Kalamarların beklenmedik kamuflaj becerisi ilk kez kaydedildi

"Bizden önce kimsenin fark etmemesine hâlâ şaşırıyorum"

Sepioteuthis lessoniana'nın boyu 36 santimetreye ulaşabiliyor (Okinawa Bilim ve Teknoloji Enstitüsü)

Bilim insanları, bir kalamarın altındaki yüzeyin rengini aldığını laboratuvar ortamında ilk kez tespit etti.

Ahtapot ve mürekkepbalığının kamuflaj sayesinde altlarındaki tabakanın rengine bürünmesiyle ünlü. Ancak kafadanbacaklıların bir diğer üyesi olan kalamarların bu yeteneği sergilediği daha önce hiç kayıtlara geçmemişti.
 


Bu durumunun bazı sebepleri var. Kalamarların esaret altında yetiştirilmesi zor olabiliyor. Ayrıca bu hayvanlar, ahtapot ve mürekkepbalıklarının aksine açık okyanusta yaşama eğiliminde. Yani etraflarında fazla yüzey bulunmuyor.

Japonya'daki Okinawa Bilim ve Teknoloji Enstitüsü'nden bilim insanları, 2017'den beri Sepioteuthis lessoniana adlı kalamarı yetiştiriyor.

Beyaz kalamar diye de bilinen bu hayvan, parlak okyanus yüzeyine uyacak şekilde açık renklere sahip.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Enstitüdeki uzmanlar kalamarların yer aldığı tankı temizlerken, hayvanların renginin yosun kaplı veya temiz bölgelere göre değiştiğini fark etti.

Bunun ardından bir deney yapıldı. Tankın bir tarafı yosunla bırakılırken bir tarafı temizlendi. Kalamarların yosunlu tarafta renginin koyu yeşile döndüğü, temiz tarafta yarı saydam hallerine geri döndüğü görüldü.

Araştırma ekibinden biyolog Zdeněk Lajbner, "Bu etki gerçekten çarpıcı. Beceriyi, bizden önce kimsenin fark etmemesine hâlâ şaşırıyorum. Bu durum, bu harika hayvanlar hakkında ne kadar az şey bildiğimizi gösteriyor" diye konuştu.

Araştırmanın başyazarı olan biyolog Ryuta Nakajima, "Kalamarların bir mercan resifine yaklaştığında veya bir avcı tarafından okyanus tabanına kadar kovaladığında ne olduğunu öğrenmek istedik" diye konuştu. Nakajima sözlerine şöyle devam etti:

Eğer yüzey, kalamarın yırtıcılardan kaçınması için önemliyse, bu durum kalamar nüfusunun artışı veya azalışlarında mercan resifinin sağlığına düşündüğümüzden daha fazla bağlı olduğunu gösterir.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'nden zoolog Michael Vecchione, Sepioteuthis lessoniana'na yakın bir tür olan Sepioteuthis sepioidea'nın davranışları ve rengine dair pek çok açıklama yapıldığını ancak bunların hemen hemen hepsinin saha gözlemlerine dayandığını söyledi:

Japonya'daki çalışma, bildiğim kadarıyla kontrollü laboratuvar koşullarında bir ilk.

 

Independent Türkçe, ScienceDaily, Gizmodo

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU