ABD'nin ulusal sembolü kuş gribi tehdidi altında

Bulaşıcılığı yüksek viral hastalık kel kartalların yumurtlama problemi yaşadığı sırada ortaya çıktı

Minnesota Üniversitesi Yırtıcı Kuş Merkezi'nin direktörü Victoria Hall merkeze son haftalarda kuş gribine yakalanan 12 kel kartal getirildiğini söyledi (Minnesota Üniversitesi Yırtıcı Kuş Merkezi)

ABD'nin ulusal sembolü olan kel kartalların son dönemde hem kuş gribinden hem de kurşun zehirlenmesinden ciddi biçimde etkilendiği bildirildi.

ABD Tarım Bakanlığı'nın bildirdiğine göre şubattan bu yana en az 36 kel kartal kuş gribi nedeniyle öldü. Bulaştığı pek çok hayvanın ölümüne yol açan kuş gribi kümes hayvanlarını ve yırtıcı kuşları da olumsuz etkiliyor.  

Yetkililer, ABD'nin Florida eyaletinden Doğu Yakası boyunca yayılan, Kolorado, Güney ve Kuzey Dakota gibi ülkenin orta kısmındaki eyaletlere kadar uzanan salgının ABD'de son birkaç yılda görülen en kötü salgınlardan biri olduğunu söylüyor. 

Bulaşıcı hastalığın ticari amaçla yetiştirilen hindi ve tavukları da etkilemesinin yumurta ve hindi göğsü fiyatlarında artışa neden olduğu aktarıldı.

Kurşun zehirlenmesi de kel kartalları olumsuz etkiliyor

Ancak kel kartalların karşı karşıya kaldığı tek sorun bu değil. Yüksek oranda kurşun zehirlenmesi de canlıları tehdit eden bir diğer ölümcül problem. Şubatta yayımlanan bir araştırma kel kartalların kurşuna maruz kalmaları nedeniyle popülasyon artışının yüzde 3,8 oranında baskılandığını ortaya koymuştu. 

Sinir sisteminin işlevini bozan nörotoksinlerden biri olan kurşunun kel kartallar üzerinde birçok olumsuz etkisi var. Bunlar arasında canlıların bölgelerini korumak ve yumurtlamak gibi becerilerinin zayıflaması da yer alıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Minnesota Üniversitesi'ndeki Yırtıcı Kuş Merkezi'nin direktörü Victoria Hall söz konusu durumun "endişe verici" olduğunu söyledi

Hall daha önceki salgınlardakinden çok daha fazla sayıda kartalın öldüğünün belgelendiğini aktardı.

Bununla birlikte Hall merkeze getirilen kartalların yaklaşık yüzde 85 ila 90'ının kanında kurşun tespit edildiğini ve bunun yaklaşık yüzde 25 ila 30'unun ölümcül seviyelerde olduğunu söyledi. 

Bulaşıcı hastalık insanlar için düşük bir risk teşkil ediyor

Kel kartallar avcı bir tür olsa da insanların vurup geride bıraktığı ölü hayvanlarla da besleniyor. Uzmanlar insanların vurduğu av hayvanlarının vücudunda dağılan kurşunun kel kartalları etkilediğini düşünüyor

2007'de nesli tükenmekte olan canlılar listesinden çıkarılan kel kartalların popülasyonu son 20 yıllık süreçte önemli ölçüde artmıştı. 

Öte yandan ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) kuş gribinin insanlar için düşük bir risk teşkil ettiğini söyledi. 

 

Independent Türkçe, The Wall Street Journal, NBC News

DAHA FAZLA HABER OKU