Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a Man Adası çağrısı: 'İstifa ederim' demiştin, gereğini yap

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında milletvekillerine ve partililere hitap etti. Man Adası davasından çıkan karara ilişkin konuşan CHP lideri, Erdoğan'ın "İspatlarsan istifa ederim" sözünü hatırlatarak Cumhurbaşkanı'nı istifaya çağırdı.  öte yandan sığınmacılar konusunda da hükümeti eleştirdi ve "Biz neden 3 milyon 800 bin Suriyeliye bakmak zorundayız?" diye sordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

"Gençliğin umudu Kılıçdaroğu" sloganını "Süremiz sınırlı" diyerek yarıda kesen Kılıçdaroğlu, "Sizin hayalleriniz benim hedefim olacak. O hayallerin tamamını gerçekleştireceğim" dedi.

Kılıçdaroğlu, Pençe Kilit Operasyonu'nda şehit düşen Üsteğmen Ömer Delibaş'a başsağlığı, ailesine sabır diledi.

"İstanbullular, Ekrem başkan gibi bir başkan sahip oldukları için son derece mutlular"

Hafta sonunu İstanbul'da geçirdiğini ve İBB'nin çalışmalarını görme imkanı bulduğunu söyleyen CHP lideri, aynı anda 10 farklı metro projesinin devam ettiğini belirterek, "Hiç kimsenin kolay kolay cesaret edip başlayamayacağı projeleri başlatıyor ve sonuçlandırıyor. Finans kaynaklarının tamamını sağlamış durumda" dedi.

Yerebatan Sarnıcı projesinin de başlatıldığını ve kısa sürede tamamlanarak İstanbulluların hizmetine sunulacağını söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, "Dolayısıyla İstanbullular, Ekrem başkan gibi bir başkan sahip oldukları için son derece mutlular" diye konuştu. 

"Buna ikiyüzlülük derler"

Ulaşım zammı nedeniyle İmamoğlu'nun haksız eleştirilere uğradığını savunan CHP lideri, şöyle konuştu.

Elektrik zammını yaparsın, doğalgaz zammını yaparsın, akaryakıt zammını yaparsın... Belediye bu yüzde 100, yüzde 120 oranındaki zamların yüzde 40'ı oranında, en azından hayatiyetimiz sürdürelim diye bir zam yaptığında  da kıyameti koparırsın. Emin olun bu iktidarı anlamakta zorlanıyorum. Zammı yapan sensin. Hangi belediye başkanı zam yapmak ister? Sen dünya kadar zam yapacaksın, belediye yapınca kıyameti koparacaksın. Buna ikiyüzlülük derler

"Alp Emek'e sesleniyorum, sakın moralini bozma"

Gazeteci İbrahim Hakoloğlu'nun gece saat 23.00'da evine yapılan baskında gözaltına alınmasına da tepki gösteren Kılıçdaroğlu, "Malum bunlar 'gece baskını olmayacak' diye açıklama yapmışlardı. Bunlar demokrasiyi, özgürlüğü getiremezler. Bunu getirecek olan biziz, Millet İttifakı. Demokrasiyi, özgülüğü getireceğiz. Alp Emek isimli genç bir üniversite öğrencisi tweet attığı için önce gözaltına alındı, sonra tutuklandı. Alp Emek'e sesleniyorum, sakın moralini bozma. Bugün hapishanedesin ama yarın çocuklarına verdiğin demokrasi mücadelesini bu örnekle anlatacaksın. Gözlerinden öpüyorum. Bu ülkenin bütün aydınlık insanları senin arkanda" şeklinde konuştu.

"Dolara muhtaç olmasalar 5 yıldızlı otellerin hepsini kapatırlar"

Türk turizmcilerinin önlerinde engel olmaması halinde Türkiye'yi turizm üssü haline getirebileceklerini söyleyen CHP Genel Başkanı, 1,5 milyon insanın turizm sektöründe çalıştığını ve dolaylı olarak 4,5 milyon insanın bu sektör sayesinde ekmek yediğini söyledi. 

Kılıçdaroğlu, demokrasi ve hoşgörünün olduğu yerde turizmin canlanacağını söyleyerek, "Bu iktidar dolara eli muhtaç olduğu için turizmle ilgileniyor. Yoksa o 5 yıldızlı otellerin hepsini kapatır" diye konuştu.

