Yetkililer inceledi: Hindistan'da bulunan gizemli dev halka kime ait?

"Silindirlerde ne tür bir yakıt olduğu ancak laboratuvar incelemelerinden sonra söylenebilir"

Hintli yetkililer son birkaç haftadır gizemli halkanın nereden geldiğini araştırıyor (Dr. Sachin Wazalwar)

Hindistan'ın uzay ajansından araştırmacılar, kısa süre önce ülkenin batısındaki bir köyde gökten düşen birtakım metalik silindirlerin yanı sıra 2,27 metre çapında bir metal halka buldu.

Dev halka uzmanlar arasında tartışma yaratırken, tahminler bunların atmosfere girerken parçalanan bir Çin roketine ait olduğu yönünde.

Hindistan Uzay Araştırmaları Örgütü'nün (ISRO) açıklamasına göre, silindir Maharashtra ve Madhya Pradesh bölgelerinde gökyüzünde yanıp sönen ışıkların görüldüğü gün, Pawanpur köyündeki açık bir alana düştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Times of India'ya konuşan ve adını vermek istemeyen bir bölge sakini, "Gökyüzü, köydeki açık bir arsaya bir patlama gibi düşen kırmızı diskle parıldadı. O esnada malabalık bir ziyafet hazırlıyorduk" dedi:

Maharashtra'nın Chandrapur semtinde oturan kadın, "İnsanlar patlama korkusuyla evlerine koştu ve yaklaşık yarım saat boyunca içeride kaldı" diye ekledi.

Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden uzay uçuşu uzmanı Jonathan McDowell ise halkanın özelliklerinin Çin’in Uzun Yürüyüş 3B roketine ait "CZ-3B üçüncü aşama tankının parçasının özellikleriyle örtüştüğünü" söyledi.

4 Şubat 2021'de fırlatılan roketin üçüncü aşamasının nisan başlarında Dünya atmosferine yeniden girmesi bekleniyordu. 

Aynı gece çekilen videoların da Hindistan üzerinden gezegene düşen uzay enkazını gösterdiği ifade edildi. Çinli yetkililer olayla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Hindustan Times'a göre, yerel makamların talebi üzerine, müfettişler 15 Nisan'da nesnelerin tutulduğu Sindewahi'deki yerel bir polis karakolunu ziyaret etti.

Gökyüzü gözlem örgütü Sky Watch Group'un başkanı Suresh Chopne şunları söyledi:

ISRO'dan gelen iki bilim insanı, Chandrapur semtindeki çeşitli noktalarda bulunan nesnelerle Sindewahi'de bir gün geçirdi. Nesnelerin fotoğraflarını ve videolarını çektiler ve Ladbori köyü halkıyla nesneler hakkında etkileşimde bulundular.

"Yerel halktan mümkün olduğunca çok bilgi topladılar" diyen  Chopne, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu nesnelerin Çin’in Uzun Yürüyüş roketinden kaynaklanan uzay enkazı olduğuna inanılıyor. Bölgede bulunan silindirlerde ne tür bir yakıt olduğu ancak laboratuvar incelemelerinden sonra söylenebilir.

Öte yandan uzmanlar, ancak sonraki hafta sunulacak raporların kesin bir sonuç bildireceğini vurguluyor.

 

Independent Türkçe, Gizmodo, Times of India, Hindustan Times

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU