Boğaziçi'ne destek eylemi davasında sanıklar kendilerini darp eden polislerin duruşma salonunda olduğunu iddia etti

Mahkeme, sanıkların kendilerine şiddet uyguladığını iddia ettikleri polislerin salondan çıkarılması ve kimlik tespiti taleplerini reddetti

Fotoğraf: Twitter @zeynokuray

İzmir'de 3 Şubat 2021 tarihinde gerçekleşen Boğaziçi Üniversitesi'ne destek eylemleri sırasında gözaltına alınan ve haklarında dava açılan 6 kişinin yargılaması başladı.

Gazete Duvar'dan Cihan Başakçıoğlu'nun haberine göre; duruşmada ifade veren insan hakları savunucusu Aytül Uçar, olay günü TİHV gözlemcisi olarak orada bulunduğunu ve işkence uygulamasına “Suç işliyorsunuz” diyerek karşı çıktığı için kendisinin de gözaltına alındığını ifade etti. Uçar, kendisine hakaret eden ve işkence yapan polis memurunun da duruşma salonda izleyici bölümünde olduğunu söyleyerek teşhis etti. Uçar'ın bu ifadesinin ardından avukatlar polis memurunun kimlik tespitinin yapılmasını ve salondan çıkarılmasını talep etti. Avukatların bu talebi de reddedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan sanıklardan Mehmet Kasar da kendisinin parmağını kıran ve araçta burnu kanamasına rağmen bekleten polis memurunun salonda olduğunu dile getirdi. Kasar, polisi teşhis etmesine rağmen kimlik tespiti yapılmadı ve salondan çıkarılmadı.

Dosyada sanık olarak yargılanan ÇHD üyesi Avukat Erdoğan Akdoğdu ise gözaltına alınanlara ters kelepçe takılması esnasında müdahale ettiğini ancak kimseye herhangi bir hakarette bulunmadığını ifade etti.

Sanıklardan Emine Akbaba ise eylemin yapılacağı alana geçişine bile izin verilmediğini, duruşmada müşteki sıfatı ile oturan bir polis memuru tarafından kitlenin içerisinden seçilerek gözaltına alındığını söyledi. Dosyadaki bir diğer müşteki polis memuru tarafından da yüzüne yumruk atıldığını söyleyen Akbaba, "Bütün polis ifadeleri 'Daha önceden tanıdığımız İrem ve Emine' diye başlıyor. Bu da hedef gözetilerek gözaltına alındığımızın göstergesidir" dedi.

Duruşma verilen aranın ardından müşteki polislerin ifadeleri ile devam edecek.

 

 

Gazete Duvar

DAHA FAZLA HABER OKU