Yahudi yerleşim yerindeki tek Filistinli ailenin yaşam mücadelesi

Filistinli Saadat Garib, milyonlarca dolara rağmen evini İsraillilere satmadığını söyledi

Yahudi yerleşim yerinde yaşayan Filistinli ailenin evi / Fotoğraf: Independent Arabia

Filistinli Saadat Sabri Garib, dört tarafı Yahudi yerleşimcilerin evleriyle çevrili bir evde yaşıyor.

Garib ve ailesi, İsrail makamlarının çeşitli yollar denese de terk etmedikleri Kudüs’ün kuzey batısındaki Beyt İcza Köyü'nde yaşıyor.

Independent Arabia'dan Halil Musa'nın haberine göre Filistinli aile, İsrail güvenlik güçlerinin kontrolündeki elektronik kapıdan geçerek evlerine girebiliyorlar.

Beyt İcza Köyü'nde yer alan Givon Hadasa adlı yerleşim yeri 1979 yılında kurulmuş.

Toprağını satmayınca yerleşim yeri kurulmuş

Garib'in babası toprağını satmayınca, İsrailli yetkililer, zor kullanarak bu topraklara yerleşim yeri kurma kararı almış.

Garib, yerleşimcilerin babasının 40 dönüm arazisini almak için para dolu çantayla geldiklerini, babasının ise bunu kesin bir dille reddettiğini söylüyor.

Filistinli baba, İsrail'in birçok kez evin tapu belgelerini ele geçirmeye çalıştığını, ancak bunu başaramadığını söylüyor.

İsrail evini yıkmaya çalışmış

Garib'in evle ilgili yaşadığı problemler 1979 yılında bir grup İsrailli yerleşimcinin mobil evleri getirip tarım arazisine yerleştirmesiyle başladı. Garib'e 1967 yılından önce yapılmış evinin ruhsatsız olduğu gerekçesiyle yıkılmasını talep eden mahkeme kararı gösterildi.

Filistinli ailenin evi, Tel Aviv ve üzerinde yüzlerce yerleşimcinin yaşadığı kıyı ovalarına bakan bir tepenin üzerinde yer alıyor.

Garip, yerleşimcilerden neredeyse her gün hakaret işittiklerini ve bu hakaretlerin evlerinin içindeyken bile aile üyeleri tarafından işitildiğini söylüyor.

Beton duvar

Sadat’ın eviyle yerleşimcilerin evi arasında bir metreyi geçmeyen bir beton duvar var. Yerleşimcilerin evinde konuşulanlar onların evinden duyulabiliyor.

Ayrıca İsrail güvenlik güçleri 60 dönümlük bir araziyi duvarla ayırmış bulunuyor. İsrail, tarla sahiplerini burada tarım yapmak için özel izinler dışında içeri girmesine izin vermiyor.

Bu duvar, Filistinlilerin yaşadığı bölgelerde 5 metre yüksekliğinde. Filistinlilerin daha yoğun olduğu bölgelerde ise duvarın üzerinde elektronik çit ve kameralarla kaplı gözetleme kuleleri bulunuyor. Duvarın yanındaki yol da izlerin anlaşılması için kumlarla kaplanmış durumda.

İşgal altındaki Batı Şeria’da duvarın uzunluğu 733 kilometre. Bu da Batı Şeria’nın yüzde 12,9’unu kaplıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independentarabia.com/node/39021

Independent Türkçe için çeviren: Hülya Şekerci

DAHA FAZLA HABER OKU