TSK'da hareketli gün: İzmir ve İstanbul'da FETÖ operasyonu yapıldı, 137'si subay 196 asker hakkında gözaltı kararı

İstanbul'daki operasyonda 176, İzmir'deki operasyonda ise 20 muvazzaf asker hakkında gözaltı kararı çıkarıldı

Fotoğraf: Anadolu Ajansı

Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki (TSK) FETÖ yapılanmasına yönelik İstanbul ve İzmir merkezli iki ayrı soruşturma başlatıldı. Operasyonda 196 muvazzaf asker hakkında gözaltı kararı verildi. Gözaltı kararı verilen askerlerden 137'si subay, 59'u ise astsubay olarak görev yapıyor. 

1 albay, 2 yarbay, 5 binbaşı, 7 yüzbaşı, 100 üsteğmen ve 18 teğmen

İstanbul'daki soruşturmanın ankesör soruşturması olduğu öğrenilirken, 133'ü subay 176 muvazzaf asker hakkında gözaltı kararı verildi. Savcılıktan gelen talimat üzerine gece saat 01:00'da yapılan operasyon kapsamında hakkında gözaltı kararı verilen askerlerin 100'ünün Kara Kuvvetleri, 33'ünün Hava Kuvvetleri, 37'sinin Deniz Kuvvetleri, altısının da Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda görevli olduğu tespit edildi. Gözaltı kararı verilen askerlerden biri albay, ikisi yarbay, beşi binbaşı, yedisi yüzbaşı, 100'ü üsteğmen, 18'i teğmen ve 43'ünün astsubay olarak görev yaptığı öğrenildi.

'Kripto üyeler' tespit edildi

İzmir'de ise, bir süredir sürdürülen soruşturma kapsamında TSK içindeki 'kripto üyelerin' tespiti için çalışıldığı ve bu çalışmalar doğrultusunda 20'si muvazzaf 35 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildiği belirtildi. 

Şüphelilerin 'mahrem imamlarla' büfelerden ya da ankesörlü telefonlardan görüşme yaptığı tespit edilirken, 20 arasında iki üsteğmen, iki teğmen, 16 astsubay, beş eski asker arasında ise bir yarbay,  iki üsteğmen, bir pilot yüzbaşı ile bir astsubayın bulunduğu öğrenildi. Şüphelilerden 10’unun da sivil oldukları, örgütün şifreli haberleşme sistemi ‘ByLock’ kullanıcısı ve askerlerle irtibatlı oldukları ifade edildi.

İzmir Emniyeti Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, İzmir, İstanbul, Ankara, Kayseri, Balıkesir, Kütahya, Muğla, Amasya, Kocaeli, Adana, Batman, Çanakkale, Malatya, Diyarbakır, Konya, Kırşehir, Mersin, Manisa, Tekirdağ ve Denizli’de yaptıkları eş zamanlı operasyonda şu ana kadar sekiz kişiyi gözaltına aldı. Gözaltılar için operasyonun devam ettiği açıklandı.
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU