer yarısı da sanayideki müşterilere satılacak" dedi.

1,4 milyar kişinin yaşadığı Hindistan, enerji ihtiyacının üçte birini kömürden elde ediyor ve ülkede ciddi seviyede bir hava kirliliği yaşanıyor.

Hindistan Teknoloji Enstitüsü, ülkenin 17 yılda hava kirliliği nedeniyle güneş enerjisi üretimi yüzde 29 düştüğünü bildirmişti.

Öte yandan programda lojistik sorunlar da yaşanıyor. Özellikle kırsal kesimdeki bakımsız yollar, tesisin dışkı taşıyan kamyonlarının çiftliklere ulaşmasını zorlaştırıyor.  

Modi’nin projesi Hindu milliyetçilerinden de destek görüyor.

Radikal sağcı gruplar, kaçak inek eti ticareti yapan ya da inek eti hırsızlığıyla suçladıkları kişilere karşı uzun süredir şiddet uyguluyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün 2019'da yayımladığı bir raporda, 2015-2018 arasında en az 44 Müslümanın bu gerekçelerle linç edilerek öldürüldüğü belirtilmişti

Ülkede Hinduizm, Budizm, Jainizm, Sihizm ve Zerdüştlük inancına mensup kişiler için inekler kutsal nitelikte.



Independent Türkçe, AFP, The Print

DAHA FAZLA HABER OKU