"Denizcilik ve Balıkçılık Bakanlığı kuracağız"

Kılıçdaroğu, balıkçıların sorunları olduğunu ve bunları bildiklerini söyleyerek, balıkçı tekneleri için mazotu, yatlara verilen fiyattan vereceklerini söyledi. CHP lideri, iktidar oldukları ilk bir haftada balıkçıların banka kredi borçlarının faizlerini silerek borcun yapılandırılacağını da sözlerine ekledi.

CHP Genel Başkanı, kendi iktidarlarında Denizcilik ve Balıkçılık Bakanlığı kurulacağını söyledi.

"Rizeliler yüzünü Cumhuriyet Halk Partisi'ne dönmüş durumda"

Çay ve fındık üreticilerinin sorunlarına da değinen Kılıçdaroğlu, Çay Kanunu teklifinin AK Parti ve MHP oyları ile reddedildiğine dair afişin Rize İl Başkanlığı tarafından asıldığını ancak pankartların indirildiğini belirterek, "Rizeliler her şeyi biliyor, her şeyin farkında. Rizeliler yüzünü Cumhuriyet Halk Partisi'ne dönmüş durumda" dedi.

"AK Parti seçmeni de bunalıma girmiş vaziyette"

Herkesin kendine göre bir gündem oluşturmaya çalıştığını ancak vatandaşın temel gündeminin geçim derdi olduğunu ifade eden Kemal Kılıçdaroğlu, bir araştırmaya göre mevcut ekonomik gidişatın toplumun yüzde 48'inin psikolojisini "çok kötü" etkilediğini söylediğini, yüzde 39,6'sının "kötü" etkilediğini, toplumun yüzde 87,6'sının ekonmik durumdan dolayı psikolojisinin kötü olarak etkilendiğini söyledi.

AK Parti seçmeninde bu oranın yüzde 78,2 olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "AK Parti seçmeni de bunalıma girmiş vaziyette. O da geçinemiyor. 'Düne kadar oy verdiğmiz parti, bizi sokağa çıkamaz, partiyi savunamaz hale getirdi' diyor. MHP seçmeninde bu oran yüzde 89. AK Parti seçmeninden çok daha yüksek" dedi.

Aynı araştırmaya göre toplumun yüzde 83,4'ünün alım gücünün bir önceki aya göre azaldığını, AK Parti seçmeninde bu oranın yüzde 72,9, MHP seçmeninde ise yüzde 73,5 olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "AK Parti seçmeni de, MHP seçmeni de gidişin ne kadar kötü olduğunu gayet açık şekilde ortaya koymuş durumdalar" diye konuştu.

Bayram ikramiyesi tepkisi: Bana inanmıyorsan Bülent Arınç'ı çağır sor

Uzun bir mücadele sonucu emeklilere bayram ikramiye verilemsini sağladıklarını ve 1000 TL bayram ikramiyesi bağlandığını ifade eden Kemal Kılıdaroğlu, emeklilere net asgari ücret kadar bayram ikramiyesi verilmesi teklifi verdiklerini belirterek, "Size verilecek ikramiye asgari ücretin neti kadar olmalı. Beşli çeteye verilenin binde biri kadar. 'Beşli çeteye vermeyeceksin, bize vereceksin' diyeceksiniz. Ban inanmıyorsan Sayın Bülent Arınç'ı çağır, hayatın gerçeğini dinle" diye konuştu.

"Siz neden 3 milyon 800 bin Suriyeliye bakmak zorundayız"

Suriyeli sığınmacılar konusuna değinen CHP lideri, şöyle konuştu:

Bir sabah, '24 saat içinde Emevi camine gideceğiz ve namaz kılacağız' diye açıklama yaptılar. Bu lafı ettiler, bir süre sonra baktılar ki 3 milyon Suriyeli Türkiye'ye gelmiş. Şu yönetim, devlet anlayışına bakar mısınız? Hedef koymuşlar 24 saatte gidecekler tam tersi 3 milyon 800 bin Suriyeli Türkiye'ye geliyor. Daha gelişmiş ülkelere gitmek istiyorlar. Avrupalılar bizimle masaya oturdular. 'Bunlar sizin topraklarınızda kalsın. Size biraz para verelim siz bunlara bakın' dediler. 'Dolar' deyince vazgeçtiler geri kabul anlaşmasını imzaladılar. 3 milyon 800 bin Suriyeli şu anda Türkiye'de hapiste. Bir yere gidemiyorlar. Gitseler Geri Kabul Anlaşması'na göre Türkiye'ye iade ediliyorlar. Dünyada hangi devlet böyle yönetilir? Biz neden 3 milyon 800 bin Suriyeliye bakmak zorundayız

Erdoğan'ın '50 milyar dolar Suriyelilere harcandı' dediğini hatırlatan Kılıçdaroğu, "Nasıl buharlaştı? Hangi Suriyelilere verildi? Nereye gitti bu para?" diye sordu.

