Piyasalar, Merkez Bankası'nın faiz kararı bekliyor

Enflasyondaki yükselişe rağmen TCMB'nin politika faizinde bu ay da değişiklik beklenmiyor

Fotoğraf: Reuters

 Enflasyonun mart ayında yüzde 60'ı aşmasına ve gelecek aylarda yükselişini yüzde 70 üzerine doğru sürdürmesinin beklenmesine rağmen Merkez Bankası'nın (TCMB) bu haftaki toplantısında politika faizini yüzde 14 seviyesinde sabit bırakması bekleniyor.

Reuters anketine katılan 18 ekonomistin tümü Nisan ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizlerin sabit bırakılacağı görüşünde.

Ocaktan beri ilk kez Nisan ayına ilişkin PPK anketine yılsonundan önce faiz artışı beklentisi girdi. Yılsonu için tahmin veren toplam 8 katılımcıdan 3'ü artık TCMB'nin yıl bitmeden faiz artırmak zorunda kalacağını öngörüyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın düşük faiz kararlılığı nedeniyle bugüne kadar enflasyondaki yükselişe rağmen faiz tepkisi verilmeyeceği yönünde beklenti vardı.

TCMB, faizin enflasyona sebep olduğu görüşünü savunan Erdoğan'ın talepleri doğrultusunda geçen yılın sonunda politika faizini TRINT=ECI kademeli olarak 500 baz puan indirerek yüzde 14'e çekmişti. Bu veri güncel enflasyona göre TL'nin eksi 47 puan negatif getirisi olduğu anlamına geliyor.

Gevşeme döngüsü kur krizine sebep olarak dolaylı yoldan enflasyonun sert yükselmesine sebep olurken, Şubat ayında Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından artan küresel enerji maliyetleri ise fiyat artışlarını daha da körüklemişti.

TCMB ise enflasyondaki yükselişe rağmen son üç toplantısında politika faizini değiştirmedi. Banka daha sonra faiz değişikliği yapabileceğine dair de sinyal vermedi.

Goldman Sachs, Cuma günü yayımladığı raporunda bu hafta faizlerde bir değişiklik beklemediğini söyleyerek devam etti:

Türk yetkililerin dile getirdiklerine göre düşük faizleri tercih etseler de bizce enflasyon yükselmeye devam ettikçe ve cari hesapları dengesi bozulmaya devam ettikçe bir faiz indirimi olası değil.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye eğer ortodoks politikalar izliyor olsaydı şimdiye kadar yüksek miktarda faiz artırmış olacağını ve yetkililerin mevcut politikalardan geri döneceğine dair işaret görmediğini belirten Goldman Sachs raporu şöyle devam etti:

İleride TL üzerinde baskının devam etmesini bekliyoruz ve yetkililerin buna tepki vermesi gerekeceğini düşünüyoruz.

 Goldman Sachs, bu tepkilerin döviz piyasasına müdahale ve yeni enstrümanlar şeklinde olmasını bekliyor.

Faiz artışı beklentisi ilk kez ankete girdi

Anketin yılsonu bölümüne katılan toplam 8 ekonomistin dördü TCMB'nin yılsonuna kadar faizlerde değişikliğe gitmeyeceğini ve politika faizinin %14'te kalacağını tahmin ederken bir kişi yüzde 12'ye indirileceğini öngördü. Üç ekonomist ise liradaki baskı, yükselen enflasyon ve diğer merkez bankalarının faiz artırımlarının sonucunda TCMB'nin yön değiştirerek faiz artırmak zorunda kalacağını tahmin etti. Artış bekleyen üç kurumun yıl sonu politika faizi beklentileri yüzde 15, yüzde 20 ve yüzde 25 seviyesinde.

Bazı ekonomistler ise TCMB'nin kararlarının öngörülemezliği sebebiyle son aylardaki anketlere katılmamayı seçiyor.

Geçen yıl gevşeme döngüsünün tetiklediği kur krizi TL'nin 2021'de dolar karşısındaki kayıplarını yüzde 44 seviyesine taşımış, bu da artan ithalat fiyatları sebebiyle enflasyonu körüklemişti.

TCMB, faiz kararını bugün saat 14.00'te açıklayacak.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU