Elon Musk artık Twitter'ın gidişatını belirleyebiliyor: Peki bu bizi nereye götürebilir?

Elon Musk'ın dehasını sosyal medya üzerinde nasıl kullandığını izlemek büyüleyici olacak

(AP)

Elon Musk tweet attığında piyasalar hareketleniyor, Twitter'ın yüzde 9,2'sini satın aldığını açıkladığındaysa bu muazzam bir boyutta oluyor.

Dünyanın en zengin kişisi, bir sosyal medya devinin neredeyse yüzde 10'unu satın aldığında şöyle bir doğrulursunuz. Bana kalırsa bu, birilerinin söylediklerinden (ya da tweetlediklerinden) daha fazlasını, onun yaptıklarından öğrendiğiniz durumlardan biri. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) piyasaları hareketlendiren tweetleri yüzünden Elon Musk'ı topa tutarken, o hamleye karşı çıktı. Bekleyip ne olacağını görmemiz gerek.

SEC, 1929'daki hisse çöküşünün ardından finans piyasalarını denetlemek amacıyla 1933'de kuruldu ve o zamandan beri de genel olarak gayet iyi bir iş çıkardı. Twitter hisselerindeki bu anlaşma SEC'le daha fazla sürtüşmeye yol açabilir çünkü Musk hisse alım işleminin detaylarını birkaç gün gecikerek kayda geçirmiş gibi görünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat buna odaklanmak asıl önemli noktayı kaçırmamıza neden olur. Twitter'ın en büyük hissedarı olarak Musk, artık sosyal medya dünyasının gidişatını belirleme fırsatına sahip. Bu bizi nereye götürebilir?

Musk'la yalnızca bir kez, Londra'daki bir akşam yemeğinde karşılaştığım için aklının nasıl çalıştığına dair özel bir fikrim yok. Gerçi son derece kibar biri olduğunu, masamıza dahil olmaya çalışan bir adamla sabır ve incelikle başa çıkıp onu ikna ettiğini anlatmam gerekir. Fakat özel niteliklere sahip değilseniz, dünyanın en zengin kişisi olamazsınız ve Musk'ın bu niteliklerini nasıl kullandığını izlemek büyüleyici olacak.

Ufacık bir temelden başlayarak küresel araba endüstrisini tamamen ve iyiye doğru değiştirdi. İçten yanmalı motordan elektrikli motora önünde sonunda geçilecekti ama bu en az 10 yıl, belki daha uzun süre sonra meydana gelecekti.

Şimdiyse Musk, sosyal medya işini değiştirmeye başlamak için çok daha büyük bir kürsüye sahip, tabii yapmak istediği buysa. Ama ne yönde? Sosyal medyanın geleceğiyle ilgili tüm bu tartışmanın sorunu şu: Olup biten o kadar çok şey var ki, bu sektörün ortaya çıkardığı ses duvarının içinde neyin gerçekten önemli olduğunu çekip çıkarmak zor. Çok sayıda ilginç detay meselesi var, ki bunlardan biri de Twitter'ın düzeltme tuşunun olması gerekip gerekmediği. Kullanıcılardan oy vermeleri istenmişti.
 


İlkeler, özellikle içeriğin ne ölçüde denetlenmesi gerektiği de devasa bir mesele. Musk, "ifade özgürlüğü işleyen bir demokrasinin olmazsa olmazıdır" diye tweet atıp takipçileri arasında Twitter'ın bu ilkeye bağlı kalıp kalmadığına dair bir anket yaparak kendi görüşünü açıkça ortaya koymuştu. Ankete katılanların yaklaşık yüzde 70'i platformun bu ilkeye bağlı kalmadığını düşünüyordu.

Burada konu, demokrasiye zarar verenler de dahil zararlı şeyler söyleme (veya tweet atma) hakkına geliyor. Barack Obama bu tehlikeyi güzel bir şekilde tanımlamıştı. 2020'de The Atlantic'e verdiği röportajda şöyle demişti:

Eğer doğruyu yanlıştan ayırma yetisine sahip değilsek, o halde tanımı gereği fikir pazarı işlemiyor demektir. Ve tanımı gereği demokrasimiz de işlemiyordur.

Bu çok kasvetli olabilir çünkü demokrasi her daim gürültülü, kaotik ve dağınık bir yönetim sistemi olmuştur. Sosyal medya bunu daha da karmaşıklaştıran unsurlardan sadece biri. Fakat ifade özgürlüğü/zararlı bir şey söyleme hakkı tartışmasındaki duruşu ne olursa olsun, çoğu kişi fikir pazarının daha iyi işleyebileceğini kabul edecektir. Sosyal medyanın karşılaştığı imtihan bu ve Musk'ın çok çok önemli bir rol oynayabileceği yer de burası. Musk elbette kuralları çiğnemekten keyif alıyor ama aynı zamanda piyasaları anlıyor. Dahası, insanın çabalama içgüdüsünü de anlıyor; 2029'a kadar Mars'a mürettebatlı bir görev gerçekleştirme vizyonu bunun kanıtı.

Sosyal medya her yere o kadar nüfuz etmiş ki aslında onun çok yeni olduğunu unutmaya meyilliyiz. Facebook 2004'te, Twitter ise 2006'da hizmete sunuldu. Wright kardeşler ilk uçuşlarını 1903'te yapmıştı. Yani sosyal medya, uçakların 1920'lerde, toplumun hâlâ onların savaşa getirdiği ve gelecek yıllarda da ticari seyahate getireceği dönüşümü kabul etmekte zorlandığı günlerde olduğu noktada.

Sosyal medyayı anlamada ve onu insanlığa yardım edecek, fikir pazarının daha iyi işlemesini sağlayacak şekilde yönlendirmede zorlanıyoruz.

Musk'ın yardım edebileceği nokta da bu. Hepimiz yardım etmeyi seçeceğini ummalıyız.

 

https://www.independent.co.uk/independentpremium/voices

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU