Alevilikle ilgili kitap yazan eski CHP Milletvekili Öğüt: Alevi ve Atatürkçü subaylar olmasaydı 15 Temmuz'a karşı başarılı olmak mümkün olmazdı

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun Hz. Muhammed'in soyundan geldiğini iddia eden Öğüt ile kitabına dair konuştuk. Öğüt, Osmanlı'yı kuran Kayı boyunun da Türkmen ve Alevi olduğunu öne sürdü ve Alevilerin sonradan devşirmelerce dışlandıklarını savundu

Öğüt, 15 Temmuz darbe girişiminin bastırılmasında Alevi ve Atatürkçü subayların önemli rol oynadığını öne sürdü / Fotoğraf:  Reuters

İş insanı Ensar Öğüt, Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) 22, 23 ve 24'inci dönemlerde Ardahan milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) görev yaptı.

Görevi süresince özellikle bölgesinde hayli yaygın olan hayvancılık sektörünün sorunlarına dair açıklamaları ve eylemleri ile dikkat çekti.

Aslen Ahıska Türk'ü ve Sünni inanışına mensup bir aileden olmasına karşın Öğüt, Aleviliğe dair merakı ve açıklamalarıyla da biliniyor.

Bu ilgisi Ensar Öğüt'ün bir kitaba imza atmasını sağladı. Öğüt'ün "Alevi İnançları ve Devşirmeler" isimli kitabı Öğütler Yayınevi'nden çıktı.

Öğüt, kitabında detaylı bir şekilde Türklerde Aleviliğin etkisini, çıkışını, Alevi Türkmen aşiretlerini, günümüzdeki yerleşim yerlerini, Osmanlı'nın kuruluşundaki ve sonraki süreçlerdeki Alevi etkisini, devşirme Osmanlı yöneticilerinin etkisinin artmasıyla Türkmen Alevilerin devletten nasıl dışlandığına dair iddialarını anlattı.

 

ensaröğütkitabı.jpg
Ensar Öğüt, Aleviliğe dair bir kitap yazdı / Fotoğraf: ardahanhaber.com

 

"Alevilerin uğradıkları haksızlığa dikkat çekmek için kitabı yazdım"

Öğüt ile kitabı kitabına dair bir görüşme gerçekleştirdik. Kitabı Türkmen Alevilerin geçmişten günümüze uğradıkları haksızlıklara dikkat çekmek yazdığını ifade eden Öğüt, bu inanca mensup insanların tarihi süreç içerisinde dışlandıklarını, bunda devşirme devlet yöneticilerinin rolünü etkili olduğunu söyledi.

Uzun süredir üzerinde çalıştığı kitabında yer alan iddiaları kaynaklara dayanarak hazırladığını ileri sürdü Ensar Öğüt.

 

alevi.jpg
Öğüt, Osmanlı devletinin kurucusu olan Kayıların da bir Türkmen Alevi boyu olduğunu iddia etti / Fotoğraf: AA

 

"Osmanlı'yı kuran Kayı boyu da Aleviydi"

Türkmenlerin Selçuklu devleti dışında Osmanlı'yı da kurduğunu ifade eden Öğüt, "Osmanlı Devleti'nin kurucusu Kayı boyu, Türkmen ve Alevi inançlı bir boydu. I. Osman oğlu Orhan Gazi ve torunu I. Murat dönemlerinden devlet yönetiminde hep Türkmen Aleviler bulunmuştu. Sonrasında dışlanmışlar yerlerine devşirme paşalar geldiği gibi, bu dışlanmanın yanı sıra Alevilerle ilgili iftiralar atılmış, şeyhülislamlar tarafından fetvalar verilmiştir" iddiasında bulundu.

 

aleviler.jpg
Kitapta Alevi yerleşimlerine dair de bilgi verildi

 

"İktidar hırsı, Yavuz ve Kürtleri birleştirince Türkmen Aleviler daha zor duruma düştü"

Yavuz Sultan Selim ile rakibi Şah İsmail'in de Türk olmasına karşın aralarında büyük bir rekabet olduğunu söyleyen Öğüt, "İktidar hırsı, Yavuz ile Kürtleri birleştirince Türkmen Aleviler daha zor duruma düşüyor. İdrisi Bitlisi'nin aktardığına göre Erzincan'da Alevilere yönelik katliamdan sonra kimi Türkmen Aleviler kendilerini kurtarmak için dağlara yakın Kürt köylerine sığınıyor. Bugün adam Kürtçe konuşuyor ama inanç yapısını kaybetmemiş, kendisine 'Kürt Aleviyim' diyor" diye konuştu.

 

kürtler.jpg
Öğüt, Alevilerin sorunlarının Kürtlerden fazla olduğunu ileri sürdü / Fotoğraf: Evrensel

 

"Kürtlerin sorunları çok ama Alevilerin sorunu daha fazla"

Cumhuriyet döneminde cemevlerinin açılmayarak, ibadethane sayılmayarak Alevilerin mağduriyetinin sürdürüldüğünü savunan Öğüt, şunları söyledi: 

"Bugün Türkiye'de Kürtlerin sorunları çok ama Alevilerin sorunu daha fazla. Kürtlerden başbakan, cumhurbaşkanı, bakan çıktı. Halen bakan var, vali var. Devletin bütün kademelerinde varlar ama Aleviler yok. Oysa Aleviler öz be öz Türk. Orta Asya'dan gelen Türkmenler olmalarına rağmen Osmanlı döneminde devşirmeler tarafından dışlanmışlar. Ve bu dışlanma halen devam ediyor. Kitabımda bu tarihsel haksızlığa dikkat çekiyorum."

 

subaylar.jpg
Öğüt, FETÖ'nün ordu içerisindeki Alevi subayları da tasfiye etmeye çalıştığını öne sürdü / Fotoğraf: enbursa.com

 

"Alevi subaylar, 15 Temmuz'a karşı canlarını dişine taktı"

Öğüt, 15 Temmuz darbe girişimine dair de ilginç bir iddiada bulundu. "15 Temmuz'da Alevi subaylar olmasaydı yani mümkün müydü engelleme noktasında başarıyla ulaşmak?" diye soran Ensar öğüt, "Adamlar canlarını dişine taktı. Ama ne oldu şimdi? Alevi subaylar dahil herkes dışarıda. 15 Temmuz'dan önce Fetullah Gülen ekibi, Alevi ve Atatürkçü subaylara iftira atarak Balyoz gibi davalarda tutuklattı ya da ordudan uzaklaştırmaya çalıştı. Artık etkilerinin azaldığını düşündükten sonra 15 Temmuz'a darbe girişiminde bulundular. Ona rağmen 15 Temmuz'da ülkeyi Alevi ve Atatürkçü subaylar kurtardılar" yorumunu yaptı. 

 

ertuğrul.jpg
Öğüt, Diriliş Ertuğrul dizisinde verilen bu selam şeklinin Alevi inancında yaygın olduğunu kaydetti / Görsel: TRT

 

Osmanlı'daki Alevi etkisine Diriliş Ertuğrul dizisinden örnekler

Öğüt'ün Osmanlı'daki Alevi etkisini anlatırken verdiği örneklerden biri de TRT'de yayınlanan Diriliş Ertuğrul dizisi.

Bu dizideki kimi diyaloglara dikkati çeken Öğüt, şöyle konuştu:

Çeşitli kaynaklar ilk 5-6 padişah dönemine kadar Osmanlı'daki Alevi etkisini anlatıyor. Ertuğrul Gazi ve Osman Gazi'nin hayatını anlatan Diriliş Ertuğrul'daki deyişlere konuşmalara bakınca 'Allah'ım sen bana, kılıcıma Hazreti Ali'nin gücünü ver' diyor. Sağ elini sol göğsüne koyarak selam veriyorlar. Bu selam şekli Alevilerde yaygındır. Çeşitli kaynaklardan inceledim. Osmanlı'da ilk düzen Alevi düzenidir.

 

kılıçdaroğlu.jpg
Kemal Kılıçdaroğlu / Fotoğraf: AA

 

"Kılıçdaroğlu'nun atası Mahmut Hayrani, peygamber soyundan seyittir"

Öğüt, farklı tarihlerde yaptığı açıklamalarda ailesi bilinen Alevilerin "Kureyşan Ocağı"na mensup olan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Hz. Muhammed'in soyundan geldiğini de öne sürmüştü. 

Görüşmemizde soru üzerine eski milletvekili Öğüt, Kılıçdaroğlu ile ilgili iddiasını da tekrarladı.

Ensar Öğüt, Kılıçdaroğlu'nun ilk olarak Konya Akşehir'e göç eden Kureyşan Ocağı'ndan Mahmut Hayrani'nin torunu olduğunu, Hayrani'nin seyit (seyyid) yani Hz. Muhammed'in soyundan geldiğinin tarihte bilindiğini sözlerine ekledi. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU