Goriller tıpkı insanlar gibi ilişkilerinde yaşam boyu bağlar kuruyor

Bilim insanları gorillerin de geniş aile ve “arkadaş çevresiyle” düzenli etkileşim içinde olduğunu keşfetti

Goriller yaşayan en büyük primat türü (WCS)

Gorillerin de insanlar gibi uzaktan ilişkileri yaşam boyu sürdürdüğünü ortaya koyan bir çalışma yayımlandı. 

Araştırmacılar goriller arasındaki sosyal yapının geleneksel insan toplumlarıyla “dikkat çekici bir benzerlik” gösterdiğini keşfetti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmanın bulguları sosyal sistemlerimizin insan ve gorillerin ortak atalarına dayandığına işaret ediyor. 

Çalışmada Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde bulunan iki araştırma sitesinden 6 yıldan daha uzun bir süreye yayılmış veriler kullanıldı. Bilim insanları batı ova gorillerinin sosyal etkileşimine dair yüzlerce belge listeledi. 

Goriller baskın bir erkeğin olduğu birçok dişi goril ve yavrulardan oluşan küçük aileler biçiminde ya da yalnız "bekar erkekler" şeklinde yaşamaya yatkın. Bekar erkek goriller kendi başlarına yaşamaya hazır olana kadar ara sıra “erkeklerden oluşan” gruplar da oluşturur. 

İstatistiki algoritmaları kullanan çalışmanın baş yazarı Dr. Robin Morrison, birinci derece akrabalıkların ötesinde insanların halalar, büyükanne ve büyükbabalar ve kuzenler gibi geniş aile yapısına benzeyen ilişkilerin ortalama 13 goril arasında da kurulduğunu keşfetti. 

İncelenen bir diğer ilişki ağında da ortalama 39 goril herhangi bir yakın bağa ihtiyaç duymadan vakit geçiriyor.

Cambridge Üniversitesi’nden Dr. Morrison, “Erken insan popülasyonlarının oluşturduğu kabile ya da köy gibi küçük yapılara benzetilebilir” dedi.

Çalışma “gümüş sırt” adıyla da bilinen baskın erkeklerin üvey kardeş olduklarında aynı “kabilede” yaşamasının daha muhtemel olduğunu ortaya koydu. 

 

gorillas2.jpg
Goril DNA'sının yüzde 95'i insan DNA'sıyla benzerlik gösteriyor (WCS)

 

Araştırmacılar goriller arasındaki yakın ilişkilerin yüzde 80’inin uzaktan bağı olan ya da görünür hiçbir bağı olmayan goriller arasında olduğunu keşfetti.

Dr. Morrison ayrıca, “Dişiler hayatları boyunca çeşitli gruplarla vakit geçirerek erkek gorillerin içine doğdukları grup dışında da ilişki kurmasını mümkün kılıyor. Bu bağlar bizim yetişkinlikte kurduğumuz ilişkilere benzer bağların oluşturulmasına ön ayak olabilir. Bu ilişkilere insan temelli bir açıdan bakarsak her bir gorille kurulan arkadaşlığı insanların eski dostluklarına benzetebiliriz” dedi. 

Araştırma ekibi gorillerin bazı yiyeceklerin aranmasını kolaylaştırmak için bir araya geldiklerini de düşünüyor. 

Bunlara ek olarak Dr. Morrison, “Bulgularımız nesli tükenmekte olan bu hayvanların çok zeki ve karmaşık olduğuna dair daha fazla kanıt sağladı ve biz insanlar sandığımız kadar özel olmayabiliriz” ifadelerini kullandı. 

Çalışma Proceedings of the Royal Society B akademik yayınında yayımlandı. 

Kullanılan verilerin bir kısmı 2000’lerdeki bir projeden alındı ancak pek çoğu Yaban Hayatı Koruma Derneği (Wildlife Conservation Society) tarafından toplandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU