İflas eden Sri Lanka, yurtdışındaki vatandaşlarının para yollaması için IBAN paylaştı

"Destek olmak sorun değil fakat hükümete güvenemeyiz"

Ekonomik kriz yüzünden sokaklara dökülen halk, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın istifasını istiyor (Reuters)

Sri Lanka yaşadığı ekonomik kriz neticesinde moratoryum ilan ettikten sonra yurtdışındaki vatandaşlarından yardım istedi.

Sri Lanka Merkez Bankası Başkanı Nandalal Weerasinghe, dün yaptığı açıklamada yurtdışında yaşayan vatandaşlara "kritik durumdaki ülkeye döviz göndererek destek olmaları" çağrısı yaptı.

Weerasinghe, bağışlar için ABD, Birleşik Krallık ve Almanya'da banka hesabı açıldığını belirterek, hespların IBAN numaralarını paylaştı.

Yabancı ülkelerde yaşayan yurttaşlara paranın ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda değerlendirileceği teminatını veren Merkez Bankası Başkanı, "döviz transferleri sadece gıda, yakıt ve ilaç gibi temel ihtiyaçların ithalatı için harcanacak" dedi.

Öte yandan yurtdışındaki bazı Sri Lankalılar, paralarının gerektiği şekilde değerlendirileceğini düşünmüyor.

Avustralya'da doktor olarak çalışan ve kimliğini paylaşmayan bir Sri Lanka vatandaşı, "Destek olmak sorun değil fakat hükümete güvenemeyiz" dedi.

Kanada'da yaşayan ve kimliğinin açıklanmasını istemeyen Sri Lankalı bir yazılımcıysa paranın ihtiyaçlar doğrultusunda harcanacağını düşünmediğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sri Lanka Maliye Bakanlığı'ndan pazartesi günü yapılan açıklamada, "Pandemi ve Ukrayna'daki savaşın da etkisiyle, Sri Lanka'nın dış borç yükümlülüklerini normal şekilde yerine getirmesinin imkansız hale geldiği" ifade edilmişti.

Bakanlık, ülkenin 35,5 milyar dolarlık dış borcunu geçici olarak ödemeyi durdurduğunu belirtmişti.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings ülkenin "temerrüde düşme sürecinin başladığını" duyururkeni S&P Global Ratings de Sri Lanka'nın temerrüdünün "fiilen kesinleştiğini" açıkladı.

Güney Asya ülkesinin normalde pazartesiye kadar devlet tahvilleri için 78 milyon dolar ödemesi olduğu belirtildi.

Tanınan 30 günlük süre içinde borçların ödenmemesi halinde ülke, Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazandığı 1948'den bu yana ilk kez resmen dış borçta temerrüde düşecek.

IMF'le görüşme sürecini hızlandırmayı planlayan Sri Lanka'da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle halk, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa hükümetine karşı protesto düzenlemişti.

31 Mart'ta Rajapaksa'nın konutunun yakınlarında toplanan kalabalığa polis biber gazıyla müdahale etmişti. Çatışmada 24 polis memuru ve çok sayıda sivil yaralanmış, 54 kişi gözaltına alınmıştı.

Gösterileri "terör eylemi" olarak nitelendiren ve yaşananlardan "radikal güçleri" sorumlu tutan Rajapaksa, 1 Nisan'da olağanüstü hal ilan etmişti.



Independent Türkçe, Arab News, BBC, AA

DAHA FAZLA HABER OKU