e-devlet verilerinin sızdırıldığı iddiasına yalanlama

İçişleri Bakanlığı konuya ilişkin suç duyurusunda bulunulacağını bildirdi

Fotoğraf: AA

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, “e-devlet verilerinin sızmış olduğu, sızan veriler arasında kimlik fotoğraflarının ve güncel adreslerinde var olduğu" ifadeleri nedeniyle açıklama yaptı.

Yapılan yazılı açıklamada, “Emniyet Teşkilatımız Siber ve İstihbarat birimlerince 3 ay önce yapılan operasyonların değerlendirilmesinde; bu tür paylaşımların bir oltalama ve dolandırıcılık yöntemi olduğu, aynı konuların yeniden gündeme getirilerek devlet büyüklerimize ait fotoğraf ve kişisel bilgilerin görüntü düzenleyici programlar vasıtasıyla çipli kimlik kadına yerleştirilip paylaşılmak suretiyle bir sızıntı olduğu görüntüsü verilmeye çalışıldığı görülmektedir” denildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

Merkezi Nüfus idaresi Sistemi (MERNİS) intranet (kapalı devre) çalışan, internet ortamına kapalı bir sistemdir. Nüfus ve Vatandaşlık İsşleri Genel Müdürlüğünce yürütülmekte olan MERNİS'in de içinde bulunduğu tüm sistemler için her yıl sürekli ve düzenli olarak bağımsız farklı firmalara sızma testi yaptırılmaktadır. Yapılan testler sonucunda NVİGM'nin güvenlik sistemlerinin çok iyi olduğu raporlanmış, ayrıca verilerin sızdırılmasına yönelik herhangi bir zaafiyetin olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca NVİGM veri tabanlarında fotoğraflı çipli kimlik kartı görselleri de yer almamaktadır. Devletin kurumlarına karşı güveni zedelemeye yönelik ve vatandaşlarımızı paniğe sevk eden bu tür asılsız haberleri yayan kişi/kişiler hakkında Bakanlığımız Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından suç duyurusunda bulunulacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Sosyal medyada hackerların e-devlet ve e-nabız gibi sistemlerdeki verileri ele geçirdiği ve aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MİT Başkanı Hakan Fidan gibi isimlerin kimlik bilgilerinin deşifre edildiği öne sürülmüştü.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU