ABD yaptırımları İran halkına ağır bedeller ödetiyor

İranlı ev hanımı Firuza: Yaptırımlar nedeniyle yaşam zor. Ama sebebi ne olursa olsun, ülkemin saldırıya uğramasına da karşı çıkıyorum

Tahran sokaklarında yürüyen İranlı bir kadın / Fotoğraf: Reuters

2015'te ABD ile imzaladığı nükleer anlaşma kapsamında nükleer programını sınırlandırmayı kabul eden İran, Başkan Trump döneminde ilişkilerin yeniden gerilmesiyle ABD'ye meydan okumaya devam ediyor.

İran tarafından yapılan son açıklamada, uranyum zenginleştirme seviyesini anlaşmada izin verilenden daha yüksek orana çıkardığı ifade edildi.

İran’ın dini lideri Ali Hamaney’i destekleyen birçok kişi, yaptırımların İran’ın gücünü arttıracağını savunuyor. Ancak diğer taraftan birçok İranlı, her iki ülkedeki liderliğin yol açtığı çatışmalardan artık bıktıklarını söylüyor.

İki ülke arasındaki gerilim askeri bir boyut da aldı. Washington yönetimi, Tahran'ı petrol tankerlerine saldırmakla suçlarken, İran ise ABD’ye ait bir insansız hava aracını (İHA) düşürdü.

IMF: İran'da enflasyon yüzde 40'a ulaşabilir 

Tahran yönetiminin uranyum zenginleştirmeye devam edeceğini açıklaması, İranlıların uzun vadede kriz yaşayacakları yönündeki endişesini arttırıyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) nisan ayında yaptığı açıklamada, İran ekonomisinin art arda iki yıl küçülebileceği ve enflasyonun yüzde 40'a ulaşabileceğini belirtti.

Ekmek, yağ ve diğer maddelerin fiyatlarında önemli artışlar görülürken, İran riyalinin devalüasyonu, bazı küçük fabrikaların  yüzde 60'ından fazlasını hammadde kıtlığı ve mali zorluklar nedeniyle kapanmaya zorladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran'ın Babolser şehrinde yaşayan 43 yaşındaki ev hanımı Firuza, Reuters’a telefon ile verdiği demeçte, “Evet, yaptırımlar nedeniyle yaşam zor. Bu nükleer programın bedelinin İran halkı için ağır olduğunu düşünüyorum. Ama sebebi ne olursa olsun, ülkemin saldırıya uğramasına da karşı çıkıyorum. Ben İran rejiminin destekçisi değilim ancak yaptırımlar liderleri değil insanları incitiyor” dedi. Firuze, diğer İranlılar gibi hassasiyetleri nedeniyle Reuters’a soyadını vermedi.

Şiraz’da ilkokul öğretmeni olan Kurban Ali Hüseyin, “Yaşam çok pahalı. Fiyatlar hemen hemen her gün artıyor. Maaşım yaklaşık 200 dolar ve iki çocuğum var. Üç işte çalışıyorum ama ailemin ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyorum” diyerek içinde bulundukları zor şartları anlattı.

Buşehr’de emekli lise öğretmeni olan 56 yaşındaki Nira Sadakat ise "ABD ve İran'da siyasi liderler. Barış içinde yaşamamıza izin vermeniz için size yalvarıyorum" dedi.İranlı liderlerin politikalarını eleştiren Soruş adlı İranlı ise, “Normal bir hayat yaşamak istiyorum. Üniversite diplomam var ama işsiz, çaresiz ve üzgünüm. Şimdi yaşanan bu gerginlik ile daha kötümser hissediyorum” ifadelerini kullandı.

İranlı yetkililere göre toplam işgücünün yüzde 15'i işsiz.

Trump bir yıl önce anlaşmadan çekildi

Resmi görevine 2017'de başlayan ve 8 Mayıs 2018'de nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilen ABD Başkanı Donald Trump, o tarihten bu yana İran'ı ana gelir kaynağı olan petrol ihracatından tamamen mahrum bırakmak için yaptırımları artırdı.

2015'teki anlaşma kapsamında, nükleer programında kısıtlama yapması karşılığında İran'a yönelik yıllardır yürürlükte olan yaptırımlar hafifletilmişti. Böylece İran, bazı küresel ticaret anlaşmalarına girebilmişti. 
 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Ebru Karalar

DAHA FAZLA HABER OKU