"Geri Kabul anlaşmasınıa Bay Kemal mi imzaladı?"

Ana muhalefet partisi ve yanında yer alan partilerin, 'Biz seçimi kazandığımızda mültecileri göndereceğiz' dediklerini ancak iktidar partisinin ve Erdoğan'ın 'Biz göndermeyeceğiz' dediğini belirten Kılıçdaroğu, "Dün bir açıklama yaptı. 'Tek başına bırakılmış olsak da...' diyor. Sen bıraktın. Geri Kabul Anlaşması'nı Bay Kemal mi imzaladı? 'Emevi camisinde namaz kılacağım' diyen Bay Kemal miydi? Sendin. İtiraz eden Bay Kemal'di. 'Suriyeli kardeşlerimizin dönüşü için elimizden geleni yapacağız' diyor. Nasıl bir omurga bu? Nasıl dönüyorsun 180 derece? Bu bizim ne kadar haklı olduğumuzu gösteriyoruz. Halkın nabzının en iyi tutan partinin CHP olduğunu gösteriyor" şeklinde konuştu.

Bahçeli'ye yanıt: Günaydın

MHP lideri Bahçeli'nin de  mülteci meselesinde 180 derecelik bir çark ettiğini ve 'Demografimizi, istikbalimizi düşünmek zorundayız' diye açıklama yaptığını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Günaydın. Bunların tamamı bayrama gidecekler sonra gelecekler. Bunları getirecek kişi de Süleyman Soylu. O işten sorumlu olan, senin desteklediğin kişidir. Bizim sınırlarımızı yol geçen hanına dönüştüren odur. O kişinin mültecilerle falan bir ilgisi yok. Onun bütün vakti uyuşturucu baronlarıyla fotoğraf çektirmek. İçişleri Bakanı zaten yok hükmünde" dedi.

Tapeleri okudu

Erdoğan ailesinin Man Adası'nda şirket kurduklarını ve kendisinin bunu belgelri ile kanıtladığını savunan CHP Genel Başkanı, Erdoğan ve 'yandaş medya'nın belgler için sahte dediğini ve kendisi hakkında davalar açıldığını ifade ederek, "Baktılar ki buradaki hakimler namuslu, dürüst hakimler o zaman o hakimleri değiştirdiler. Yerlerine sarayın hakimlerini getirdiler. O hakimler tazminata mahkum ettiler" dedi.

Yargıtay'ın ise verdiği son kararla, 'Bu belgelerin sahteliği konusunda herhangi bir tespit bulunmamaktadır' dediğini belrten Kemal Kılıçdaroğlu, Burak Erdoğan, Mustafa Erdoğan, Ziya İlgen ve Man Adası'nda kurulan BUMEZ adli şirketten pralar geldiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bilal Erdoğan arasındaki konuşmanın tapelerini okudu.

Kılıçdaroğlu, "Bu bantı getireceğim mahkemeye. Devleti soyan insanlardan cumhurbaşkanı olur mu? Kul hakkı yiyen adamdan cumhurbaşkanı olur mu?" dedi.

Erdoğan'a seslendi: Gereğini yap

Cumhurbaşkaı Erdoğan'ın Man Adası belgeleri içni, 'İspat edersen Cumhurbaşkanlığını bırakırım' dediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "İspat ettik, ne yapacaksın şimdi? 50 tane kılıf uyduracaklar. Havuz medyası yazıyor. Ne yazarlarsa yazsınlar. Erdoğan beni tanımıyor daha bir şeyi söylüyorsam mutlaka belgesini elimde tuttuktan sonra söylerim. Millete, 'Cumhurbaşkanlığını bıracakağım' dedin. O zaman gereğini yap" diye konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU