British Museum: Irak ve Afganistan’da yağmalanıp İngiltere’ye getirilen Budist heykel başları iade edilecek

Irak’a iade edilecek nesnelerin arasında çivi yazısı tabletleri de bulunuyor

Afganistan'dan kaçırılan Budist heykel başı (British Museum)

Irak ve Afganistan’dan yağmalanarak yasa dışı yollarla İngiltere’ye getirilen antik Budist heykel başları ve diğer değerli eserler getirildikleri ülkelere iade edilecek.

İngiliz Sınır Ekipleri ve diğer kurumlarla birlikte çalışan Biritish Museum yakın zamandaki çatışmalarda ele geçirilen parçaların iadesinde yardımcı olacak. 

Afganistan’dan yasa dışı biçimde çıkarılan ve Eylül 2002’de Pakistan’ın Peşaver kentinden ayrıldıktan kısa süre sonra Heathrow Havalimanı’nda ele geçirilen iade edilecek nesnelerin arasında Budist heykelleri de bulunuyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dokuz heykel başı arasında kilden Buddha portresi, başı kapalı ve meditasyon yapan bodhisattva başları, kel bir keşiş başı ve muhtemelen birinin Buddha’nın manevi rehberi Vajrapani’yi tasvir ettiği üç büyük baş heykeli yer alıyor. 

Milattan sonra 4. ve 6. yüzyıla uzanan eserler Afgan müzesinin izniyle Londra’da geçici bir süre sergilendikten sonra Afganistan Ulusal Müzesi’ne iade edilecek. 

Irak’a iade edilecek nesnelerin arasında en eski yazı sistemleriyle yazılmış çivi yazısı tabletleri de bulunuyor.

 

british-museum-tablets.jpg
Irak'a iade edilecek kil tabletler (British Museum)

 

Kile çivi yazısıyla yazılmış 154 adet Mezopotamya metni Şubat 2011’de İngiltere’de ele geçirilmişti. Üçüncü Ur Hanedanı’na ve Eski Babil Hanedanları’na ait pek çok tablet milattan önce 2100-1800 dönemine uzanıyor. 

İngiltere Gelir ve Gümrük İdaresi tarafından yürütülen soruşturmanın ardından tabletler Irak Müzesi’ne iade edilecek. 

British Museum buna ek olarak Kültürel Koruma Fonu tarafından desteklenen antika uzmanlarının, koleksiyoncuların, tacirlerin ve emniyet teşkilatının dahil olduğu bir ortak çalışma planı geliştirdi. Bu çalışmayla nesnelerin tespit edilip Mısır’a ve Sudan’a iade edilmesi amaçlanıyor. 

Geçen sene boyunca Mısır’dan ve Sudan’dan kaçırılan neredeyse 700 yasa dışı eser tespit edilmişti. 

British Museum Direktörü Hartwig Fischer, “Savaş, çatışma, iklim değişikliği, globalleşme, yoksulluk ve göç gibi olguların hepsi kültürel mirası tehdit ediyor. British Museum’ın maddi kültürü korumayı, listelemeyi ve anlamayı kolaylaştırmak için pek çok meslektaşla birlikte sistemli bir yaklaşımı var” dedi. 

Buna ek olarak Fischer, “Üzüntü verici olsa da bu çalışma hiç olmadığı kadar gerekli ve kültürel mirası korumak için müze dünya genelinde farklı kişilerle çalışmaya devam edip bu çabayı artıracak” ifadelerini kullandı. 

PA’dan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU