Parkinson araştırması, yürüme ve uyuma sorunlarına karşı umut oldu

Fransa'da yapılan araştırma, genellikle birkaç adımdan fazla yürümekte ve gece boyunca uyumakta zorlanan Parkinson hastalarına yardım edebilir

(Unsplash)

İleri evre Parkinson hastalığı üzerine yapılan yeni araştırma, hastalıktan mustarip kişilere tekrar daha rahat yürüyebilme ve uyuyabilme umudu verdi.

Dejeneratif bir hastalık olan Parkinson'dan mustarip kişiler genellikle ortostatik hipotansiyon adı verilen bir rahatsızlık nedeniyle yürümekte veya uyumakta zorlanır.

Bu rahatsızlıkta kişi ayağa kalktığında kan basıncı düşer, bu da baş dönmesine ve hatta belki de bayılmaya neden olur.

Parkinson hastalarında bu durum beyindeki bir düzenleyici bozulduğu için beyne yeterli kan akışının gerçekleşmemesinden kaynaklanır.

Fakat geçen hafta New England Journal of Medicine'da yayımlanan yeni Fransız araştırması, omurilik implantının Parkinson hastalarına yardımcı olabileceğini ortaya koydu.

Nörocerrah Jocelyne Bloch ve nörobilimci Gregoire Courtine, önceki aylarda omurilik implantının felçli üç kişinin tekrar yürümesini sağladığını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son araştırma Parkinson hastası olmayan ancak ortostatik hipotansiyon da dahil benzer semptomlar gösteren 48 yaşındaki bir kadın üzerinde test edildi.

Felçli kişilerde omurilik implantı beynin kaslara gönderdiği elektriksel darbeleri taklit ederek kopmuş bir bağlantıyı yeniden sağlar.

Fakat ortostatik hipotansiyon için, beyinde insanlar dik durduğunda daha fazla kan gönderme ihtiyacını algılayan düzenleyiciyi uyarır.

İmplant, birkaç adım attıktan sonra bayılan kadının bir yürüme desteğiyle 250 metreden fazla yürüyebilmesini sağladı.

Dr. Bloch "İyileşmedi, maraton koşmayacak ama ameliyat kesinlikle yaşam kalitesini artırdı" dedi.

Bununla birlikte, bunun sadece tek bir vaka olduğunu ve özellikle Parkinson hastalarını içeren daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtmek önemli.

Parkinson hastalarında görülen ortostatik hipotansiyon şeklinin sadece implantın hedef aldığı regülatörlerin uyarılmasıyla düzeltilip düzeltilemeyeceği henüz kesin değil.

Parkinson Vakfı'na göre hastalığa yakalananların 4'te üçünden fazlası uykuyla bağlantılı semptomlar gösteriyor.

Titreme, sertlik, ağrı ve huzursuz bacak sendromu Parkinson hastalarının sahip olduğu uyku sorunlarını ağırlaştırır.

Parkinson hastalarında görülen diğer bir ortak faktör dopamin eksikliğiyken bu da genellikle apomorfin ilacı yardımıyla iyileştirilir.

Bu, dopaminin yerini alarak titreme ve sertlik gibi semptomları hafifletir.

Ne var ki ağız yoluyla alındığında ilaç dopaminin hızla yükselip ardından düşmesine neden olarak kas spazmlarına yol açabilir.

Fakat perşembe günü Lancet Neurology adlı akademik dergide yayımlanan bir araştırmaya göre, gece boyunca sürekli apomorfin veren, insülin pompasına benzer bir cihaz sorunu çözebilir.

Rasgele örneklem kullanılan çalışma, pompayı kullananların plasebo alanlara kıyasla "önemli ölçüde daha iyi" uyuduğunu belirledi.

Çalışmanın ortak yazarı Emmanuel Flamand-Roze "küçük bir pompa takmakla ilgili kısıtlamaların" böyle bir cihazı tüm gün taşımaya kıyasla geceleri çok daha düşük olduğunu söyledi.

Bununla birlikte daha fazla araştırma gerekiyor çünkü çalışmanın örneklemi küçüktü (50'den az kişi) ve Parkinson hastalığının halihazırda ileri bir aşamasındaki kişilere odaklanmıştı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU